Η ιστορία της Ελληνίδας αγρότισσας από την Κρήτη που μετά από πολλά χρόνια εργασίας στην ύπαιθρο και στα θερμοκήπια, έρχεται και στο φως και αναγνωρίζεται η σκληρή δουλειά και αφοσίωση της, κάνοντας περήφανο το γυναικείο φύλο για το δυναμισμό της.
Νάνσυ Βασαρμίδη: Η γνωριμία με τη μοντέρνα Ελληνίδα αγρότισσα
Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας της Αγρότισσας στις 15 Οκτωβρίου, μας φέρνει στο μυαλό την 89χρονη σήμερα ηρωίδα αγρότισσα κ Δέσποινα Ασβεστά , που παρουσιάσαμε πέρυσι, η οποία μετά από 75 χρόνια καθημερινής εργασίας στα χωράφια της Ιεράπετρας συνεχίζει και σήμερα με την ίδια αγάπη να καλλιεργεί τη μάνα γη και να βοηθά τα παιδιά και τα εγγόνια της.
Μας υποχρεώνει όμως την ίδια ώρα, να δούμε και την άλλη πλευρά του ίδιου νομίσματος. Να μιλήσουμε και με τις νεαρές αγρότισσες της περιοχής, που έχουν ξεκινήσει κι εκείνες να γράφουν τη δική τους προσωπική ιστορία , δουλεύοντας με διαφορετικά και πιο σύγχρονα μέσα , με νέες μεθόδους και με σύμμαχους τις νέες τεχνολογίες , που κάνουν τη ζωή και τη δουλειά τους ευκολότερη.
Επιλέξαμε να επισκεφτούμε, τις θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις, της 34χρονης Νάνσυ Βασαρμίδη στο Χάρακα του Νέου Μύρτου, όπου καλλιεργεί με τον σύζυγο της Νίκο Φουντουλάκη 9 στρέμματα ντομάτες .
Γνωρίζαμε ότι πηγαίναμε σε μια σύγχρονη νοικοκυρεμένη καλλιέργεια και λίγο πολύ περιμέναμε ότι θα εκπλαγούμε από την ποιότητα της δουλειάς τους. Είδαμε ωστόσο μόλις μπήκαμε στο θερμοκήπιο ότι ο εσωτερικός χώρος θύμιζε την καθαριότητα και τη νοικοκυροσύνη που συναντούμε στα σαλόνια των σπιτιών μας . Σημειώνω ότι πήγαμε απροειδοποίητα…
Η επιτυχία συνήθως θέλει σύμπραξη. Ένας μόνος του, δεν μπορεί να καταφέρει και πολλά πράγματα. Οι δύο πέτρες κάνουνε το αλεύρι, μας έλεγαν οι γονείς μας κάποτε.
Ο Νίκος Φουντουλάκης και η Νάνσυ Βασαρμίδη έχουν πετύχει πολλά πράγματα στα πρώτα 15 χρόνια της κοινής τους πορείας, γιατί έμαθαν να είναι μαζί στις δουλειές στο θερμοκήπιο και στις υποχρεώσεις της οικογένειας και της ανατροφής των δυο κοριτσιών τους.
Νάνσυ Βασαρμίδη: Οι δηλώσεις της αγρότισσας από την Κρήτη
«Εγώ είμαι αυτή που πολλές φορές ξυπνώ στις 6.30 το πρωί και έρχομαι πρώτη στο χωράφι. Ο σύζυγος μου αυτές τις μέρες , μένει στο σπίτι να ετοιμάσει τα δυο μας κορίτσια, για να τα πάει στο σχολείο και μετά έρχεται να συνεχίσουμε μαζί τις δουλειές στο θερμοκήπιο. Κάθε μέρα οι δουλειές μπορεί να είναι διαφορετικές. Καθάρισμα , στρούφιγμα , συγκομιδή, ψέκασμα , κατέβασμα , δέσιμο και ότι άλλο έκτακτο προκύψει. Για εμένα όλες αυτές οι δουλειές δεν είναι δύσκολές . Μου φαίνονται παιχνίδι.
Δουλεύω από πολύ μικρή σε διάφορες δουλειές , μέχρι και στο φανοποιείο του πατέρα μου. Στα θερμοκήπια δουλεύω από τα 19 μου χρόνια , μαζί με τον άντρα μου. Φέτος συμπληρώνω 15 ολόκληρα χρόνια αγροτικής ζωής . Όταν είσαι νέα μητέρα και εργαζόμενη αγρότισσα ταυτόχρονα, μπορείς αν έχεις καλό κουμάντο και πρόγραμμα να τα προλάβεις όλα . Δε νομίζω ότι οι σημερινές νέες αγρότισσες στερούνται πράγματα , όπως διασκέδαση, εξόδους και ταξίδια που είχαν στερηθεί ιδιαίτερα οι παλαιότερες γενιές . Εμείς τα νέα ζευγάρια έχουμε καταφέρει να ζούμε τη ζωή απολαμβάνοντας και όλες τις χαρές που αυτή μας προσφέρει.
Ακόμα και τα δυο μας κορίτσια που είναι σήμερα 9 και 13 χρονών μας ακολουθούν στις αγροτικές δουλειές και μας βοηθούν πάρα πολύ, γιατί τους αρέσει αυτό που κάνουμε . Και τα δυο μας παιδιά τα φέρναμε στο θερμοκήπια από τα πρώτα χρόνια της ζωής τους, Ειδικά η μικρότερη μας λέει ότι θέλει να συνεχίσει τη δική μας δουλειά όταν μεγαλώσει.
Εγώ πλέον δε σκέφτομαι καμία άλλη δουλειά εκτός από τη δουλειά στο θερμοκήπιο . Δε μου αρέσει να κάνω τίποτε άλλο», μας λέει η κ Νάνσυ Βασαρμίδη αντιπροσωπεύοντας όλες τις νέες αγρότισσες της Ιεράπετρας, που βλέπουν από άλλη οπτική γωνία την σύγχρονη αγροτική ζωή της νέας γενιάς των Ελληνίδων αγροτισσών, που έχουν άλλη νοοτροπία πλέον , δεν στερούνται τις απολαύσεις της ζωής και είναι ισότιμες με τους συντρόφους τους.
Νάνσυ Βασαρμίδη: Οι δηλώσεις του συζύγου της
«Αισθάνομαι πολύ τυχερός που ζώ σε αυτήν την εποχή με μια νέα αγρότισσα , μάνα των παιδιών μου , η οποία είναι ικανή να εργάζεται ισάξια μαζί μου , όπως και εγώ εργάζομαι δίπλα της , χωρίς γκρίνια και στείρους ανταγωνισμούς . Εμείς οι νέοι αγρότες στην πλειονότητα μας έχουμε βρεί τη συνταγή της αρμονικής συμβίωσης με τις αγρότισσες γυναίκες μας , οι οποίες δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τον τρόπο ζωής των άλλων γυναικών που ασχολούνται με άλλα επαγγέλματα .
Θέλω να τους ευχηθώ να έχουν πάντα υγεία και να είναι δυνατές και πάντα χαμογελαστές μαζί με εκείνους που αγαπούν. Η εποχή των στερήσεων που έχουν ζήσει οι παλιότερες αγρότισσες δεν θα ξαναγυρίσει ποτέ, γιατί τα πάντα εξελίσσονται και βελτιώνονται στη ζωή μας», πρόσθεσε ο σύζυγος της Νάνσυ Βασαρμίδη, Νίκος Φουντουλάκης.
Στη χώρα μας σύμφωνα με τα στοιχεία από το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) το 44,84% του αγροτικού πληθυσμού είναι γυναίκες (296.154) έναντι του 55,15% (364.205) που είναι άνδρες.
Η Ελληνίδα αγρότισσα, υπήρξε για πολλές δεκαετίες ο αθέατος ήρωας της υπαίθρου , κατάφερε δε τα τελευταία χρόνια, να έρθει στο προσκήνιο, και να γίνει ισότιμος μέτοχος αλλά και πρωτοπόρος στην προσπάθεια για την παραγωγή και τη διακίνηση ποιοτικών αγροτικών προϊόντων. Η συμβολή της είναι πολύτιμη, η αξία της διαχρονική και ο ρόλος της στην οικογένεια και την κοινωνία πολύμορφος και ζωτικός. Μάνα, σύζυγος, νοικοκυρά, εργάτρια, που εδώ και αιώνες, με ιδρώτα και κόπο, καλλιεργεί τη γη , φροντίζει για τη τροφή μας και στηρίζει την Ελληνική οικογένεια, την εθνική οικονομία και την κοινωνία.