Πεζογέφυρα Κηφισίας: Ο πατέρας την έφτιαξε για να μην σκοτωθεί κανείς άλλος σαν τον 15χρονο γιο του Σόλωνα

Για να μην ξεχάσει ποτέ κανείς τι συνέβη, για να μην ξανασυμβεί ποτέ κάτι ανάλογο. Στη μνήμη του Σόλωνα. Για τον Σόλωνα. Από τον πατέρα του.

Πώς έχασε την ζωή του ο 15χρονος Σόλων

Αυτή τη γέφυρα, την έφτιαξε ο πατέρας του 15χρονου Σόλωνα, που τον σκότωσε αυτοκίνητο , σε εκείνο το σημείο και τον εγκατέλειψε. Όταν τον βρήκαν τον οδηγό και τον δίκασαν, τη χρηματική αποζημίωση που έλαβαν οι γονείς του, για το χαμό του παιδιού τους, τη χρησιμοποίησαν για την κατασκευή της.

Αυτή η γέφυρα, σε αυτό το σημείο σώζει άλλα παιδιά καθημερινά και το ασανσερ της βοηθάει επίσης άτομα με κινητικά προβλήματα να διασχίζουν με ασφάλεια το δρόμο σε εκείνο το σημείο.

Κάποιοι τη βανδαλίζουν και σπάνε το ασανσέρ με την πρώτη ευκαιρία και αφαίρουν και την ταμπέλα που λέει ότι η γέφυρα έχει φτιαχτεί στη μνήμη του 15χρονου! Το έχουν κάνει επανειλημμένα.

Και ο πατέρας κάθε φορά την επισκευάζει.

Πώς έγινε το ατύχημα

Εκείνο το βράδυ Παρασκευής, οι μαθητές κανόνιζαν την εβδομαδιαία βραδινή τους έξοδο, μετά τα απαιτητικά μαθήματα των προηγούμενων ημερών. Ο Σόλωνας ετοιμάστηκε και βγήκε στην Κηφισίας, για να συναντήσει τους φίλους του.

Κάποια στιγμή πετάχτηκαν μέχρι το περίπτερο του Κολεγίου να πάρουν σνακ και επιστρέφοντας, πήγαν να περάσουν τη διάβαση. Ο οδηγός που ερχόταν με μεγάλη ταχύτητα αγνόησε τον κόκκινο σηματοδότη και έπεσε πάνω στον άτυχο Σόλωνα. Ο δράστης δεν σταμάτησε… Έφυγε και παραδόθηκε τρεις ημέρες αργότερα.

Λίγα 24ωρα μετά, «έφυγε» από τη ζωή ο 15χρονος. Εκείνη την ημέρα, εκατοντάδες μαθητές και φίλοι του προχώρησαν σε κατάληψη της Κηφισίας, ζητώντας να φτιαχτεί μια πεζογέφυρα.

Ο άδικος θάνατος του μικρού Σόλωνα ήταν η αφορμή για ένα έργο που, αν είχε κατασκευαστεί πολύ νωρίτερα, ίσως σήμερα o μικρός να ζούσε…

Η απόφαση που βγήκε από τη Δικαιοσύνη γι’ αυτό το τροχαίο αποτίμησε τη ζωή του 15χρονου μαθητή σε 26.000 ευρώ, χρήματα τα οποία θα δώσει ο οδηγός σε 36 δόσεις. Τόσα χρήματα, όμως, όπως λέει σήμερα ο πατέρας του Σόλωνα, δεν κόστιζε ούτε το αυτοκίνητο, αφού η τιμή του ήταν πάνω από 30.000 ευρώ.

Έπειτα από αυτό το τροχαίο κατασκευάστηκε και η γνωστή πεζογέφυρα.

Τι λέει ο πατέρας του Σόλωνα

Ο κ. Φαίδων Καρυδάκης μίλησε στο protothema.gr για τις στιγμές εκείνες, αλλά και για την απόφαση του δικαστηρίου: «Ο Σόλωνας έφυγε πάνω στο άνθος της ηλικίας του. Δεν θα μπορέσω να ξεπεράσω ποτέ όλο αυτό που έγινε. Δεν θα ξεχάσω πως ο οδηγός δεν σταμάτησε, τις ημέρες που περιμέναμε μέχρι να δωρίσουμε τα όργανά του, αλλά και την ημέρα της κηδείας, που μαζεύτηκαν όλοι οι συμμαθητές του και τραγουδούσαν, όπως έκαναν στο πάρτι που είχε πάει εκείνο το βράδυ, λίγο πριν χάσει τη ζωή του».

Ο κ. Φαίδων Καρυδάκης, πατέρας του άτυχου Σόλωνα

Πικραμένος ο κ. Φαίδων Καρυδάκης, ο οποίος, με την προσπάθειά του να κατασκευαστεί η γέφυρα, έσωσε πολλά υποψήφια θύματα, μιλά για την ελληνική Δικαιοσύνη. «Δικαίωση δεν μπορεί να υπάρχει. 26.000 ευρώ αποτίμησε η ελληνική δικαιοσύνη τη ζωή του παιδιού μου. Εκφράζω ένα παράπονο προς την Δικαιοσύνη ότι το έγκλημα που έγινε στην άσφαλτο, ήταν τόσο φοβερό, που, με την απόφαση της Δικαιοσύνης αμνηστεύτηκε. Αυτή η απόφαση που βγήκε στο Εφετείο πέρασε το μήνυμα ότι μπορείτε να τρέχετε, να κάνετε ελιγμούς και να εγκαταλείπετε ένα παιδί στην άσφαλτο, χωρίς να υπάρχει τιμωρία. Αυτό είναι κάτι που με πληγώνει πάρα πολύ. Πώς μετατρέπεται ένα κακούργημα σε πλημμέλημα -και μάλιστα εξαγοράσιμο; Δυστυχώς, η εγκατάλειψη σε τροχαίο στη χώρα μας θεωρείται πλημμέλημα και αυτό με δυσαρεστεί πάρα πολύ. Από τις βασικές αιτίες που τα τροχαία στην Ελλάδα έχουν τόσο μεγάλο ποσοστό θανάτου είναι και η ατιμωρησία που υπάρχει. Αυτό δείχνει μια απαξία της ανθρώπινης ζωής και, στην περίπτωση του Σόλωνα, αν και ήταν κακούργημα, κατέληξε σε πλημμέλημα και αυτό ζητάμε να αλλάξει».

Η γέφυρα στο ύψος της Φιλοθέης είναι ένα σημείο που ακόμη και σήμερα ο κ. Καρυδάκης επισκέπτεται συχνά. «Η γέφυρα είναι ένα από τα σημεία που επισκέπτομαι σχεδόν κάθε βράδυ με τη γυναίκα μου. Νιώθουμε ότι αυτή η γέφυρα ανακουφίζει το πόνο μας για τον θάνατο του παιδιού μας. Είναι μια γέφυρα επικοινωνίας με το παιδί μας και αυτό μας δίνει δύναμη» εξηγεί.

Related posts

Στην δημοσιότητα 1η φορά: Αuτό ήταν το σπίτι που μεγάλωσε ο Ιησούς Χριστός, διέρρευσαν φώτο από καλόγριες

Το “σώσε” στην Πάτρα: Πατέρας μπούκαρε σε εκκλησία & τα έκανε λαμπόγυαλο γιατί το μικρόφωνο του παπά… ξύπνησε το μωρό

Μαθητής πήγε στο σχολείο με 15.000 ευρώ πάνω του και τα μοίραζε σε συμμαθητές του