Παντελής Αβραμίδης: Ο 81χρονος που παλεύει με τον καρκίνο και δεν το βάζει ποτέ κάτω, διακρίθηκε στους αγώνες Ναυαγοσωστών και κατάφερε να κερδίσει το χρυσό μετάλλιο. Ο Παντελής Αβραμίδης με σθένος και δύναμη ψυχής μας υπενθυμίζει πως τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο και πως στη ζωή δεν πρέπει ποτέ να τα παρατάμε.
Παντελής Αβραμίδης: Ο 81χρονος μαχητής ζωής
Ρίγη συγκίνησης προκαλεί η δύναμη της ψυχής ενός 81χρονου καρκινοπαθούς, που κατάφερε να βγει παγκόσμιος πρωταθλητής και κατέκτησε χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Βετεράνων Ναυαγοσωστικής, στέλνοντας με τον τρόπο αυτόν το δικό του μήνυμα ζωής! Η ιστορία του 81χρονου αθλοσώστη Παντελή Αβραμίδη συγκλονίζει. Πριν από λίγα χρόνια ήρθε αντιμέτωπος με τον καρκίνο, όμως ήταν πεπεισμένος ότι δεν θα χάσει τη μάχη. Ακολούθησαν χειρουργεία, επώδυνες χημειοθεραπείες και αγωγές που του στέρησαν την αίσθηση των κάτω άκρων.
Συχνά παραπατούσε, όμως δεν το έβαλε κάτω και εμπνεόμενος από το ιστορικό μετάλλιο της Βούλας Πατουλίδου στράφηκε στο τρέξιμο. Σήμερα είναι ο γηραιότερος Ελληνας αθλοσώστης, έξι φορές πανελληνιονίκης, μαραθωνοδρόμος και επτά φορές βαλκανιονίκης στίβου. Ολα άρχισαν πριν από λίγα χρόνια, όταν τα παιδιά του Στάθης και Ελευθερία έφεραν την αθλητική ναυαγοσωστική στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα άθλημα που διεκδικεί τη θέση του στους Ολυμπιακούς Αγώνες και περιλαμβάνει 37 αγωνίσματα κολύμβησης, διάσωσης, κωπηλασίας και πρώτης βοήθειας. Ο κύριος Παντελής διάλεξε το τρέξιμο και συνέχισε να προπονείται χειμώνα και καλοκαίρι. Ωστόσο, ο καιρός περνούσε και η συμμετοχή σε αγώνες γινόταν δυσκολότερη, η όρεξη μειωνόταν και τα προβλήματα υγείας αυξάνονταν. Ορισμένοι τού συνέστησαν να σταματήσει για να μην πεθάνει πάνω στην κούρσα…
Παντελής Αβραμίδης: Η συμμετοχή στους αγώνες
Η τελευταία του ελπίδα ήταν οι παγκόσμιοι αγώνες που διεξήχθησαν φέτος. Ο 81χρονος ήθελε να λάβει μέρος και άρχισε την προετοιμασία του με φιλότιμο και κόπωση, κάνοντας προπόνηση με τον γιο του Στάθη, ο οποίος προσπαθούσε να του δώσει κουράγιο προτρέποντάς τον να συνεχίσει. «Τι θέλω εγώ τους αγώνες σε αυτή την ηλικία; Είμαι πολύ κουρασμένος. Πονάει όλο μου το σώμα. Τα μουδιάσματα χειροτέρεψαν και όταν τρέχω δεν αισθάνομαι τα πόδια μου. Δεν ξέρεις πώς είναι να τρέχεις χωρίς να νιώθεις ότι έχεις πόδια» απαντούσε εκείνος, κουρασμένος. Μέχρι που λίγο προτού ολοκληρωθεί η προετοιμασία του αναδείχθηκε η φλόγα που έκρυβε. «Θέλω να φέρω μετάλλιο στην Ελλάδα» είπε.
Στις 20 Σεπτεμβρίου το International Life Saving Federation διοργάνωσε Παγκόσμιους Ναυαγοσωστικούς Αγώνες στο Riccione της Ιταλίας, σε μια αθλητική πανδαισία με 1.500 συμμετέχοντες όλων των ηλικιών από 56 χώρες. Δέκα Ελληνες αθλοσώστες μετέβησαν στους αγώνες με το Leuvense Reddingsclub και τον Πρωτέα Καλύμνου, ανάμεσά τους ο κύριος Παντελής και ο γιος του Στάθης. Υστερα από μια αγωνιώδη κούρσα ο 81χρονος έφτασε στον τερματισμό, καταφέρνοντας να βγει παγκόσμιος πρωταθλητής και να δικαιωθεί και ως αθλητής αλλά και ως άνθρωπος!
Παντελής Αβραμίδης: Η στιγμή της βράβευσης
Την απονομή έκανε ο γενικός γραμματέας και «πατέρας» της ILS dr Harald Vervaecke. Αμέσως μετά αθλοσώστες και εκπρόσωποι ομάδων από Μπαγκλαντές, Ινδία, Γερμανία και Βέλγιο σήκωσαν τον Παντελή στα χέρια τους ζητωκραυγάζοντας «Hellas, Hellas!». Η Ενωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος, το «σπίτι» του αθλήματος που σώζει ζωές, έφερε στην Ελλάδα το πρώτο χρυσό παγκόσμιο μετάλλιο. «Σήμερα είναι ημέρα οικογενειακής δικαίωσης, γιατί με θυσία γεννήσαμε, αναστήσαμε και εξαπλώσαμε την αθλητική ναυαγοσωστική στην Ελλάδα, και εθνικής υπερηφάνειας, γιατί επιστρέψαμε με πανελλήνια ρεκόρ και ένα παγκόσμιο χρυσό μετάλλιο! Είμαστε στη σωστή πλευρά της Iστορίας. Οχι επειδή υπηρετούμε την ελληνική αθλητική ναυαγοσωστική ως μιμητές, αλλά ως οι δημιουργοί της!» δήλωσαν μετά την απονομή εκπρόσωποι της ΕΑΝΕ.
Από την πλευρά του, ο κύριος Παντελής, φανερά συγκινημένος, δήλωσε αποκλειστικά στην
«Espresso»: «Για εμένα το βαθύτερο νόημα των αγώνων είναι απλό. Οπως λέει και ο Μικρός Πρίγκιπας στο διάσημο παραμύθι, το ουσιαστικό είναι αόρατο στο μάτι. Εάν δεν μπορείς να τρέξεις, περπάτα. Εάν δεν μπορείς να περπατήσεις, σύρσου. Αλλά μη μένεις ακίνητος. Το μήνυμα ενός καρκινοπαθούς που τρέχει με μουδιασμένα πόδια είναι ότι ο αθλητισμός βελτιώνει ζωές και η αθλητική ναυαγοσωστική σώζει ζωές!»