Μαθητές και μαθήτριες από το δημοτικό σχολείο Πευκοχωρίου δείχνουν το παράδειγμα, δείχνουν πως πρέπει να λειτουργούμε όλοι μας. Αν ο ένας βοηθούσε τον άλλον πόσο διαφορετικός θα ήταν άραγε ο κόσμος μας; Αν δεν επικρατούσε η λογική “να πεθάνει η κατσίκα του γείτονα” πόσο πιο ωραία θα ήταν όλα; Τα παιδιά πάντα δείχνουν τον κόσμο και αυτό κάνουν και τώρα. Στηρίζουν την φίλη τους, την συμμαθήτρια τους στη μεγάλη μάχη που δίνει για την ζωή της.
Η ιστορία της μικρής Σμαράγδας
Η μικρή Σμαράγδα, ένα κορίτσι 10 ετών διαγνώστηκε πρόσφατα με λευχαιμία. Οι συμμαθητές της ετοιμάζονται δείξουν την αγάπη τους έμπρακτα μαζεύοντας χρήματα ώστε να καλυφθούν τα έξοδα νοσηλείας της μαθήτριας και μετακίνησης της οικογένειάς της. Με τα λίγα λεφτά που τους περισσεύουν καθημερινά από το κυλικείο, οι μαθητές αποφάσισαν να γεμίσουν έναν κουμπαρά, που έστησαν στη τάξη τους για τη Σμαράγδα.
Με τη συμβολή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του δημοτικού σχολείο στο Πευκοχώρι, οι κουμπαράδες μπήκαν σε κάθε τάξη, ώστε όλα τα παιδιά να έχουν τη δυνατότητα να βοηθήσουν τη συμμαθήτριά τους, αλλά και να μάθουν τη σημασία της αλληλοβοήθειας.
Αυτή η ιδέα, που ξεκίνησε από μια τάξη του σχολείου, άρχισε να επεκτείνεται. Έτσι, πολλοί κουμπαράδες έχουν στηθεί σε διάφορα σημεία του Πευκοχωρίου στη Χαλκιδική, αλλά και σε χωριά της ευρύτερης περιοχής. «Εμείς ξεκινήσαμε σε τοπικό επίπεδο ως Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Πευκοχωρίου», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκ μέρους του Συλλόγου, η Μαρία Λιάκου. Τώρα πια, κάποιος μπορεί να βρει έναν κουμπαρά σε σχολεία, καταστήματα, σούπερ μάρκετ, φροντιστήρια, βιβλιοπωλεία και ΚΔΑΠ. Η κ. Λιάκου συνεχίζει λέγοντας πως από τη στιγμή που το θέμα γνωστοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η ανταπόκριση του κόσμου ήταν πολύ μεγάλη και άρχισαν να επικοινωνούν με τον Σύλλογο άνθρωποι από όλη τη Χαλκιδική, σύλλογοι, σχολεία, πολιτιστικοί φορείς, κοινότητες, εκκλησίες, εταιρείες, καταστήματα και ιδιώτες.
Η ιδέα που ταξίδεψε παντού
«Μια κυρία επικοινώνησε μαζί μου και πρότεινε να διατεθούν για τις ανάγκες του 10χρονου κοριτσιού τα χρήματα από έναν χορό που διοργανώνει με τον σύλλογό της. Μια άλλη κυρία από τον Στανό μας ενημέρωσε ότι το χωριό διοργανώνει θεατρική παράσταση για να βοηθήσει ένα άλλο κοριτσάκι και δήλωσε πρόθυμη να διατεθεί μέρος των χρημάτων για τη Σμαράγδα», προσθέτει η κ. Λιάκου.
Από την πλευρά της, η Παναγιώτα Σαχαρίδη, κοινωνική λειτουργός και σύμβουλος ψυχικής υγείας, ενημερώθηκε για το θέμα μέσω του facebook από την ανάρτηση μιας καθηγήτριας αγγλικών σε φροντιστήριο της περιοχής. Η κ. Σαχαρίδη «ανέβασε» σχετικό βίντεο, το οποίο κοινοποιήθηκε σχεδόν 800 φορές και είχε 12.500 προβολές μέσα σε τέσσερις μέρες. Κουμπαράδες άρχισαν να στήνονται και στην Ορμύλια, ενώ μια άλλη γυναίκα, μητέρα η ίδια με δύο παιδιά, την ενημέρωσε ότι θα διαθέσει για τη 10χρονη μαθήτρια τα έσοδα του μήνα από το κατάστημα με κεριά που διατηρεί στην περιοχή. Χρήματα άρχισαν να συγκεντρώνονται και από φιλανθρωπική εκδήλωση που διοργανώθηκε σε κατάστημα στην Ορμύλια.