Οι ιστορικοί θα κοιτάνε το 2015 ως τη χρονιά που όλα άλλαξαν. Τους προηγούμενους μήνες, πέθαναν πάνω από 1,000 άνθρωποι στην Ινδία και το Πακιστάν από την αφόρητη ζέστη. Το Λονδίνο ακούμπησε για πρώτη φορά την θερμοκρασία των 37 βαθμών στον πιο ζεστό Ιούλιο που έχει σημειωθεί ποτέ.
Στην Καλιφόρνια υπήρξε η χειρότερη ξηρασία και φωτιάς έκαψαν ένα πολύ μεγάλο κομμάτι δάσους και μετά από λίγες μέρες οι πλημμύρες ήταν το αποκορύφωμα. Το Puerto Rico βλέπει τον μεγαλύτερο El Niño που έχει καταγραφεί ποτέ να σχηματίζεται στον Ειρηνικό ωκεανό και να αλλάζει το κλίμα παγκοσμίως.
Στις 20 Ιουλίου, έγινε μία ανακοίνωση: Ο κλιματολόγος James Hansen και η ομάδα του είπαν πως μετά από έρευνες στην Ανταρκτική κατέληξαν στο ότι είναι πιθανόν τα επίπεδα της θάλασσας να αυξηθούν πολύ πιο γρήγορα από ότι περίμεναν. Λένε πως εάν δεν μειωθούν άμεσα οι ρύποι, οι επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές.
Αυτό έχει κάνει επιτακτική την ανάγκη να συμφωνήσουν τα έθνη μεταξύ τους και να βρουν μία λύση που να είναι εφικτή. Φαίνεται πως ήδη ο πλανήτης έχει αυξήσει κατά 2 βαθμούς την θερμοκρασία του και οι επιστήμονες φοβούνται πως τα χειρότερα είναι ήδη στην πόρτα μας.
Οι έρευνες δείχνουν πως ο καιρός είναι ιδιαίτερα πολύπλοκος και απρόβλεπτος. Παρόλο που η θερμοκρασία αυξάνεται, κάποια κομμάτια του ωκεανού έχουν γίνει πιο ψυχρά, εμποδίζοντας την ροή των ρευμάτων και καταστρέφοντας έτσι την ισορροπία..
Οι καταιγίδες θα γίνουν πιο έντονες και το επίπεδο της θάλασσας θα αυξηθεί. Οι επιστήμονες λένε πως θα δούμε τα πρώτα σημάδια στα χρόνια που έρχονται και ήδη προσπαθούν να δουν αν υπάρχει σύνδεση του φαινομένου αυτού με τον έντονο χειμώνα που βίωσαν στην Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ.
Και αυτό είναι μόνο η μύτη του παγόβουνου. Το κύριο πρόβλημα δεν είναι το επίπεδο της θάλασσας, αλλά αυτό που γίνεται μέσα στους ίδιους τους ωκεανούς και την θαλάσσια ζωή.
Έχουν σημειωθεί πολλές φάλαινες στα ρηχά κοντά στο San Francisco. Αυτό συμβαίνει γιατί λόγω των υψηλών θερμοκρασιών του νερού, πολλά ψάρια έχουν βρει καταφύγιο στα πιο ήπια νερά των ακτών και οι φάλαινες τα ακολουθούν.
Το προηγούμενο φθινόπωρο, κυβερνητικοί επιστήμονες εντόπισαν στην Αλάσκα περίπου 35,000 θαλάσσιους ίππους σε μία μικρή παραλία. Ήταν η μεγαλύτερη συγκέντρωση ιππόκαμπων που έχει καταγραφεί ποτέ και οφείλεται στο ότι τους γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο να βρουν ένα φυσικό περιβάλλον να τους φιλοξενήσει.
Η θαλάσσια ζωή κινείται βόρεια, προσαρμόζοντας στα καινούργια δεδομένα.
Κανένα είδος όμως δεν είναι σε τόσο δύσκολη θέση όπως ο σολομός. Ο Σολομός είναι πολύ σημαντικός στο παράκτιο οικοσύστημα όπως ελάχιστα ζώα στον πλανήτη. Πολύ μεγάλες ποσότητες αζώτου προέρχονται από τον σολομό, ο οποίος μπορεί να ταξιδεύει τεράστιες αποστάσεις για να γεννήσει τα αβγά του. Τα μεγαλύτερα δέντρα στον κόσμο δεν θα υπήρχαν χωρίς τον σολομό.
Αλλά το μέλλον τους είναι αβέβαιο. Οι αρχές στην Καλιφόρνια προσπαθούν να μεταφέρουν με φορτηγά τους σολομούς πάνω στο ποτάμι λόγω των χαμηλών επιπέδων του νερού και των αυξημένων θερμοκρασιών που κάνουν αυτό το ταξίδι του σολομού σχεδόν αδύνατο.
Οι αλλαγές του κλίματος που βιώνουμε θα είναι απρόβλεπτες και δεν θα είναι μόνιμες. Τα αποτελέσματά της όμως πάνω στα διάφορα είδη που θα επηρεαστούν θα είναι τεράστιες.
‘Τα κλιματικά μοντέλα προβλέπουν μία ομαλή και αργή αύξηση της θερμοκρασίας, αλλά το πρόβλημα είναι πως τα τελευταία χρόνια η απόκλιση ήταν πολύ μεγάλη. Σαν επιστήμονες δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε και ούτε τα ζώα θα μπορέσουν,’
Επίσης, έχει παρατηρηθεί μία τεράστια μείωση στους αριθμούς του πλαγκτόν – τη βάση της τροφικής αλυσίδας του ωκεανού. Τον Ιούλιο, μία άλλη έρευνα έδειξε πως το νερό των ωκεανών γίνεται όξινο και αυτό πιστεύουν πως θα επηρεάσει αναπόφευκτα τους πληθυσμούς του πλαγκτόν.
Καθώς οι ωκεανοί απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα, το μετατρέπουν σε ανθρακικό οξύ και έτσι το pH του θαλασσινού νερού πέφτει. Αυτό σημαίνει πως θα αλλάξει όλη η τροφική αλυσίδα.
Αντίθετα από μία πρόβλεψη για αύξηση του ύψους του νερού μετά από δεκαετίες, αυτό το πρόβλημα με την υπερθέρμανση και την οξύτητα των ωκεανών φαίνεται να έχει πυροδοτήσει μία μαζική εξαφάνιση με τον ίδιο χρονικό ορίζοντα, ίσως και μικρότερο.
Το μόνο σίγουρο ανάμεσα στους επιστήμονες είναι πως σε πολλά οικοσυστήματα το αντίκτυπο της αλλαγής της θερμοκρασίας θα είναι εμφανές για πολύ καιρό και ο Βόρειος Ειρηνικός θα είναι αυτός που θα πληγεί πιο δραματικά από όλους τους άλλους ωκεανούς.
Το 2014 είχαμε ρεκόρ στις θερμοκρασίες των ωκεανών και το 2015 φαίνεται να το ξεπερνάει εύκολα. 6% των υφάλων παγκοσμίως θα έχει καταστραφεί πριν το τέλος της δεκαετίας, χάρη στην αύξηση των θερμοκρασιών. Επίσης, επειδή το ζεστό νερό καταλαμβάνει περισσότερο όγκο, θα πρέπει να περιμένουμε και περαιτέρω αύξηση της στάθμης της θάλασσας.
Μία συγκλονιστική έρευνα από πάρα πολλούς καταξιωμένους επιστήμονες του κόσμου είπε τον Ιούλιο πως με την παρούσα αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, θα έχουμε μία αμετάκλητη αλλαγή στα θαλάσσια οικοσυστήματα κατά τη διάρκεια αυτού του αιώνα.
Χάρη στην πίεση που ασκούμε στον πλανήτη – υπερθέρμανση, οξείδωση και φυσικά την παραδοσιακή μόλυνση, οι ωκεανοί πρόκειται να γνωρίσουν μία τεράστια αλλαγή.
Ο συνδυασμός των υπερβολικών θρεπτικών από τις γεωργικές απορροές, η παράξενη συμπεριφορά του ανέμου και η υπερθέρμανση των ωκεανών θα δημιουργήσει νεκρές ζώνες σε παράκτιες περιοχές, επειδή τα φύκια θα χρησιμοποιούν το μεγαλύτερο ποσοστό του οξυγόνου.
Η εμφάνιση τέτοιων περιοχών διπλασιάζεται σε συχνότητα κάθε 10 χρόνια από το 1960 και θα χειροτερέψει στα χρόνια που έρχονται. Αυτές οι περιοχές θα συνεχίσουν να αυξάνονται και δεν θα αφορούν μετά μόνο παράκτιες περιοχές.
Η αυξημένη εξάτμιση του νερού των ωκεανών θα έχει ως αποτέλεσμα πιο έντονες βροχές, που πιθανώς αποσταθεροποιήσουν τα συστήματα ριζών των δέντρων στα δάση. Ένα άλλο αποτέλεσμα θα είναι η απορροή στους ωκεανούς μεγαλύτερων ποσοτήτων σε θρεπτικά συστατικά, κάτι που θα κάνει το πρόβλημα των νεκρών ζωνών ακόμα χειρότερο.
Αποδείξεις για το παραπάνω σενάριο εντοπίζονται 250 εκατομμύρια χρόνια πριν, όταν περίπου το 90% των ειδών στους ωκεανούς πέθανε μετά από αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα και πυροδότησε τεράστιες κλιματολογικές αλλαγές. Τότε, χρειάστηκαν εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο.
Οι άνθρωποι τώρα όμως παράγουν πολύ πιο γρήγορα διοξείδιο του άνθρακα και έτσι η μαζική καταστροφή που βιώνουμε χρειάστηκε μόλις 100 χρόνια για να ξεκινήσει και σύμφωνα με ειδικούς θα χρειαστούν χιλιάδες χρόνια για να επανέλθει σε ισορροπία.
Όπως καταλαβαίνετε, οι επιστήμονες ανησυχούν πάρα πολύ και έχουν πειστεί ότι μιλάμε για μία αποκάλυψη εδώ.
‘Εάν συνεχίσουμε αυτό το μονοπάτι, η πλειοψηφία του κόσμου δεν θα έχει εναλλακτική… Αυτό ακριβώς προσπαθώ να αλλάξω,’ είπε η κλιματολόγος Katharine Hayhoe .
Ο James Hansen, ο πρύτανης της κλιματολογίας, παραιτήθηκε από τη ΝΑΣΑ το 2013 για να γίνει ακτιβιστής. Παρά την απαισιοδοξία με την οποία έχει γράψει την αναφορά του, στα λόγια του φαίνεται η ελπίδα. Αυτό επειδή ξέρει πως το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί ευθέως: να τελειώσει η χρήση ορυκτών καυσίμων όσο πιο γρήγορα γίνεται.
Εάν αύριο, οι ηγέτες των ΗΠΑ και της Κίνας συμφωνούσαν σε μία δυνατή πολιτική ενάντια στους ρύπους, ο υπόλοιπος κόσμος θα αναγκαζόταν να συμφωνήσει. Είναι κάτι πολύ δύσκολο, αλλά είναι πολύ σημαντικό από κάπου να ξεκινήσει η συζήτηση.
Γενικά, αυτές οι ουσίες έχουν πολύ μεγάλη διάρκεια ζωής στο περιβάλλον και μπορούν να προκαλέσουν πολλούς κινδύνους, γι’αυτό ακριβώς και θα πρέπει να γίνει κάποιου είδους αποκατάσταση, όπως αναδασώσεις.
Ακόμα και αν πετύχουν τέτοιες αλλαγές, θα χρειαστεί να περάσουν χρόνια μέχρι η αλλαγή να είναι παρατηρήσιμη. Αλλά αυτό μπορεί να είναι αρκετό. Όταν όλα φαίνονται χαμένα, το να σώσεις μερικά είδη ζώων φαίνεται σαν θρίαμβος.
Καθώς η στάθμη της θάλασσας αυξάνεται, ακόμα και ένας τοίχος $3 δισεκατομμυρίων δεν θα κρατήσει το Manhattan πάνω από το νερό.
Δείτε το βίντεο:
Credit: rollingstone.com