Σπίτια από πέτρα, θολωτά σοκάκια, βυζαντινές εκκλησίες και ενετικά αρχοντικά. Στην Πελοπόννησο, μια ζωντανή καστροπολιτεία του Μεσαίωνα, σαν σε παραμύθι
Είναι σμιλεμένη στον βράχο σαν γλυπτό. Η Μονεμβασιά, το «Γιβραλτάρ της Ανατολής» ή το «πετρωμένο καράβι» του σπουδαίου Έλληνα ποιητή Γιάννη Ρίτσου, που γεννήθηκε εδώ, σας φωνάζει για άμεση επιβίβαση για ένα ταξίδι στο χρόνο. Περιπλανηθείτε σε αυτόν τον μοναδικά συντηρημένο μεσαιωνικό οικισμό στην Πελοπόννησο με τα θολωτά του σοκάκια, τις εκκλησιές και τα αρχοντικά.
Βουτήξτε στις ονειρεμένες παραλίες και απολαύστε τις σύγχρονες ανέσεις, τις γεύσεις και το κρασί της. Την πόθησαν πολλοί: ιππότες, πειρατές, σταυροφόροι και αυτοκράτορες. Ανακαλύψτε τη.
Βόλτα στο μεσαιωνικό κάστρο
Η πύλη του κάστρου άνοιξε, για να ανακαλύψετε τα μυστικά του βήμα-βήμα. Πρώτη στάση: καφές στο κεντρικό σοκάκι της Κάτω Πόλης, στην Αγορά. Οι Βυζαντινοί την αποκαλούσαν «Μέση Οδό», οι Ενετοί «φόρο», οι Οθωμανοί «παζάρι».
Τότε ήταν ο εμπορικός δρόμος. Τώρα τριγύρω βλέπετε καφέ, ταβερνάκια, καταστήματα. Από εδώ θα ξεκινήσετε την περιήγησή σας στην Καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς, περνώντας κάτω από τους υποβλητικούς θόλους, τις «δρομικές».
Αφεθείτε στη μαγεία του ταξιδιού στα σοκάκια της. Περπατήστε στην Κάτω Πόλη, δίπλα στο θαλασσινό τείχος, πλάι σε ερείπια μισογκρεμισμένων εκκλησιών. Κοιτάξτε ψηλά τα αρχοντικά της Πάνω Πόλης και από την κεντρική Τάπια τη θάλασσα να ησυχάζει.
Καθώς το φως χάνεται και η σκιά της ιστορίας πέφτει στα σοκάκια, θα δείτε τα τείχη, όπως τα είδαν οι Ενετοί, οι Οθωμανοί και οι Βυζαντινοί χρόνια πριν. Και τότε θα νιώσετε και εσείς κάτοικος του κάστρου.
Τo βράδυ απολαύστε παραδοσιακές γεύσεις στις ταβέρνες του κάστρου και ποτό στα καλόγουστα διακοσμημένα καφέ μπαρ.
Γευστικά ταξίδια στη Μονεμβασιά
Δοκιμάστε τα χειροποίητα ζυμαρικά της Μονεμβασιάς που τα λένε γκόγκες και τα σαΐτια, τις τηγανητές πίτες με τυρί και μυρωδικά. Θα είστε τυχεροί, αν γευτείτε το γλυκό κρασί Malvasia, την αυθεντική γεύση της Μονεμβασιάς και το νέκταρ της υψηλής κοινωνίας του Μεσαίωνα.
Παραμυθένια διαμονή
Οι boutique πέτρινοι ξενώνες της Μονεμβασιάς είναι ιδανικοί, για να γίνουν οι νύχτες και οι μέρες σας… μήνας του μέλιτος ή ιδανικό ρομαντικό καταφύγιο. Σουίτες με χαμάμ, βεράντες με βοτσαλωτά, αυλές με παλιά πηγάδια, θολωτά δωμάτια με ατμοσφαιρικό φωτισμό, χειροποίητα έπιπλα, αλλά και όλες οι σύγχρονες ανέσεις συνθέτουν το σκηνικό, για να πρωταγωνιστήσετε στο δικό σας συναρπαστικό παραμύθι με ιππότες και νεράιδες.
Η Πελοπόννησος σας υποδέχεται, δείχνοντάς σας το πιο στιλπνό της πρόσωπο!
Η Πάνω Πόλη
Ανηφορίστε στην Πάνω Πόλη, για να θαυμάσετε τα αρχοντικά της ενετικής ελίτ. Η ανάσα κόβεται στη θέα της Αγίας Σοφίας που κρέμεται στην απότομη πλαγιά πάνω από τη θάλασσα. Μοιάζει με την Αγια-Σοφιά στην Πόλη και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα στη Μονεμβασιά. Περάστε στο εσωτερικό της και υψώστε το βλέμμα: οι διαστάσεις του τρούλου προκαλούν δέος. Συνεχίστε την ανάβαση. Από την ακρόπολη της μεσαιωνικής Πάνω Πόλης, όπου οι περιηγητές του 17ου αιώνα είδαν 500 καλοκτισμένα σπίτια, η θέα σε όλη την περιοχή είναι πανοραμική.
Ταξίδι στο Βυζάντιο
Η βυζαντινή ιστορία είναι ζωντανή στην καστροπολιτεία. Είκοσι τέσσερις ναοί με βυζαντινά στοιχεία σώζονται σήμερα από τους σαράντα που υπήρχαν άλλοτε. Επισκεφθείτε τον Ελκόμενο Χριστό, τον παλιότερο ναό στην πλατεία της Κάτω Πόλης, που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ανάμεσα στα υπόλοιπα αξιοθέατα της καστροπολιτείας.
Αν είστε λάτρης της βυζαντινής τέχνης, αξίζει να δείτε την Παναγία τη Χρυσαφίτισσα στην Τάπια, την Παναγία την Κρητικιά (Μυρτιδιώτισσα) και τον Άγιο Νικόλαο.
Βουτιά στο μπλε της Μονεμβασιάς
Η μοναδική θαλασσινή πύλη της Μονεμβασιάς, το Πορτέλο, ανοίγει στη μέση του τείχους, για να κάνετε βουτιά στα κρυστάλλινα νερά. Η αίσθηση; Σαν να πηδάτε από την κουπαστή του πλοίου. Κολύμπι με φόντο τον γκρίζο βράχο και τα εντυπωσιακά πέτρινα κτίσματα που αναπαύονται στη ράχη του.
Μια ανεπανάληπτη εμπειρία διακοπών, με φόντο έναν από τους ωραιότερους προορισμούς στην Ελλάδα.
Λαογραφικά μουσεία
Ξεδιπλώστε την καθημερινή ζωή των κατοίκων στα χωριά της Μονεμβασιάς κατά τους περασμένους αιώνες, τους τρόπους βιοπορισμού, τα ήθη και τα έθιμα τους, στα δύο λαογραφικά μουσεία της περιοχής: στη Ρειχιά και στις Βελιές.
Εικόνες από τη Μονεμβασιά
[via]