Η ανακύκλωση χρειάζεται να γίνεται σε καθημερινή βάση, για να εκπληρώνει τους σκοπούς της. Πρέπει να γίνει βίωμα σε όλους, εφαρμόζοντάς τη σε κάθε πτυχή της ζωής μας. Από το σπίτι μέχρι την εργασία, μπορούμε να βρούμε τρόπους για να ανακυκλώνουμε προϊόντα.
Σύμφωνα με έρευνα, αυτοί είναι οι δέκα κορυφαίοι τρόποι για ανακύκλωση στο σπίτι και στο γραφείο.
– Αγοράστε ανακυκλωμένο χαρτί. Όταν χρησιμοποιείτε χαρτί για εκτύπωση, καλό θα ήταν να εκμεταλλεύεστε και τις δύο του πλευρές. Στη συνέχεια κάθε άχρηστο έγγραφο, θα πρέπει να καταλήγει στον κάδο ανακύκλωσης. Με έναν τόνο χαρτιού σύμφωνα με στατιστικά, σώζουμε 17 δέντρα και περίπου 26.500 λίτρα νερού.
– Παλιά τεχνολογία. Σύμφωνα με έρευνες, οι αμερικανοί πετάνε δύο εκατομμύρια τόνους ηλεκτρικών συσκευών σε ετήσια βάση. Προσπαθήστε να το αποφύγετε, ανακυκλώνοντας τις παλιές σας συσκευές.
– Κάδοι. Προσπαθήστε να εντάξετε σε ένα σημείο του σπιτιού και του γραφείου σας κάδους ανακύκλωσης χαρτιού, πλαστικού και μετάλλων. Καταστήστε σαφές πότε πρέπει να απορρίπτεται κάποιο προϊόν σε αυτούς τους κάδους για να γίνεται σωστά η διαδικασία.
– Μελάνια. Περίπου οκτώ δοχεία από μελάνια εκτυπωτών πετιούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες κάθε δευτερόλεπτο της ημέρας. Πρόκειται για 700.000 ανά ημέρα. Για το λόγο αυτό, προτιμήστε να τα ανακυκλώνετε.
– Αγοράστε επανακατασκευασμένα μελάνια και δοχεία. Κάθε ένα τέτοιο προϊόν, διατηρεί περίπου 1 κιλό μετάλλου και πλαστικού μακριά από τους χώρους υγειονομικής ταφής.
– Εφημερίδες. Ανακυκλώστε τις παλιές εφημερίδες, που ίσως πιάνουν πολύ χώρο στο γραφείο σας. Εάν δεν θέλετε να τις πετάξετε, προτιμήστε να της δωρίσετε σε κάποιον για να διαβάσει ή να τις χρησιμοποιήσετε εναλλακτικά.
– Αγοράστε οικολογικά. Πρέπει να σκεφτόμαστε πως δεν είναι μόνο το χαρτί που ανακυκλώνεται. Ψάξτε κατά τις αγορές σας προϊόντα, που μπορούν να ανακυκλωθούν.
– Επαναφορτιζόμενες μπαταρίες. Αγοράστε τέτοιες μπαταρίες, σκεπτόμενοι πως οι 1.000 συμβατικές, έχουν διάρκεια ζωής, όση μία επαναφορτιζόμενη. Όταν τελειώσουν οι μπαταρίες που χρησιμοποιείτε, μπορείτε να τις ανακυκλώσετε στους κάδους ΑΦΗΣ.
– Αγοράστε CD και DVD στα οποία μπορείτε να ξαναγράψετε δεδομένα.
– Ξαναχρησιμοποιήστε την ίδια κούπα. Αποφύγετε τα πλαστικά ποτηράκια στο γραφείο και ξεπλύνετε την κούπα σας, κάθε φορά που γεμίζετε καφέ. Με τον τρόπο αυτό θα μειώσετε τα απορρίμματα και ταυτόχρονα θα εξοικονομήσετε νερό.
[via]