Τα Χριστούγεννα στην πόλη και το Πάσχα στο χωριό. Έτσι λέγαν οι πάλιοι και μάλλον έχουν τα δίκια τους.
Ωστόσο, επειδή πολλοί θα μείνουν στην Αθήνα το Πάσχα, οι επιλογές για να περάσουν την Μεγάλη Βδομάδα όμορφα είναι πολλές.
Στις εκκλησίες του κέντρου
Αν θέλετε να συνδυάσετε τις πιο μελωδικές λειτουργίες με βόλτες σε πολυσύχναστες πλατείες, σημειώστε τον Άγιο Διονύσιο, με τους περίφημους ψάλτες του, και τον Άγιο Γεώργιο Καρύτση, του οποίου η τετράφωνη χορωδία αποτελούμενη από τραγουδιστές της Λυρικής ψάλλει κατά τη δυτική τεχνοτροπία που καθιέρωσε ο Θ. Πολυκράτης.
Τα ξεχωριστά δρώμενα της Μεγάλης Παρασκευής
Για μια δόση από Πάσχα στην εξοχή, οι Αθηναίοι συρρέουν για τον Επιτάφιο στη μονή Καισαριανής το μεσημέρι της Μ. Παρασκευής (2.30 μ.μ. αρχίζει η λειτουργία ) και ακολουθεί παραδοσιακά πικνίκ στο δάσος ή ουζοκατάνυξη στις ψαροταβέρνες. Αναπαράσταση της αποκαθήλωσης τελείται σε κατανυκτική ατμόσφαιρα στη μονή Πεντέλης, με το ομοίωμα του Χριστού να θάβεται στη μικρή σπηλιά στον περίβολο, ενώ ένα λιγότερο γνωστό τελετουργικό είναι η αναπαράσταση σκηνών από τη ζωή του Χριστού από μαθητές σχολείων στο ναό των Αγίων Θεοδώρων στην Ανάβυσσο το βράδυ της Μ. Παρασκευής.
Το βράδυ της Ανάστασης
Το Αγιο Φως θα φθάσει στην Αθήνα με ειδική πτήση. Ο έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Αθήνα θα χοροστατήσει στη Λειτουργία της Ανάστασης που θα ψαλεί στο Μετόχι του Πατριαρχείου που βρίσκεται στην Πλάκα.
Επί της οδού Ερεχθέως 18 βρίσκεται ο ναός των Αγίων Αναργύρων που χτίστηκε τον 11ο αιώνα από μέλη της αυτοκρατορικής οικογένειας των Κομνηνών.
Στου Φιλοπάππου δεσπόζει η εκκλησία του Αγίου Νικολάου (Δυοβουνιώτου 56). Η κατάνυξη των πιστών εναρμονίζεται πλήρως με το μήνυμα των κληρικών που υπηρετούν τον ναό. Από την άλλη πλευρά, στις παρυφές της Ακρόπολης κυριαρχεί ο Αγιος Δημήτριος ο Λουμπαρδιάρης.
Σε υψόμετρο 275 μέτρων βρίσκεται ο λόφος του Λυκαβηττού. Στην κορυφή του λόφου, ο Αγιος Γεώργιος. Οι πιστοί που συρρέουν κάθε χρόνο έχουν την ευκαιρία να δουν την Αθήνα φωταγωγημένη και να ακούσουν τις καμπάνες όλων των ναών να μεταφέρουν το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης. Εκεί, στον λόφο του Λυκαβηττού, δείχνουν να σπεύδουν επί δεκαετίες οι νοσταλγοί της παλαιάς, ωραίας Αθήνας.
ός φωταγωγείται μόνο από τα καντήλια και τα κεριά που ανάβουν οι πιστοί ενώ αποτελεί τον τόπο όπου εκκλησιάζονται οι γνωστοί και επώνυμοι Αθηναίοι.
Πάσχα με έθνικ χρώμα
Οι πολυεθνικές θρησκευτικές κοινότητες της πόλης δίνουν άλλο χρώμα στη γιορτή, όπως θα διαπιστώσετε αν παρακολουθήστε την αναπαράσταση της Tελετής του Νιπτήρος τη Μ. Πέμπτη (6 μ.μ. ) στην αρμένικη εκκλησία του Αγίου Καραμπέτ στον Νέο Κόσμο (Πραξαγόρου 4, 2109215452 ) ή στην αρμένικη μητρόπολη στην πλατεία Κουμουνδούρου (Κριεζή 10, 2103252067 ).
Ιδιαίτερη είναι η Ανάσταση στην αιθιοπική εκκλησία στο Πολύγωνο (Μπόχαλη 12 ), όπου από τις 8 μ.μ. του Μ. Σαββάτου οι λευκοντυμένοι πιστοί τραγουδούν και χορεύουν στο ρυθμό των τυμπάνων. Μετά την Ανάσταση ακολουθεί ανάγνωση αποσπασμάτων από τη Βίβλο, ενώ μετά την ολοκλήρωση της λειτουργίας στις 3 π.μ., θα σας κεράσουν ντζέρα (πίτα ) με σάλτσα πιπεριού.
Που θας φας μαγειρίτσα
Πολλά εστιατόρια και ταβέρνες θα κόψουν τις συκωταριές και τα χορταρικά τους, θα χτυπήσουν αβγολέμονο και θα σας περιμένουν –αφού πάρετε το Άγιο Φως, φιληθείτε και τα… τσουγκρίσετε– με παραδοσιακή μαγειρίτσα: οι «Μαγικές Κατσαρόλες» και ο «Τζίτζιρας κι ο Μίτζιρας» στο Παλαιό Φάληρο και ο «Κούβελος» στο Κουκάκι, ο «Κατσούρμπος» στο Παγκράτι, η «Μπεμπέκα» και η «Μονοκατοικία» στο Χαλάνδρι κ.ά. για τα οποία μπορείτε να διαβάσετε στις σελίδες των εστιατορίων.
Πηγή: travelstyle.gr