Το μοναδικό παρθένο δάσος της Ελλάδας και ένα από τα ελάχιστα της Ευρώπης βρίσκεται στη Δράμα!

Στην περιφερειακή ενότητα Δράμας, κοντά στα σύνορα με τη Βουλγαρία και περίπου 100 χιλιόμετρα από την πόλη, βρίσκεται το μοναδικό παρθένο δάσος της Ελλάδας και ένα από τα ελάχιστα της Ευρώπης.

Πρόκειται για το δάσος του Φρακτού όρους, ένα από τα ομορφότερα της χώρας μας, που εντυπωσιάζει τους επισκέπτες με το απαράμιλλο άγριο φυσικό του κάλλος…

Το Φρακτό, με μέγιστο υψόμετρο 1.953 μέτρα (κορυφή Δελημπόσκα στα σύνορα Ελλάδας – Βουλγαρίας), είναι το ψηλότερο βουνό στη Δράμα.

Είναι τμήμα της οροσειράς της Κεντρικής Ροδόπης, της οποίας αποτελεί τον υψηλότερο ορεινό όγκο. Στο όρος αυτό βρίσκεται το παρθένο δάσος του Φρακτού, το μοναδικό παρθένο δάσος της Ελλάδας.

Παρθένο δάσος είναι το δάσος που δημιουργείται, αναπτύσσεται και αναγεννάται χωρίς καμία ανθρώπινη επέμβαση, όπως επίσης και καταστρέφεται από φυσικά αίτια, όπως είναι η φωτιά από κεραυνούς, επιδημίες που προκαλούνται από έντομα κλπ.

Εξελίσσεται σύμφωνα με τους νόμους της φύσης, κάτω από τις επιδράσεις του βιοτικού και αβιοτικού περιβάλλοντος.

Τα φυτά μεγαλώνουν, ζουν, πολλαπλασιάζονται και πεθαίνουν και τα διαδέχονται άλλα.

Υπάρχει ένας αδιάκοπος αγώνας για το φως, το νερό, τα θρεπτικά συστατικά, το ζωτικό χώρο ανάμεσα σε μεμονωμένα φυτά αλλά και ανάμεσα στα διάφορα είδη φυτών.

Το παρθένο δάσος του Φρακτού έχει ανακηρυχθεί ήδη από το 1980 «Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης» και από τότε τελεί υπό καθεστώς ειδικής προστασίας.

Καταλαμβάνει έκταση περίπου 8.500 στρεμμάτων και βρίσκεται σε υψόμετρο 1.500 – 1.950 μέτρων.

Η αρχική ανακάλυψη παρθένων εκτάσεων (5.500 στρέμματα) και η υπόδειξη και ο προσδιορισμός για πρόσβαση τους έγιναν από τη Σχολή Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ.

Αργότερα τέθηκαν εκτός δασικής διαχείρισης και άλλα 2.700 στρέμματα.

Το παρθένο δάσος Φρακτού είναι μικτό δάσος οξιάς, ελάτης, ερυθρελάτης. Η πανίδα του, ανεπηρέαστη από ανθρωπογενείς επιδράσεις, παρουσιάζει μεγάλη ποικιλότητα σε είδη.

Χάρη στα μεγάλα σαρκοφάγα ζώα που ζουν στο παρθένο δάσος Φρακτού επιτυγχάνεται η αυτορρύθμιση του πληθυσμού των άγριων ζώων, γεγονός στο οποίο οφείλεται η διατήρηση της σχετικής οικολογικής ισορροπίας του. Αντίθετα, τα παρθένα δάση της Ευρώπης κινδυνεύουν να χάσουν την οικολογική ισορροπία τους εξαιτίας της υπερβολικής αύξησης των θηραμάτων.

Η επιστημονική αξία του παρθένου δάσους του Φρακτού για τη μελέτη και έρευνα της φυσικής αναγέννησης και εξέλιξης της δομής του δάσους, κάτω από εντελώς φυσικές συνθήκες, είναι πραγματικά ανυπολόγιστη και παρουσιάζει πανευρωπαϊκό ενδιαφέρον.

Πηγή

Related posts

Αστυπάλαια: H «πεταλούδα του Αιγαίου», οι μαγικές παραλίες και το Cocktail Bar «στολίδι» που την καθιστούν «Must» προορισμό του καλοκαιριού

Συμβουλές για ενοικίαση βαν: Απλοί τρόποι για να κάνετε το ταξίδι σας άνετο και ξεκούραστο!

Ποιά Αράχωβα; Αυτός είναι απόλυτος φετινός, χειμερινός προορισμός για διακοπές μια ανάσα από την Αθήνα