Η δημοσιογράφος Amy Chavez ζει σε ένα μικροσκοπικό νησί της Ιαπωνίας και σε ένα από τα άρθρα της περιγράφει τη ζωή στη μυστηριώδη Ιαπωνία. Μας άρεσαν τα συμπεράσματά της για όλα όσα μπορούν να μάθουν οι Δυτικοί από τους Ιάπωνες.
“Όταν πατάς το πόδι σου στην Ιαπωνία, είναι δύσκολο να μην εντυπωσιαστείς από την αποδοτικότητα και την κοινωνική τάξη. Οι δρόμοι είναι καθαροί, τα τρένα είναι στην ώρα του, και οι άνθρωποι ήρεμοι και ευγενικοί, αλλά και αρκετά παράξενοι που σου τραβούν το ενδιαφέρον.
Ζώντας στην Ιαπωνία, μπορεί να είναι μια εμπειρία που σε αλλάζει για πάντα. Κανείς δεν επιστρέφει το ίδιο άτομο, όπως ήταν όταν έφυγε. Αυτές είναι μερικές από τις εντυπώσεις που μένουν στους ξένους, μας προκαλούν να σκεφτούμε τα πράγματα μια δεύτερη φορά, και να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε, δρούμε ή βλέπουμε τον κόσμο. Εκεί που νόμιζες ότι τα ξέρεις όλα…
Μετά από αρκετή συζήτηση με ανθρώπους που ζουν στην Ιαπωνία, όπως και με τουρίστες που έρχονται στην Ιαπωνία για το τι έμαθαν και άλλαξε ο τρόπος σκέψης τους, κατέληξα στη παρακάτω λίστα, όχι απαραίτητα σε μια σειρά: ”
1. Πάντα να επιστρέφεις τις χάρες, ό, τι και αν γίνει!
Στην Ιαπωνία μαθαίνεις γρήγορα ότι δεν αποδέχεσαι μόνο χάρες, αλλά τις επιστρέφεις. Θυμάστε εκείνη την ευχαριστήρια κάρτα που ποτέ δεν γράψατε; Ή την ευχητήρια κάρτα που αγοράσατε και ποτέ δεν στείλατε; Αυτό δε θα συμβεί στην Ιαπωνία! Η επιστροφή της χάρης είναι το πιο σημαντικό στις καλές σχέσεις. Από την άλλη μεριά, είναι πιο εύκολο στην Ιαπωνία να επιστρέψεις μια χάρη, επειδή έχεις περισσότερες επιλογές. Για παράδειγμα, αν κάποιος σε βοήθησε να μετακινήσεις έναν καναπέ, μπορείς να τον κεράσεις ένα αναψυκτικό για να του δείξεις την εκτίμησή σου. Σχεδόν όλα όσα κάνεις για κάποιον, ακολουθείται από μια ευγενική κίνηση, χωρίς να είναι απαραίτητο να ανταλλάξετε κουβέντες.
2. Να ευχαριστείς τους άλλους την επόμενη φορά που θα τους δεις
Οι Ιάπωνες πάντα θυμούνται να ευχαριστήσουν κάποιον την επόμενη φορά που θα το δουν το άτομο. Μπορεί να φαίνεται υπερβολικό, αλλά νιώθεις ωραία όταν κάποιος σου πει “Ευχαριστώ που βοήθησες να μετακινήσουμε τον καναπέ τις προάλλες.”
3. Η ευγένεια είναι κάτι παραπάνω από ένα “παρακαλώ” και “ευχαριστώ”
Η ευγένεια είναι διαπεραστική στην Ιαπωνική κουλτούρα και φαίνεται ακόμα περισσότερο στον τρόπο που μιλάνε οι Ιάπωνες, στον τρόπο που ο πωλητής σε πάει ως την πόρτα μαζί με τα ψώνια όταν φεύγεις, και στον τρόπο που σε χαιρετούν και σε καλωσορίζουν όταν μπαίνεις σε ένα εστιατόριο. Αν σταματήσεις κάπου και ζητήσεις οδηγίες, μπορεί να σου ζωγραφίσουν έναν λεπτομερή χάρτη ή θα σε συνοδέψουν μέχρι κάποιο σημείο για να σου δείξουν.
4. Βάζοντας τους άλλους πρώτα
Ο πιο ωραίος τρόπος για να δείξεις στους άλλους πόσο σημαντικοί είναι για σένα, είναι να τους βάλεις σε προτεραιότητα. Δίνοντας στο φίλο σου το μεγαλύτερο κομμάτι κέικ, στη μητέρα σου τη καλύτερη θέση στο εστιατόριο, ή στο καλεσμένο σου να είναι στο κέντρο της φωτογραφίας, είναι όλα μέρος της καθημερινότητας της Ιαπωνίας. Τα παραδοσιακά γιαπωνέζικα σπίτια έχουν και επίτιμη θέση για τους φιλοξενούμενους. Και γιατί να μη νιώσουν οι άνθρωποι ξεχωριστοί; Στην Ιαπωνία υπάρχει πλήθος μικρών τρόπων για να γιορτάσεις τις καλές σχέσεις.
5. Συμπεριλαμβάνοντας τους πάντες στην ομάδα
Στην Ιαπωνία, πάντα προσκαλείς όλους όσους αφορά κάτι, ακόμα και αν δεν συμπαθείς κάποιον. Δεν αποκλείεις συναδέλφους που δε τα πάτε καλά ούτε μόνο τους καλύτερούς σου φίλους. Δεν υπάρχουν άβολες καταστάσεις, όταν κάποιοι μένουν εκτός, επειδή συνειδητοποιούν ότι δε τους κάλεσαν κάπου. Όλοι οι παρόντες βγαίνουν μαζί και στις φωτογραφίες, χωρίς να τους απασχολεί αν κάποιος είναι συγγενής, φίλος ή γνωστός. Συμπεριλαμβάνοντας τους πάντες μας διδάσκει να αποδεχόμαστε όλους και προωθεί την ανεκτικότητα για όσους είναι διαφορετικοί από μας.
6. Σεβασμός στην ιδιοκτησία
Στην Ιαπωνία, αν κάποιος βρει κάτι, θα το αφήσει σε ένα ορατό σημείο, ώστε να είναι το βρει ο ιδιοκτήτης του εύκολα.
7. Η κατανάλωση αλκοόλ δεν προκαλεί έκτροπα
Ακόμα και οι επισκέπτες στην Ιαπωνία θα παρατηρήσουν ότι ενώ αρκετός κόσμος πίνει το βράδυ (ακόμα και κατά τη διάρκεια της νύχτας), ποτέ δεν σημειώνονται επεισόδια με έκτροπα ή βία. Οι καυγάδες στα μπαρ είναι σπάνιοι και οι περισσότεροι Ιάπωνες γίνονται περισσότερο χαρούμενοι όταν πίνουν.
8. Μερικές φορές τα δημόσια αγαθά είναι πολύ καλά
Ένας πρώτης τάξεως σιδηροδρομικό σύστημα (και δημόσιες συγκοινωνίες γενικά), ένα από τα καλύτερα ταχυδρομικά συστήματα στον κόσμο, και ποιοτικό, αλλά προσιτό σύστημα υγείας είναι άριστα παραδείγματα των όσων κάνει σωστά η Ιαπωνική κυβέρνηση. Είναι δύσκολο να σκεφτεί κανείς ότι ο ιδιωτικός τομέας θα μπορούσε να χειριστεί αυτά τα πράγματα καλύτερα.
9. Το να είναι κάποιος λιγότερο κατηγορηματικός μπορεί να είναι ένα επιθυμητό χαρακτηριστικό
Η Ιαπωνική κοινωνία είναι κατά κανόνα ευγενική. Οι άνθρωποι περιμένουν με μεγάλες ουρές χωρίς να παραπονιούνται. Δεν υπάρχει οργή στις ώρες αιχμής. Δεν φωνάζει κανείς, δε σε κοιτάζει κανείς περίεργα. ociety is a gentle one. Οι Ιάπωνες είναι διαλλακτικοί και φαίνεται να το ζουν αυτό σε κάθε τομέα της ζωής τους. Οι Ιαπωνικές επιχειρήσεις ακολουθούν τους κανόνες και δεν τις παρακάμπτουν για κανένα.
10. Να είσαι καλός ακροατής
Οι Ιάπωνες δεν μιλούν έντονα. Συχνά είναι ντροπαλοί και στωικοί. Τείνουν να αφήνουν κάποιον να μιλήσει πρώτος σε μια συζήτηση. Είναι καλοί ακροατές!
Οι Ιάπωνες εκτιμούν πολύ και τη σιωπή. Οι παύσεις σε μια συζήτηση εκτιμώνται ιδιαίτερα.
11. Γίνεσαι λιγότερο εθνικιστής
Ζώντας στην Ιαπωνία, συνειδητοποιείς ότι δεν προέρχεσαι από “την καλύτερη χώρα του κόσμου”, επειδή δεν υπάρχει τέτοιο μέρος.
12. Ganbaru–βάλε τα δυνατά σου
Υπάρχει ένας καλός λόγος που δεν υπάρχει αντίστοιχη λέξη σε άλλη γλώσσα. Πολλοί τα παρατούν σύντομα, αν κάτι απαιτεί παραπάνω χρόνο, χρήματα ή ενέργεια από όσο υπολογίζαμε. Στην Ιαπωνία ωστόσο, υπάρχει προσδοκία να το φτάσεις μέχρι το τέλος, έχοντας βάλει τα δυνατά σου. Όλοι τριγύρω σου κάνουν το ίδιο και στο μεταδίδουν αυτή την αίσθηση.
13. Η δέσμευση είναι σημαντική
Στην Ιαπωνία μαθαίνουμε ότι όταν κάποιος λέει ότι θα κάνει κάτι, το εννοεί και δε το ξεχνά! Αν τους καλέσουν σε μια εκδήλωση, νιώθουν υποχρεωμένοι να έρθουν. Αν πουν ότι θα έρθουν, θα έρθουν ακόμα και να ρίχνει χαλάζι.
14. Να γίνεσαι καλύτερος πολίτης
Στο Παγκόσμιο Κύπελλο στη Βραζιλία το 2014, οι Ιάπωνες καθάρισαν το δικό τους τμήμα στο στάδιο. Αν έχετε πάει στην Ιαπωνία, αυτό δε θα σας κάνει εντύπωση, επειδή οι Ιάπωνες καθαρίζουν οι ίδιοι για τον εαυτό τους. Οι Ιάπωνες καθαρίζουν το πεζοδρόμιο μπροστά από τα καταστήματά τους και βοηθούν να καθαρίσεις το σπίτι μετά από ένα πάρτυ. Καθαρίζουν και για άλλους, αν και δεν είναι δική τους ευθύνη.
15. Να κάνεις πράγματα με χάρη
Αν υπάρχει μια λέξη που περιγράφει τους Ιάπωνες, είναι η χάρη. Όλες οι κοινωνικές τάξεις έχουν την ίδια κομψή συμπεριφορά, όπως η υπόκλιση για να δείξουν σεβασμό, δείχνουν με ολόκληρο το χέρι προς ένα σημείο αντί να δείξουν με ένα δάχτυλο. Όλες οι κινήσεις γίνονται με χαμόγελο, με χάρη και σεβασμό.
16. Να είσαι στην ώρα σου!
Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που έμαθα στην Ιαπωνία είναι η μεγάλη σημασία να είσαι πάντα στην ώρα σου. Όχι μόνο δείχνει σεβασμό στους άλλους, αλλά τα πάντα κυλάνε πιο αποδοτικά και εύκολα.
Credit: adme.ru