Στα Καλάβρυτα θα περάσετε ένα από τα ωραιότερα διήμερα της ζωής σας. Η περιοχή απ’ όπου ξεκίνησε η ελληνική επανάσταση του 1821, είναι γεμάτη με σημαντικά ιστορικά, φυσικά και τουριστικά αξιοθέατα.
Εφοδιαστείτε με τα πιο ζεστά σας ρούχα και ελάτε να τα ανακαλύψουμε:
Βόλτα με τον Οδοντωτό, την ωραιότερη διαδρομή των Βαλκανίων. Το 1889 η τολμηρή ιδέα του Χαρίλαου Τρικούπη έμοιαζε ακατόρθωτη.
Επτά χρόνια μετά, όμως, στις 10 Μαρτίου 1896, έγιναν τα επίσημα εγκαίνια του οδοντωτού σιδηρόδρομου, έργου Γάλλων μηχανικών. Ξεκινάει από το Διακοπτό και αφού περάσει μέσα από τις μεταλλικές ή πέτρινες γέφυρες και σήραγγες, πεδιάδες και ορεινούς σχηματισμούς, καταλήγει στα Καλάβρυτα.
Ένα μεγάλο τμήμα του περνάει από το εντυπωσιακό φαράγγι του Βουραϊκού. Η διαδρομή που διαρκεί μια ώρα καλύπτει απόσταση 22.346 μ. και η ταχύτητα του συρμού κυμαίνεται από 30-40 χιλ./ώρα στην απλή γραμμή και 6-15 στην οδόντωση
Επισκεφτείτε το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος που στεγάζεται στο δημοτικό σχολείο των αρχών του 20ου αιώνα. Το κτίριο κάηκε ολοσχερώς από τους Γερμανούς στις 13 Δεκεμβρίου 1943 και μετά την απελευθέρωση ανακατασκευάστηκε για να λειτουργήσει και πάλι το 1950.
Στις αίθουσές του θα δείτε φωτογραφικό υλικό, αντικείμενα και βίντεο από την εποχή πριν και μετά τον πόλεμο αλλά και το Ολοκαύτωμα (Συγγρού 1-5, τηλ. 26920 23646, www.dmko.gr, ωράριο Τρ-Κυ: 10πμ. -4μμ.). Σε κοντινή απόσταση από το κέντρο των Καλαβρύτων προς το χιονοδρομικό, θα δείτε τον Τόπο της Θυσίας. Στη Ράχη του Καπή οδηγήθηκαν οι άνδρες από 14 χρονών και πάνω από τους Γερμανούς κατακτητές στις 13 Δεκεμβρίου 1943, όπου και τους εκτέλεσαν.
Σήμερα ένας μεγάλος Σταυρός θυμίζει το αποτρόπαιο έγκλημα. Στις στήλες που περιβάλλουν τον κεντρικό χώρο αναγράφονται τα ονόματα των οικογενειών των Εκτελεσθέντων. Κάθε χρόνο στις 13 Δεκεμβρίου, μετά το μνημόσυνο στον καθεδρικό ναό της πόλης καταλήγει η πένθιμη πομπή στον Τόπο Θυσίας, όπου τελείται επιμνημόσυνη δέηση και προσκλητήριο πεσόντων.
Δείτε την Ιερά Μονή της Αγίας Λαύρας, 5 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης των Καλαβρύτων. Άρχισε να οικοδομείται το 961 στη θέση Παλαιομονάστηρο κι επί Τουρκοκρατίας ήταν κέντρο Εθνικής Δράσης.
Η μονή καταστράφηκε αρκετές φορές ενώ το 1821 αποτέλεσε το κέντρο της Εθνεγερσίας κατά των Τούρκων με την ύψωση του Λάβαρου και την ορκωμοσία των αγωνιστών από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό.
Μετά την καταστροφή της από τους Ναζί, η Μονή ανοικοδομήθηκε ξανά το 1950. Ανάμεσα στα πολύτιμα κειμήλια βρίσκονται: το Λάβαρο της ορκωμοσίας των αγωνιστών του 1821, η πρώτη δηλαδή σημαία του Ελληνικού Έθνους, ο Επιτάφιος του 1754 κεντημένος στη Σμύρνη, η εικόνα του Αγίου Γεωργίου κεντημένη στην Κωνσταντινούπολη, τα χρυσοκέντητα άμφια του Παλαιών Πατρών Γερμανού, ξυλόγλυπτοι σταυροί και λειψανοθήκες αγίων (τηλ.: 26920 22363, ωράριο καθημερινά 10πμ.-1 μμ. & 3μμ-4μμ.).
Επισκεφτείτε το «Σπήλαιο των Λιμνών» που βρίσκεται κοντά στο χωριό Καστριά του Δήμου Λευκασίου Αχαΐας, επί του επαρχιακού δρόμου Πατρών–Καλαβρύτων–Κλειτορίας–Τριπόλεως. Απέχει μόλις 17 χλμ. από τα Καλάβρυτα και 9 χλμ. από την Κλειτορία. Το σπήλαιο είναι ένα σπάνιο δημιούργημα της φύσης.
Εκτός από τους λαβυρινθώδεις διαδρόμους, τις μυστηριώδεις στοές και τους παράξενους σταλακτιτικούς σχηματισμούς του, έχει κάτι αποκλειστικά δικό του: τις αλλεπάλληλες κλιμακωτές λίμνες (εκτείνονται σε τρεις ορόφους), που το καθιστούν μοναδικό στο είδος του στον κόσμο! Το αξιοποιημένο μήκος του σπηλαίου προς το παρόν ανέρχεται σε 500 μέτρα. Περιλαμβάνει εγκατάσταση καλλιτεχνικού φωτισμού.
Ο επισκέπτης μπαίνει στο σπήλαιο από τεχνητή σήραγγα, που καταλήγει κατ΄ ευθείαν στο δεύτερο όροφο. Οι διαστάσεις του τμήματος αυτού προκαλούν δέος, έκσταση και θαυμασμό. Η διάβαση των λιμνών γίνεται από υπερυψωμένες τεχνητές γέφυρες. Στον κάτω όροφο του σπηλαίου βρέθηκαν απολιθωμένα οστά ανθρώπου και διαφόρων ζώων, μεταξύ των οποίων και ιπποπόταμου. Το τμήμα αυτό προορίζεται για βιοσπηλαιολογικό εργαστήριο διεθνούς προβολής.
Φεύγοντας από το Σπήλαιο των Λιμνών σε μικρή απόσταση βρίσκεται το Πλανητέρο μέσα σε ένα όμορφο φυσικό περιβάλλον με τρεχούμενα νερά και πανύψηλα δέντρα είναι φτιαγμένο το πεστροφίο και εκεί λειτουργεί μια πέτρινη ταβέρνα όπου μπορείτε να δοκιμάσετε πέστροφα ή σολομό.
Μην ξεχάσετε το Χιονοδρομικό Κέντρο των Καλαβρύτων, που είναι από τα πιο φημισμένα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας, γεγονός που οφείλεται εκτός από τις υπηρεσίες που προσφέρει και στην ομορφιά του τοπίου.
Λειτουργεί στη ΒΔ πλευρά του Χελμού στη θέση Βαθειά Λάκα και σε υψόμετρο από 1650 μ. έως 2340 μ. Εδώ, βρίσκεται ο ψηλότερος στην Ελλάδα εναέριος αναβατήρας που δίνει στον επισκέπτη τη δυνατότητα να απολαύσει μια καταπληκτική θέα που εκτείνεται ως τα νερά του Κορινθιακού Κόλπου, στην Ανατολική Αχαϊα.
Στο χώρο του χιονοδρομικού στην κορυφή Νεραϊδοράχη και σε υψόμετρο 2340 μ. εγκαταστάθηκε και λειτουργεί το υπερσύγχρονο τηλεσκόπιο Αρίσταρχος (προς τιμή του αρχαίου Ελληνα αστρονόμου Αρίσταρχου), του αστεροσκοπείου Αθηνών με διάμετρο 2,3 μ., το μεγαλύτερο στα Βαλκάνια και τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου. Το τηλεσκόπιο μπορεί και παρατηρεί αντικείμενα σε απόσταση 5 δις ετών φωτός.
Δείτε την εντυπωσιακή Ιερά Μονη Μεγάλου Σπηλαίου: Στο άνοιγμα ενός μεγάλου σπηλαίου στον κατακόρυφο βράχο, στη δυτική πλαγιά του όρους Χελμός, 11 χιλιόμετρα βορειοανατολικά των Καλαβρύτων, κυριολεκτικά κρεμασμένη επάνω από το φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού και πλήρως εναρμονισμένη με το τοπίο, δεσπόζει η επιβλητική ιστορική μονή της Κοίμησης της Θεοτόκου.
Πρόκειται για μία από τις παλαιότερες μονές της Ελλάδας, που σύμφωνα με την παράδοση ιδρύθηκε το 362 από τους αδελφούς μοναχούς Συμεών και Θεόδωρο από τη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι ανακάλυψαν την εικόνα της Παναγίας στο σπήλαιο, με τη βοήθεια της οσίας Ευφροσύνης.
Στη μακραίωνη ιστορία της η μονή υπέστη σοβαρές καταστροφές, το 840, το 1400, και το 1640, ενώ το 1641 ανοικοδομήθηκε εκ βάθρων. Θεωρείται προπύργιο της επανάστασης του 1821, καθώς πολλοί μοναχοί της ήταν μέλη της Φιλικής Εταιρείας και ενίσχυσαν έμπρακτα τον αγώνα. Διαθέτει αξιόλογο ξυλόγλυπτο τέμπλο και μαρμαροθετήματα, ενώ εξέχουσα θέση κατέχει η εικόνα της Παναγίας Βρεφοκρατούσας. Είναι κατασκευασμένη από κηρομαστίχη και θεωρείται έργο του ευαγγελιστή Λουκά. Η μονή διαθέτει πλούσια βιβλιοθήκη και ένα φροντισμένο μουσείο με σπάνια βιβλία και χειρόγραφα διακοσμημένα με θαυμάσιες μικρογραφίες, καθώς και λείψανα αγίων και μοναδικά κειμήλια, από τα οποία ξεχωρίζει ένα σπάνιο λάβαρο με τις μορφές τριών βυζαντινών αυτοκρατόρων.
Για χαλάρωση πριν την επιστροφή, περπατήστε στο όμορφο και γραφικό κέντρο, δείτε την πλατεία και την αγορά της πόλης, μπείτε στα πολλά καταστήματα με τοπικά παραδοσιακά προϊόντα και είδη λαϊκής τέχνης.
Απολαύστε τις τοπικές γεύσεις στις ταβέρνες και τα εστιατόρια. Γευτείτε αρνάκι στο πήλινο, κατσικάκι λαδορίγανη, κοντοσούβλι, χορτόπιτες, χυλοπίτες, γαρδουμπάκια και φέτα Καλαβρύτων με μέλι και σουσάμι αλλά κρατήστε… χώρο για τους λουκουμάδες. Απαραίτητο το τσιπουρόμελο που ξορκίζει το κρύο και φέρνει χαμόγελα.
Μην ξεχάσετε να πιείτε ένα καφεδάκι βρασμένο στη χόβολη σε κάποιο από τα καφενεδάκια μετά το φαγητό. Πιάστε κουβέντα με τους ντόπιους και πάρτε τον δρόμο της επιστροφής γεμάτοι όμορφες εικόνες.
Πληροφορίες – Φωτογραφίες: hotelsline.gr, arttravel.gr, religiousgreece.gr, travelbug.gr
Ακολουθήστε μας στο Facebook: