Θα πίστευε κανείς ότι μπορεί να πάει οπουδήποτε, εφόσον υπάρχει αρκετή διάθεση και χρήμα. Όμως υπάρχουν κάποια μέρη στη γη όπου απολύτως κανείς τουρίστας δεν επιτρέπεται να πάει.
Βρήκαμε και σας παρουσιάζουμε μια λίστα με τα πλέον γνωστά και μυστήρια μέρη του πλανήτη τα οποία κανείς δεν επιτρέπεται πλέον να επισκεφτεί.
Νήσος Surtsey
Αιτία ταξιδιωτικής απαγόρευσης: Επιστημονικά πειράματα ταξιδιωτικής
Το 1963, στη θάλασσα της Ισλανδίας, εξερράγη ένα υποθαλάσσιο ηφαίστειο και σε ελάχιστο χρόνο δημιουργήθηκε ένα νέο νησί μεγέθους 2.7 τετρ. χιλιομέτρων.
Συγκέντρωσε άμεσα την προσοχή των επιστημόνων ως χαρακτηριστικό παράδειγμα δημιουργίας νησιού και έναρξης νέας ζωής. Το Surtsey, από τον μυθικό Surtr – ηγέτη των πύρινων γιγάντων, διατίθεται μόνο για επιστημονικούς σκοπούς.
Νήσος Queimada Grande
Αιτία ταξιδιωτικής απαγόρευσης: Μεγάλη παρουσία δηλητηριωδών φιδιών
Η νήσος Queimada Grande, γνωστή κι ως ‘Snake Island’, 35 km από τις ακτές της Βραζιλίας, μοιάζει με αληθινό παράδεισο.
Όμως, σε μια έκταση μόλις 0.43 τετρ. χιλ. ζει ένας πληθυσμός 4,000 περίπου φιδιών, όπως το “bothrops insularis”, με δηλητήριο 5 φορές ισχυρότερο των γνωστών δηλητηριωδών φιδιών — όταν σε δαγκώσει, επέρχεται άμεσος θάνατος.
Νήσος Βόρειο Sentinel
Αιτία ταξειδιωτικής απαγόρευσης: Η επιθετικότητα των αυτοχθόνων
Σε ένα από τα νησιά Andaman στον Κόλπο της Βεγγάλης κατοικεί μία επικίνδυνη φυλή αυτοχθόνων Σεντινελέζων, που αποφεύγουν κάθε επαφή με τον πολιτισμό και συμπεριφέρονται σκληρά στους ξένους. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι αυτόχθονες ζουν εκεί απομονωμένοι για τουλάχιστον 60,000 χρόνια.
Πρακτικά αμύνονται της περιοχής τους: για παράδειγμα, το 2004 έριξαν με βέλη σε κρατικό ελικόπτερο της Ινδίας, που έσπευσε για βοήθεια μετά από τσουνάμι. Μερικοί χαμένοι ψαράδες αναφέρθηκαν ως τα πλέον πρόσφατα θύματά τους.
Μέγα Τέμενος “Ise”, Ιαπωνία
Αιτία ταξιδιωτικής απαγόρευσης: “Μόνον για τους Εκλεκτούς”
Στην Ιαπωνία, το σημαντικότερο τέμενος της χώρας είναι το Συγκρότημα Τεμενών του Ise Jingu. Το κυρίως τέμενος περιβάλλεται από ένα ψηλό ξύλινο φράχτη, όπου μόνο υψηλόβαθμοι ιερείς και μέλη της Αυτοκρατορικής οικογένειας επιτρέπεται να εισέλθουν.
Μέχρι το 1945, η πρόσβαση στο Ise ήταν ακόμη πιο δύσκολη: το τέμενος – η ιερά γη, ήταν απομονωμένο από τον έξω κόσμο, με τον ποταμό Miyagawa να συμβολίζει το σύνορο.
Ήταν άκρως απαγορευτικό για τους μοναχούς να διασχίσουν το ποτάμι: αυτό θα οδηγούσε στη παραβίαση της ιερότητας του τεμένους και θα δημιουργούσε πρόβλημα σε όλη την Ιαπωνία.
Νήσος Gruinard
Αιτία ταξιδιωτικής απαγόρευσης: Δοκιμές Βιολογικών όπλων
Το 1942, η Βρετανική κυβέρνηση αγόρασε το Σκοτσέζικο νησί Gruinard για την δοκιμή βιολογικών όπλων – και συγκεκριμένα, του Άνθρακα. Κατά τη διάρκεια των πειραμάτων, βρήκαν πως ο άνθρακας είχε μολύνει πάρα πολύ την περιοχή, προκαλώντας θανάτους στους κατοίκους της τάξης του 95% των περιπτώσεων.
Μέχρι το 1980, το νησί ήταν ένα από τα πιο θανατηφόρα μέρη στον πλανήτη. Μόνο το 1986 κατάφεραν οι επιστήμονες να αρχίσουν να ‘καθαρίζουν’ το τοξικό νησί και ανακηρύχτηκε καθαρό το 1990.
Παρόλα αυτά, κανείς δεν έχει πάει από τότε να μείνει εκεί. Οι ειδικοί προειδοποιούν πως σπόροι άνθρακα υπάρχουν ακόμα στο νησί, που σημαίνει πως δεν ενδείκνυται για ζωή για αρκετές εκατοντάδες χρόνια ακόμα.
Credit: brightside.me