Τα πιο διάσημα αξιοθέατα του κόσμου, είναι το Κολοσσαίο, το Σινικό Τείχος της Κίνας, το Ταζ Μαχάλ και οι πυραμίδες της Γκίζας. Αλλά υπάρχουν και άλλα σπουδαία αρχαία κτίρια, τα οποία δεν έχουν ακούσει ακόμα και οι πιο μανιώδεις ταξιδιώτες του κόσμου, αλλά αξίζουν και αυτά την προσοχή μας.
Σας παρουσιάζουμε 7 άγνωστα αξιοθέατα του πλανήτη μας, που πιθανόν να μη τα γνωρίζατε:
1. Το Μεγάλο Τζαμί του Djenne, Μάλι
Το Μεγάλο Τζαμί του Djenne είναι το μεγαλύτερο κτίριο του κόσμου, που έχει κατασκευαστεί από άργιλο. Ως μέρος της παλιάς πόλης του Djenne, το Μεγάλο Τζαμί συγκαταλέχθηκε το 1988 στον κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Αυτή τη στιγμή, το τζαμί είναι κλειστό για τους τουρίστες. Πιστεύεται, ότι η απόφαση ελήφθη το 1996, μετά από μια φωτογράφηση στο μέρος για το περιοδικό Vogue.
2. Chand Baori, Ινδία
Το αρχιτεκτονικό συγκρότημα του Chand Baori, βρίσκεται σε ένα μικρό χωριό της Ινδίας, το Abaneri, και είναι ένα από τα παλαιότερα και βαθύτερα πηγάδια του κόσμου. Η γιγαντιαία δομή, μοιάζει με μια ανεστραμμένη πυραμίδα, και κατεβαίνει υπόγεια πάνω από 30 μέτρα. Τρία από τα τείχη του βρίσκονται σε τέλεια συμμετρία και υπάρχουν 3500 σκαλιά, από τα οποία μπορεί κανείς να κατέβει μέχρι το νερό – μια μικρή πράσινη λίμνη με βρύα. Οι επιστήμονες εξακολουθούν να διαφωνούν για το αν το πηγάδι χτίστηκε μεταξύ του 9ου και 11ου αιώνα ή 600 χρόνια πριν από την εποχή μας
3. Παλάτι του Κοινοβουλίου, Ρουμανία
Ένα από τα πιο διάσημα αξιοθέατα στο Βουκουρέστι, χτισμένο την εποχή της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Ρουμανίας. Το ανάκτορο θεωρείται το μεγαλύτερο μη στρατιωτικό διοικητικό κτίριο στον κόσμο και το μεγαλύτερο κτίριο Βουλής του κόσμου. Οι διαστάσεις του παλατιού είναι 270 επί 240 μέτρα και ύψος 86 μέτρα. Το υπόγειο τμήμα του ανακτόρου φτάνει σε βάθος 92 μέτρων. Το παλάτι διαθέτει 1100 δωμάτια και 12 ορόφους.
Photo: Nico Trinkhaus – Bucharest Parliament – CC-BY-NC
4. Παλιά γέφυρα, Βοσνία και Ερζεγοβίνη
Η πεζογέφυρα πάνω από τον ποταμό Νερέτβα στη Μοστάρ είναι ένα σύγχρονο αντίγραφο της αρχαίας γέφυρας, που καταστράφηκε ολοσχερώς από τους Κροάτες μαχητές το 1993. Η γέφυρα είναι μια παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO. Μία παραδοσιακή ψυχαγωγία των τουριστών και ένας τρόπος να κερδίζουν μεροκάματο οι νέοι της πόλης είναι να πηδάνε μέσα στον ποταμό Neretva από την γέφυρα. Το ύψος του άλματος εξαρτάται από το επίπεδο του νερού στο ποτάμι – 24 με 30 μέτρα).
5. Φρούριο Kumbalgarh, Ινδία
Το φρούριο Kumbalgarh περιβάλλεται από ένα μοναδικό τείχος, που στην αρχαιότητα ήταν γνωστό ως “Φρουρά θάνατος”. Το μήκος του είναι 36 χιλιόμετρα και το πλάτος σε ορισμένα σημεία φτάνει τα 8 μ. Τα τείχη περιβάλλουν το φρούριο προστατεύοντάς το από εισβολείς εχθρούς. Για να το χτίσουν, χρειάστηκε ένας αιώνας- από τον 15ο ως τον 16ο αιώνα. Στην ιστορία των πολέμων, που είδε το τείχος της Ινδίας, ποτέ δεν έπεσε και δεν κατάφεραν να εισβάλλουν εχθροί στο φρούριο.
6. Τζαμί του Σεΐχη Lyutfully, Ιράν
Ένα εξαιρετικό μνημείο της Περσικής αρχιτεκτονικής της εποχής των Σαφαβιδών. Το τζαμί χτίστηκε κατά τη διάρκεια 17 χρόνων (1602-1619 ετών). Το τζαμί είναι ασυνήθιστο για διάφορους λόγους. Συγκεκριμένα, δεν έχει κανένα μιναρέ. Δεν υπάρχει και εσωτερική αυλή και στην είσοδο υπάρχουν σκάλες. Ίσως ο λόγος γι ‘αυτή την παραμέληση των συνήθως αυστηρών πρότυπων ισλαμικής αρχιτεκτονικής ήταν το γεγονός ότι το τζαμί δεν προοριζόταν ποτέ για δημόσια χρήση, και εξυπηρετούσε ως τόπος λατρείας από τις γυναίκες του χαρεμιού του Σάχη.
7. Derawar, Πακιστάν
To Derawar – μια καταπληκτική τετράγωνη δομή, που χτίστηκε το 1733. Το φρούριο αποτελείται από 40 προμαχώνες, που κυριαρχούν στην πακιστανική έρημο. Το ύψος των τειχών του φρουρίου σε κάποια σημεία φτάνει τα 30 μέτρα και έχει περίμετρο 1.500 μ. Λίγοι τουρίστες γνωρίζουν για αυτό το φρούριο, αλλά ούτε και όλοι οι πολίτες του Πακιστάν γνωρίζουν την ύπαρξή του.
Ποια από αυτά μέρη θα θέλατε να επισκεφτείτε; Αφήστε μας τα σχόλιά σας και μοιραστείτε αυτό το υπέροχο ταξιδιωτικό άρθρο!
Credit: adme.ru