Αυτές οι φυσικές πισίνες πάνω στα βράχια είναι πολύ κοντά στην Ελλάδα

Αν είστε από αυτούς που αναζητούν ιδιαίτερα τοπία που μοιάζουν σαν να ξεπρόβαλαν από παραμύθι, το Παμούκκαλε (Pamukkale) είναι αυτό που ψάχνετε.

Το Παμούκκαλε, που σημαίνει Κάστρο από βαμβάκι στα Τούρκικα, είναι ένα από τα πιο δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα της Τουρκίας και βρίσκεται στην κοιλάδα του ποταμού Μαιάνδροu.

Πρόκειται για μικρές θερμές πηγές που συνδέονται μεταξύ τους. Σε μερικές από αυτές οι θερμοκρασία του νερού φτάνει και τους 100 °C

Αυτό που κάνει, όμως, το αξιοθέατο τόσο εντυπωσιακό είναι η αντίθεση που κάνει το νερό με τα λευκά ασβεστολιθικά βουνά.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τους επιστήμονες, οι δεξαμενές δημιουργήθηκαν από τα πλούσια σε όξινο ανθρακικό ασβέστιο νερά των θερμών πηγών που αναβλύζουν από το έδαφος.

Αν επιθυμείτε να κολυμπήσετε στις δεξαμενές, δυστυχώς δεν θα τα καταφέρετε. Όπως σημειώνει ο ταξιδιώτης Michael Turtle:

«Πλέον υπάρχουν φύλακες που σταματούν όποιον θέλει να πλησιάσει πολύ. Εκτός από μία ειδική πισίνα που έχει φτιαχτεί μακριά από τα βράχια, το Pamukkale χρησιμεύει πλέον σαν αξιοθέατο».

Υδρολογικά, οι θερμές πηγές τροφοδοτούνται από νερό το οποίο βρίσκεται μέσα στα μάρμαρα και τους σχιστόλιθους και τροφοδοτείται από τα όμβρια ύδατα, τα οποία εισχωρούν στο υπέδαφος.

Το νερό αυτό αναβλύζει από τέσσερις μεγάλες πηγές, οι οποίες βρίσκονται κατά μήκος ενός ρήγματος με κατεύθυνση βορειοδυτικά προς νοτιοανατολικά.

Η ροή από τις πηγές είναι περίπου 365 λίτρα το δευτερόλεπτο και ο ρυθμός αυτός παραμένει σταθερός καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Οι πισίνες του Παμούκαλε αποτελούνται από τραβερτίνη, ένα ιζηματογενές πέτρωμα που εναποτίθεται από τα άλατα των θερμών πηγών.

Ακριβώς δίπλα στο «ντυμένο με βαμβάκι» Παμούκαλε απλώνεται ο αρχαιολογικός χώρος της Ιεραπόλεως, την οποία ίδρυσε ο βασιλιάς της Περγάμου Ευμένης Β΄ τον 2ο π. Χ. αιώνα.

Οι ιστορικοί εκτιμούν πως η Ιεράπολις (αρχαία ελληνική πόλη) ήταν μια αρχαία λουτρόπολη που εξυπηρετούσε τις ανάγκες των επισκεπτών του Παμούκαλε.

Στην ουσία οι πρώτοι άνθρωποι που αξιοποίησαν αυτό το μοναδικό θαύμα της φύσης ήταν οι Αρχαίοι Έλληνες δημιουργώντας δίπλα του μια λουτρόπολη.

Πηγή

Related posts

Αστυπάλαια: H «πεταλούδα του Αιγαίου», οι μαγικές παραλίες και το Cocktail Bar «στολίδι» που την καθιστούν «Must» προορισμό του καλοκαιριού

Συμβουλές για ενοικίαση βαν: Απλοί τρόποι για να κάνετε το ταξίδι σας άνετο και ξεκούραστο!

Ποιά Αράχωβα; Αυτός είναι απόλυτος φετινός, χειμερινός προορισμός για διακοπές μια ανάσα από την Αθήνα