Ανθοχώρι Μετσόβου: Δύο Νέοι Άνθρωποι Αφήνουν Την Πόλη Και Μετατρέπουν Σε Τουριστικό Προορισμό Το Χωριό
Ανθοχώρι Μετσόβου: Δύο νέοι άνθρωποι με όραμα άφησαν την πόλη και αποφάσισαν να μετατρέψουν το πανέμορφο Ανθοχώρι Μετσόβου σε δημοφιλή τουριστικό προορισμό.
Μπορεί μία νεροτριβή και δύο νέοι άνθρωποι να δώσουν ζωή σ’ ένα τόπο; Τι χρειάζεται για να δημιουργηθεί ένας προορισμός ήπιας τουριστικής ανάπτυξης; Πως αρχίζει και χτυπά η καρδιά ενός ορεινού χωριού, στις εσχατιές του χάρτη; Τις απαντήσεις δίνει μια ιστορία που ξεκινά το 2018, όταν δύο αδέρφια, ο Γιώργος και ο Γιάννης Γεωργίου, οι οποίοι έως εκείνη τη στιγμή εργάζονταν στα Ιωάννινα, στο χώρο της εστίασης, αποφασίζουν να κάνουν μία μεγάλη ανατροπή στη ζωή τους.
Νέοι και ορεξάτοι
Οι δύο νέοι, χαμογελαστοί και ορεξάτοι, αποφασίζουν να αφήσουν πίσω τους το θόρυβο της πόλης και να εγκατασταθούν μέσα στη μαγεία της φύσης, στο Ανθοχώρι Μετσόβου, με το οποίο διατηρούσαν ήδη μία στενή σχέση. Το Ανθοχώρι, είναι ένα χωριό σκαρφαλωμένο στα 1.100 μέτρα, με πετρόκτιστα σπίτια, καλντερίμια και άφθονα νερά, που τελικά αποδείχθηκε εύκολο να υποκύψεις στη γοητεία του.
Τα αρωματικά φυτά στο όρος Λάκμος
Το αρχικό τους σχέδιο, το οποίο αρχίζουν άμεσα να υλοποιούν, ήταν η καλλιέργεια αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, στα πατρογονικά κτήματα που διέθεταν έξω από το Ανθοχώρι, στους πρόποδες του όρου Λάκμος, στα 1.300 μέτρα υψόμετρο. Η αγνή γη, ο καθαρός αέρας και το σπάνιο μικροκλίμα, ήταν οι ιδανικές συνθήκες για το τσάι του βουνού, το χαμομήλι και τη ρίγανη. Βιολογική καλλιέργεια, συσκευασία και τα καταπληκτικά φυτά μετέφεραν τα αρώματα και τη δροσιά της Ηπείρου σε χιλιάδες φλιτζάνια και πιάτα.
Όταν η καλλιέργεια βρήκε το δρόμο της, η δύναμη του νερού, που καθόριζε τον πολιτισμό του χωριού αιώνες ολόκληρους, κέρδισε το ενδιαφέρον του Γιώργου και του Γιάννη.
Στο χωριό, ήδη από τον 17ο αιώνα, μαρτυρείται η εκμετάλλευση του νερού σ’ έναν πετρόκτιστο νερόμυλο, που άλεθε κυρίως καλαμπόκι, σε μία εντυπωσιακή νεροτριβή, όπου πλένονταν οι βελέντζες και στα μαντάνια, τις κατασκευές στις οποίες με τη δύναμη του νερού επεξεργάζονταν τα μάλλινα υφάσματα και έφτιαχναν ρούχα και στολές. Όλοι αυτοί οι χώροι, με την πρωτοβουλία των αδελφών Γεωργίου και την αμέριστη συμπαράσταση της περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Μετσόβου, σταδιακά αναστυλώθηκαν και αναδείχθηκαν.
Το Μουσείο Υδροκίνησης
«Σήμερα σ’ ένα χώρο που έχει συνολική έκταση 8 στρέμματα, εκτείνεται το Μουσείο Υδροκίνησης, αλλά και μία σειρά από άλλα κτίρια στα οποία ο επισκέπτης μπορεί να ξεναγηθεί, ενώ παράλληλα μπορεί να καθίσει για καφέ ή φαγητό», θα μας πει ο Γιάννης που τον συναντήσαμε ένα πρωινό στα τέλη του Ιανουαρίου, με το χιόνι να πλησιάζει τον οικισμό. Αφήσαμε το αυτοκίνητο κοντά στην πλατεία του χωριού, και κατεβήκαμε το πλακόστρωτο προς τα μαντάνια, και την ντριστέλα, όπως λέγετε η νεροτριβή στα Βλάχικα.
Περπατάμε στο χώρο, περνάμε από το νερόμυλο και κατευθυνόμαστε προς το πετρόκτιστο κτίριο που φιλοξενεί την καφετέρια. Καθόμαστε δίπλα στο τζάκι, απολαμβάνουμε μια ζεστή σοκολάτα και στην παρέα έχει προστεθεί και ο έτερος αδερφός, ο Γιώργος. «Είμαστε πολύ χαρούμενοι με την εξέλιξη. Κάθε μέρα προσθέτουμε και κάτι νέο και το puzzle ολοκληρώνεται σιγά – σιγά.» Συζητώντας περισσότερο, μαθαίνουμε ότι όλοι οι χώροι έχουν αναστηλωθεί πλήρως ώστε να είναι σε θέση να υποδεχτούν τους λάτρεις της φύσης και των δραστηριοτήτων. Το χωρίο έχει γίνει ήδη προορισμός και ειδικά τα Σαββατοκύριακα γεμίζει με εραστές της φύσης και της ανακάλυψης.
Και λίγες ακόμη πρακτικές πληροφορίες
Το Ανθοχώρι Μετσόβου απέχει 6 χιλιόμετρα από τον κόμβο της Εγνατίας του Μετσόβου. Είναι ένα εύκολα προσβάσιμο χωριό όπου ο επισκέπτης εκτός από το Μουσείο Υδροκίνησης μπορεί να επισκεφθεί την Ιερά Μόνη Ζωοδόχου Πηγής του 17ου αιώνα, το Λαογραφικό Μουσείο του χωριού, τους καταρράχτες του Ανθοχωρίου. Επίσης το χωριό διαθέτει διάσημους ορειβατικούς προορισμούς όπως η κορυφή του όρους Λάκμος με 2.295 υψόμετρο και η Δρακόλιμνη Βερλίγκα, ένα σημείο ιδιαίτερου φυσικού κάλους με ψηλές κορφές αλπικές λίμνες και ανθισμένες πλαγιές.