Η χερσόνησος της Λιχάδας είναι μια περιοχή με μοναδική φυσική ομορφιά, που προστατεύεται από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Natura 2000. Πολυσχιδές τοπίο με συναρπαστικές αλλαγές, που ανεβαίνει σε βουνά, βουτάει σε κολπάκια, απλώνεται σε παραλίες, φλερτάρει με μικρούτσικα εξωτικά νησάκια και παίζει ανάμεσα στο λαμπερό γαλάζιο και βαθύ πράσινο.
Στο κέντρο της χερσονήσου βρίσκεται το όρος Λιχάς και σε μια πλαγιά του, σε υψόμετρο 150 μέτρων, είναι χτισμένο το χωριό Λιχάδα. Η θέα από εκεί κόβει την ανάσα: Δίαυλος των Ωρεών, Μαλιακός, ολόκληρος ο Βόρειος Ευβοϊκός κόλπος και, όταν ο καιρός είναι καλός, Αρκίτσα, Άγιος Κωνσταντίνος, οι ακτές της Φθιώτιδας.
Πέρα από την απίστευτη ομορφιά του τοπίου, ολόκληρη η περιοχή είναι κατάσπαρτη από αρχαία ελληνικά, ρωμαϊκά, βυζαντινά ερείπια, αλλά και μνημεία της νεότερης εποχής. Αν σας ταιριάζει η πεζοπορία ανεβείτε στο εκκλησάκια του προφήτη Ηλία στα 674 μέτρα, δύσβατη διαδρομή με θέα στις ακτές και τα βουνά τις Μαγνησίας της Φθιώτιδας και της βόρειας Εύβοιας. Αν προτιμάτε το τραγούδι της θάλασσας πηγαίνετε μέχρι την παραλία Βασιλίνα με ένα από τους παλιούς παραδοσιακούς φάρους της Ελλάδας, που κατασκευάστηκε το 1892.
Στη μύτη της χερσονήσου της Λιχάδας βρίσκεται ο οικισμός Κάβος με την ωραία παραλία και ακριβώς απέναντι βρίσκονται τα πανέμορφα Λιχαδονήσια, μια συστάδα από νησάκια εξωτικής ομορφιάς, κάτι σαν Σεϋχέλλες, σε απόσταση αναπνοής από τη στεριά.
Γιάλτρα, Θερμά Λουτρά Γιάλτρων, Κανατάδικα, Άγιος Γεώργιος
Είτε έρθετε από τη Χαλκίδα είτε προτιμήσετε να περάσετε στο νησί με πλοίο από την Αρκίτσα, αφετηριακό σημείο σας θα είναι η Αιδηψός. Από εκεί ακολουθείτε τις σχετικές ταμπέλες και περνάτε τις αμμουδερές παραλίες του Αγ. Νικολάου.
Αν σας ενδιαφέρει μια καλή γευσιγνωσία κρασιού, ανεβαίνετε, στο ημιορεινό χωριό Γιάλτρα, στο οινοποιείο “Vrinioti Wines ” (www.vriniotiswinery.gr/). Ξενάγηση στους χώρους του οινοποιείου και κατάληξη στο χώρο γευσιγνωσίας όπου θα δοκιμάσετε και θα αγοράσετε, εφόσον θέλετε, τα κρασιά του οινοποιείου. Κατά μία άποψη, τα Γιάλτρα ονομάστηκαν έτσι τον 15ο αιώνα από τη συνένωση και την παραφθορά των λέξεων υγεία και λουτρά.
Από τα ορεινά Γιάλτρα κατηφορίζετε προς το λιμάνι, απολαμβάνοντας τις ειδυλλιακές εικόνες του καταπράσινου κολπίσκου με τις παραλίες του και τα ψαροκάικα. Στην παραλία των Γιάλτρων με τα Θερμά Λουτρά (οι ντόπιοι τα λένε Μπάνια), τα ζεστά νερά συνορεύουν με τα δροσερά νερά της ρηχής θάλασσας –πολύ κατάλληλη για παιδιά..
Αφήνετε την παραλία των Γιάλτρων και περνάτε δίπλα από το club Med στο Γρεγολίμανο και την καταπληκτική παραλία Μονογάι. Ο χωματόδρομος χάνεται μέσα στο δάσος και προχωράει αγκαλιασμένος με τα πεύκα, σύριζα με στα κύματα. Μια βόλτα εδώ θα σας μείνει αξέχαστη. Στο τέλος, καταλήγετε στο αρκετά ανεπτυγμένο τουριστικά ψαροχώρι Αγ. Γεώργιος σχεδόν στη μύτη του ακρωτηρίου της Λιχάδας.
Μια πρώτη γερή δόση εξωτισμού σας περιμένει στο δρόμο προς την Ιστιαία, στην παραλία Κανατάδικα, απέναντι από το στόμιο του Παγασητικού και το νησάκι Παλαιό Τρίκερι. Είναι μια εντυπωσιακή κάτασπρη αμμουδιά μήκους πάνω από 5 χιλ. με διάφανα νερά ανάμεσα στο Μικρό και στο Μεγάλο Λιβάρι όπως τα αποκαλούν οι ντόπιοι. Πρόκειται για δύο σημαντικούς υδροβιότοπους -αν βρεθείτε εδώ το χειμώνα θα δείτε και ολόκληρα κοπάδια από άγριους κύκνους που θα σας κλέψουν την καρδιά. Το τοπίο που σχηματίζεται είναι ονειρικό, η περιοχή δεν είναι και πολύ γνωστή ούτε ιδιαίτερα αναπτυγμένη και ο τόπος προστατεύεται από το δίκτυο NATURA 2000.
Tαβέρνα Ζαχαράκης για την απόλυτη κρεατοφαγία
Ταβέρνα Ζαχαράκης στο χωριό Άγιος
Στην οικογενειακή ψαροταβέρνα «Το Κύμα» (Τηλ: 2226052023) με την πέτρινη σάλα και τη σκεπαστή δροσερή αυλή θα φάτε νόστιμο, καλό φαγητό. Ο κ. Δημήτρης ψήνει τα ολόφρεσκα ψάρια με μαεστρία και η κ. Ελένη φτιάχνει πεντανόστιμα μαγειρευτά. Καταπληκτικό το γλυκό του κουταλιού δαμάσκηνο.
Στο ημιορεινό χωριό Άγιος, προς την Ιστιαία και αυτό, απόλυτη κρεοφαγία στην ταβέρνα «Ζαχαράκης» (Τηλ: 2226031577). Πάνω στην πλατεία, με δικό τους κρεοπωλείο κολλητά στην ταβέρνα. Χοντρό κρέας, κοντοσούβλι με ζυγούρι ή προβατίνα, μοσχαρίσια λουκάνικα, λαιμός χοιρινός μαριναρισμένος ψητός.
Πλώρη για τα Λιχαδονήσια
Γυρίζετε πίσω προς τον Άγιο Γεώργιο όπου θα κάνετε στάση στην πολύ νοικοκυρεμένη ταβέρνα «Αντώνης» (2226033204) πάνω στη θάλασσα. Λευκά τραπεζομάντηλα, σκεπαστή βεράντα, φιλικές τιμές, ευγενικό σέρβις. Πολλά φρεσκότατα ψάρια (κυρίως ψητά αλλά στο τηγάνι) από γαυράκια μέχρι συναγρίδες ανάλογα με τον καιρό, ωραιότατες ψητές καραβίδες (από τα τοπικά καΐκια) και καραβιδομακαρονάδα, χταποδάκι στη σχάρα, όπως και μαγειρευτά.
Στα 5 χλμ. και πάντα παραλιακά, φθάνετε στον οικισμό Κάβος στο ακρότατο ακρωτήριο της νησιού στη βορειοδυτική του άκρη. Είναι η τελευταία παραλία της Βόρειας Εύβοιας ρηχή, με ψιλή άμμο και με πεντακάθαρα κρυστάλλινα νερά. Απέναντι αναδύονται από τα τιρκουάζ νερά με όλη την απίστευτη ομορφιά τους τα καταπράσινα Λιχαδονήσια. Άλλη μια γερή δόση εξωτισμού εδώ, που πραγματικά θα σας κάνει να σκεφτείτε πως δεν βρισκόσαστε στην Ελλάδα.
Πρόκειται για μια συστάδα 7 μικρών νησίδων μεταξύ του Μαλιακού και του Βόρειου Ευβοϊκού κόλπου. Τα μεγαλύτερα από τα νησάκια αυτά η Μανολιά και μετά η Στρογγυλή ή Μικρή Στρογγυλή, το Στενό, η Βάγια και άλλα μικρότερα. Βρίσκονται ανάμεσα στον οικισμό της Λιχάδας από την πλευρά της Εύβοιας και στα Καμένα Βούρλα από την πλευρά της Φθιώτιδας.
Σύμφωνα με τη μυθολογία, τα νησάκια σχηματίστηκαν από τα μέλη του υπηρέτη Λίχα, που ο Ηρακλής εκσφενδόνησε στη θάλασσα. Η γυναίκα του Ηρακλή, Δηιάνειρα, θέλοντας να τον κάνει να ξεχάσει το νέο αντικείμενου του πόθου του, την Ιόλη, του έστειλε με τον Λίχα έναν χιτώνα βουτηγμένο στο αίμα του κενταύρου Νέσσου που είχε δολοφονηθεί από τον ίδιο τον Ηρακλή. Ο Νέσσος, για να τον εκδικηθεί, είχε πει πεθαίνοντας στη Δηιάνειρα πως αν ήθελε ποτέ να κερδίσει πίσω τον Ηρακλή θα έπρεπε να του δώσει φορέσει αυτόν το χιτώνα. Στην πραγματικότητα, όμως, το ρούχο ήταν δηλητηριασμένο.
Τη στιγμή που ο Ηρακλής φόρεσε το δηλητηριασμένο χιτώνα άρχισε να υποφέρει από αβάσταχτους πόνους. Άρπαξε τον υπηρέτη και τον εκσφενδόνισε στη θάλασσα. Τα μέλη του Λίχα έπεσαν γύρω από το ακρωτήρι Κήναιο, ο Ποσειδώνας τα μεταμόρφωσε σε μικρά νησάκια και ιδού τα σημερινά Λιχαδονήσια.
Στην πραγματικότητα, η δημιουργία των νησιών αποδίδεται σε ηφαιστειακό σεισμό γύρω στο 426 π.Χ, όπως φαίνεται και από τα μαύρα βράχια. Από τον Κάβο ξεκινούν τα καραβάκια “Λιχαδονήσια ΙΙ” και “Λιχαδονήσια ΙΙΙΙ” «γεφυρώνοντας» την απόσταση των 500 μ. που χωρίζει τα νησάκια από τη στεριά. Τα δρομολόγια ξεκινούν από τις 10 πρωί και τελειώνουν στις 7 το απόγευμα. Μπαίνοντας στο καραβάκι και πριν αποβιβαστείτε στο νησάκι Μονολιά (δηλαδή «Μόνο Ελιά») θα σας κάνουν μία μικρή ξενάγηση γύρω γύρω στα νησάκια. Μπορεί να συναντήσετε φώκιες monachus monachus και δελφίνια, θα δείτε το ναυάγιο (ένα γερμανικό τσιμεντόπλοιο του 1943) και τον εγκαταλελειμμένο οικισμό. Παλαιότερα η Μονολιά κατοικούνταν από καλλιεργητές ελαιόδεντρων που μαζί με χαμηλούς θάμνους είναι η μοναδική βλάστηση του νησιού. Σε ολόκληρη την περιοχή γύρω και ανάμεσα στα νησιά, μπορείτε να κάνετε υποβρύχιο ψάρεμα (τις επιτρεπόμενες περιόδους), θαλάσσια σπορ και καταδύσεις.
Το τοπίο στη Μονολιά είναι ονειρεμένο. Χρυσαφένια άμμος, διάφανα ζεστά νερά σε όλες τις αποχρώσεις του γαλάζιου και του πράσινου που ενώνονται με το γαλάζιο του ουρανού. Μια καντίνα προμηθεύει όλα τα χρειαζούμενα: μπύρες, αναψυκτικά, σουβλάκια στα κάρβουνα, καλαμαράκια, σνακς διάφορα. Οι ομπρέλες και ξαπλώστρες δωρεάν αλλά και άμμος για όσους θέλουν να απλώσουν την πετσέτα τους.
Ορισμένα βασικά για να απολαύσετε αυτό το ονειρεμένο μέρος: ελάτε νωρίς το πρωί διότι κατά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο γίνεται λαϊκό προσκύνημα και η παραλία είναι μικρή. Σημειώστε ακόμα, πως τα νερά είναι ζεστά και ρηχά για αρκετή απόσταση από την παραλία -καλό για παιδιά. Αν όμως θέλετε κάτι πιο crispy χρειάζεται να κολυμπήσετε αρκετά.
Στην περίπτωση που δεν φάτε στην καντίνα της Μονολιάς, κατά την επιστροφή, οι ταβέρνες στον Κάβο είναι μια χαρά για ψαροφαγία. Δοκιμάστε στην ταβέρνα «Στάθης» (2226 033207) καλαμάρι ψητό, πικάντικο σαγανάκι με γαρίδες σαγανάκι, γαλέο σκορδαλιά, αλλά και μαγειρευτά, κρέας και από ψάρι ό,τι έχει βγάλει η θάλασσα. Τα τραπεζάκια στρώνονται σε μια μεγάλη έκταση κάτω από τη δροσιά των πεύκων ακριβώς πάνω στο κύμα.
Στα Λιχαδονήσια, μπορείτε να πάτε και από τα Καμένα Βούρλα με τα καραβάκια “Λιχαδονήσια Ι” και “Λιχαδονήσια ΙΙΙ” με επιπλέον bonus τα γυάλινα πάτωμα.
Από τη Βόρεια Ελλάδα, η πρόσβαση γίνεται μέσω δρομολογίου που φεύγει από τη Γλύφα στα όρια Φθιώτιδας -Μαγνησίας) και φτάνει στον Αγιόκαμπο της Εύβοιας