Σε περίπτωση που σε κάποιον από εμάς έχει λείψει το αίσθημα του jet lag που απορρυθμίζει πλήρως τον οργανισμό μας για περίπου ένα 24ωρο, ένας χρήστης του TikTok συγκέντρωσε χιλιάδες προβολές εξηγώντας πώς δύο νησιά έχουν διαφορά 21 ωρών – παρά το γεγονός ότι απέχουν λιγότερο από πέντε χιλιόμετρα μεταξύ τους.
Οι Διομήδειοι νήσοι χωρίζονται από τη Διεθνή Γραμμή Ημερομηνίας, η οποία διέρχεται από τον Ειρηνικό Ωκεανό, σηματοδοτώντας ένα σαφές χρονικό όριο μεταξύ των δύο τοποθεσιών. Στο κλιπ του «Random facts with Sam», ο χρήστης του TikTok κάνει ζουμ σε έναν χάρτη, εξηγώντας ότι τα νησιά βρίσκονται ανάμεσα στην Αλάσκα και τη Ρωσία.
Άλλοι, ακριβώς λόγω της τεράστιας διαφοράς ώρας, τα ονομάζουν το Νησί του Αύριο και το Νησί του Χθες. Μάλιστα, είναι η μόνη στεριά που «ενώνει» την Αμερική με τη Ρωσία. Ο Δανός θαλασσοπόρος Βίτους Μπέρινγκ ήταν ο πρώτος που πάτησε το πόδι του σε εκείνα τα απομονωμένα νησιά και αυτό έγινε το 1728. Τη μέρα εκείνη, στις 16 Αυγούστου γιόρταζε ο Άγιος Διομήδης και προς τιμήν του ονομάστηκαν και τα νησιά έτσι.
Το μεγαλύτερο από τα δύο νησιά ανήκει στη Ρωσική πλευρά, ενώ το μικρότερο στην Αμερικάνικη. Το χειμώνα σχηματίζεται μια γέφυρα πάγου μεταξύ των δύο χωρών, καθιστώντας δυνατή τη μετάβαση με τα πόδια από τη Ρωσία στις ΗΠΑ και το ταξίδι μεταξύ εντελώς διαφορετικών ζωνών ώρας με περίπατο, ιστιοπλοΐα ή καγιάκ (αν και αυτό είναι παράνομο).
Οι χρήστες του TikTok αποκάλεσαν την αποκάλυψη έναν απλό τρόπο για να «ταξιδέψουν στο χρόνο». «Φανταστείτε να εργάζεστε και στα δύο νησιά. Θα μπορούσατε να κάνετε δύο οκτάωρες βάρδιες την ίδια μέρα», αστειεύτηκε ένας χρήστης. Ένας άλλος είπε ότι τα νησιά θα μπορούσαν να ευθύνονται για μια «διπλή παραμονή Πρωτοχρονιάς». Ο πληθυσμός του μικρότερου νησιού ανέρχεται σήμερα σε 115 άτομα, σύμφωνα με την απογραφή του 2010. Το 1990, το νησί φιλοξενούσε 178 άτομα.
O Μικρός Διομήδης (U.S. Coast Guard Photo by Petty Officer Richard Brahm)
Οι κάτοικοι του μεγαλύτερου νησιού μετοίκησαν δια της βίας στη Σιβηρία κατά την έναρξη του Ψυχρού Πολέμου πριν από 70 χρόνια και στη συνέχεια τα σύνορα έκλεισαν. Σήμερα, το νησί κατοικείται μόνο από ρωσικές στρατιωτικές μονάδες.
Μάλιστα, κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η Λιν Κοξ κολύμπησε από το ένα νησί στο άλλο. Οι Διομήδειοι νήσοι συχνά αναφέρονται ως πιθανοί ενδιάμεσοι σταθμοί μιας γέφυρας ή ενός τούνελ που θα ενώσει τα δύο άκρα του Βερίγγειου Πορθμού.