Δοτσικό Γρεβενών: Το Χωριό Που Ερωτεύτηκε ο Θόδωρος Αγγελόπουλος Και Γύρισε Την Ταινία «Μεγαλέξαντρος»
Δοτσικό Γρεβενών: Ένα από τα πιο γραφικά χωριά των Γρεβενών. Το Δοτσικό σε προσκαλεί να το γνωρίσεις με το εντυπωσιακό πέτρινο γεφύρι να δεσπόζει στο κέντρο του χωριού. Μάλιστα, αξίζει να σημειώσουμε πως το Δοτσικό αποτελεί τον τόπο όπου έγιναν τα περισσότερα γυρίσματα της ταινίας του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Μεγαλέξαντρος»
Στο βορειοδυτικό άκρο του νομού Γρεβενών, σε υψόμετρο 1.060 μέτρων, βρίσκεται ένα από τα ωραιότερα χωριά της περιοχής. Ο λόγος για το Δοτσικό, ένα πετρόχτιστο γραφικό χωριό που έχει διατηρήσει το παραδοσιακό χρώμα του.
Τα πέτρινα σπίτια με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, χτισμένα γύρω στο 1900, το υγρό στοιχείο και η πλατεία του χωριού με το μονότοξο πέτρινο γεφύρι, κάνουν αυτό το χωριό να ξεχωρίζει.
Δοτσικό Γρεβενών: Το χωριό με το εντυπωσιακό πέτρινο γεφύρι στο κέντρο του
Και τίποτα να μην ξέρετε για τα Γρεβενά, δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχετε ακούσει για τα αμέτρητα τοξωτά γεφύρια τους, που είναι τα μεγαλύτερα και πιο εντυπωσιακά της Μακεδονίας. Το μονότοξο πέτρινο γεφύρι στο Δοτσικό είναι ένα από τα πιο ξεχωριστά, καθώς είναι χτισμένο στο μεγαλύτερο υψόμετρο απ’ όλα τα πέτρινα γεφύρια της Μακεδονίας και το μοναδικό της περιοχής που βρίσκεται μέσα σε οικισμό. Κάτω από την καμάρα του κυλά ο ποταμός Δοτσικιώτης, παραπόταμος του Βενέτικου, ο οποίος χωρίζει το χωριό σε δύο συνοικίες.
Το γεφύρι εικάζεται ότι είναι χτισμένο το 1804 και αποδίδεται σε Γιαννιώτες μαστόρους. Μια δεύτερη εκδοχή αναφέρει πως χτίστηκε γύρω στα 1870 από μαστόρους του Δοτσικού και της Καλλονής. Έχει μήκος 24 μέτρα, πλάτος 4 μέτρα και ύψος μόλις 4 μέτρα. Έχει μάλιστα κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού το 1990.
Δείτε το βίντεο του Travel Inspiration
Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος στο Δοτσικό
Στα τέλη της δεκαετίας του ’70, στο χωριό έγιναν πολλά από τα γυρίσματα της ταινίας του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Μεγαλέξαντρος». Επί έναν ολόκληρο χειμώνα το Δοτσικό είχε μεταμορφωθεί για τις ανάγκες του έργου και πολλοί Γρεβενιώτες έλαβαν μέρος στην ταινία ανιδιοτελώς, είτε σαν κομπάρσοι, είτε και με μικρούς ακόμα ρόλους.
Όταν το 1980 έγινε η πρώτη δημόσια προβολή της ταινίας στον κινηματογράφο «Αχίλλειον» των Γρεβενών με την παρουσία του ίδιου του Αγγελόπουλου, κανείς δεν μπορούσε να γνωρίζει τις διακρίσεις που θα λάμβανε το έργο στον δρόμο του προς τις Κάννες. Η ταινία βραβεύθηκε με τον Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας, καθώς και τα βραβεία Special Jury Prize και FIPRESCI Prize, ενώ την ίδια χρονιά προβλήθηκε και στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, όπου και τιμήθηκε με τέσσερα ακόμα βραβεία.