Ανάμεσα σε εκλεκτούς προορισμούς όλης της γης, ξεχωρίζουν και ένα ελληνικό νησί – το οποίο όμως δεν είναι από τα συνηθισμένα
«52 φανταστικούς προορισμούς για διακοπές», έναν για κάθε εβδομάδα του 2018 σε κάθε μήκος και πλάτος της γης, προτείνει η Telegraph, ανάμεσά τους και ένα ελληνικό νησί που όμως δεν είναι από τα αυτά που βλέπουμε στους περισσότερους οδηγούς (όχι άλλη Σαντορίνη!). Έτσι, ανάμεσα στους καλοκαιρινούς προορισμούς βρίσκεται η Κίμωλος.
Το νησί των Κυκλάδων προτείνεται ως αποκλειστικός προορισμός, είτε σε συνδυασμό με στάσεις σε Μήλο, Φολέγανδρο και Σίφνο. Η Telegraph προτείνει στους αναγνώστες της να την επισκεφθούν στα τέλη του καλοκαιριού, και συγκεκριμένα την εβδομάδα από 27 Αυγούστου έως 2 Σεπτεμβρίου.
Η Κίμωλος φαίνεται πως γίνεται όλο και πιο περιζήτητη καθώς το TIMΕ την προτείνει επίσης φέτος ως τουριστικό προορισμό για χαλάρωση και ηρεμία. «Οι Κυκλάδες δεν χρειάζονται συστάσεις ως θερινές οάσεις, αλλά αν θέλετε να αποφύγετε την προφανή (και συχνά πολυσύχναστη) περιοχή της Σαντορίνης, το μικρό νησάκι της Κιμώλου μπορεί να προσφέρει μια πιο ήσυχη θέα στο Αιγαίο» γράφει η Telegraph.
Μια ζωγραφιά στο Αιγαίο
Το εκτυφλωτικό φως του δυνατού κυκλαδίτικου ήλιου και ο πλούσιος ορυκτός της πλούτος την κάνουν και λαμποκοπάει σαν σπάνιο κόσμημα. Γι’ αυτό και οι Ενετοί κατακτητές την ονόμασαν Αρζαντιέρα, δηλαδή ασημένια. Αυθεντική, τοσοδούλα, ντροπαλή, μα φιλόξενη. Στην Κίμωλο αξίζει να έρθετε για πριβέ διακοπές. «Κίμωλό μου, παράδεισό μου», λένε με νοσταλγία όσοι την επισκέφτηκαν έστω και μία φορά.
Για τις απροσπέλαστες με αυτοκίνητο παραλίες, για το αυθεντικό τοπικό φαγητό, για τα ακατέργαστα μονοπάτια. Η Χώρα ή -όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι- το Χωριό είναι ο μοναδικός σημαντικός οικισμός του νησιού. Σκαρφαλωμένο στους πρόποδες του Ξαπλοβουνίου, πάνω από το λιμάνι της Ψάθης, αγναντεύει την Πολύαιγο, το νησάκι-ησυχαστήριο με τους δύο κατοίκους που αποτελεί αναπόσπαστο και σημαντικό κομμάτι της συνολικής εμπειρίας.
Στην Κίμωλο θα περιπλανηθείς στα σοκάκια του Χωριού, στο εγκαταλελειμμένο κάστρο, στο Αρχαιολογικό Μουσείο απέναντι από την εκκλησία της Παναγίας της Οδηγήτριας, θα χαζέψεις τις ανθισμένες αυλές των γαλανόλευκων σπιτιών και θα καλημερίσεις με θέρμη τους ντόπιους, αφού δύο μέρες είναι αρκετές για να γνωρίσεις τους πάντες, να καθίσετε στο ίδιο τραπέζι και να τσουγκρίσετε τα ποτήρια σας.
Πάνω-κάτω 400 κατοίκους έχει ολόκληρο το νησί· και είναι άνθρωποι δραστήριοι, που λατρεύουν τον τόπο τους. Ενα μάτσο Κιμωλιάτες, γνωστοί ως Κιμωλίστες οραματίστηκαν και δημιούργησαν και μια εντυπωσιακή ανοιχτή βιβλιοθήκη!
Αυτή η εθελοντική ομάδα παίρνει τα δρομάκια του Χωριού με την ντουντούκα της, όπως παλιά, και ανακοινώνει όλες τις επόμενες δράσεις, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων υπαίθριες προβολές παλιών ταινιών σε μαγικά μέρη που δεν βάζει ο νους.
Οι σχετικά εύκολες περιπατητικές διαδρομές που ξεκινούν από το Χωριό καταλήγουν συνήθως σε παρθένες ακρογιαλιές και προσφέρουν σπάνιες εικόνες.
Ενα παράδειγμα είναι το σμιλεμένο από τον άνεμο Σκιάδι, ο πελώριος βράχος που θα συναντήσεις και στον ίσκιο του οποίου θα ξαποστάσεις αν πάρεις το μονοπάτι που καταλήγει στην εντυπωσιακή παραλία Μαυροσπήλια.
Δώσε προσοχή και, αν είσαι παρατηρητικός, θα δείς στα κιμουλιάτικα νερά να κολυμπάει η φώκια Monachus monachus. Αν κοιτάξεις ψηλά, θα δείς να σκίζει τον ουρανό ο μαυροπετρίτης, ένα απειλούμενο με εξαφάνιση γεράκι, και ο σπιζαετός, ένα σπάνιο είδος αετού.
Και εμείς ονειρευόμαστε καλοκαίρι..