Οι επιστήμονες είναι συγκλονισμένοι από την επιδημία των πολύχρωμων αστερίων που αυτοκτονούν κατά μήκος της ακτής του Ειρηνικού της Βόρειας Αμερικής.
Τα δύο τελευταία χρόνια, θαλάσσιοι βιολόγοι προσπαθούν να λύσουν το μυστήριο ως προς τα αίτια που εκατομμύρια αστερίες πεθαίνουν ξαφνικά.
Σύμφωνα με το Yahoo News, επιστήμονες ανακάλυψαν πρόσφατα ότι οι αστερίες ουσιαστικά καταβροχθίζουν τον εαυτό τους κατά μήκος της ακτής από το Μεξικό μέχρι την Αλάσκα, εξαιτίας ενός ιού.
Ο ιός που έχει εντοπιστεί σε πολλά από αυτά τα είδη που πεθαίνουν υπάρχει εδώ και σχεδόν 70 χρόνια.
Οι επιστήμονες ερευνούν την αιτία που προκαλεί τους μολυσμένους αστερίες να πεθαίνουν ξαφνικά από τον ιό.
“Υπάρχει κάτι που το ενεργοποιεί, πιθανώς ένα περιβαλλοντικός παράγοντας” δήλωσε η Ρεμπέκα Τζόνσον, συντονίστρια Επιστημονικών Ερευνών στην Ακαδημία Επιστημών της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο.
Ο ιός προκαλεί την εμφάνιση λευκών κακώσεων στο σώμα του αστερία, προκαλείται ρήξη και τα εσωτερικά όργανα του βγαίνουν προς τα έξω.
Η Τζόνσον εξήγησε ότι μια νέα εφαρμογή έχει δημιουργηθεί, βοηθώντας τους θαλάσσιους βιολόγους και τους επιστήμονες να διερευνήσουν το πρόβλημα.
Η εφαρμογή ονομάζεται iNaturalist, επιτρέπει στους ανθρώπους κάθε φορά που βλέπουν έναν αστερία στις παραλίες της δυτικής ακτής του Ειρηνικού να ανεβάσουν φωτογραφίες και πληροφορίες για τους ερευνητές, και να καταχωρηθεί σε μια βάση δεδομένων. Βοηθάει τους ερευνητές και επιστήμονες να εντοπίσουν το πρόβλημα.
“Όποιος βλέπει κάτι, οποιαδήποτε παρατήρηση της φύσης θα μπορούσε να είναι σημαντική,” είπε η Τζόνσον στο Yahoo. “Είναι κάτι σαν το Facebook για τη φύση. Οι ερασιτεχνικές παρατηρήσεις είναι πραγματικά σημαντικές.”
Η Τζόνσον είπε ότι υπάρχουν ήδη περισσότερες από 2.000 παρατηρήσεις που έχουν ανέβει στην εφαρμογή.
Οι αστερίες είναι ιδιαίτερα γνωστοί για την αναγέννηση των άκρων τους σε στιγμές ανάγκης. Ωστόσο, οι επιστήμονες λένε ότι η επιδημία τους επηρεάζει με διαφορετικό τρόπο.
Σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση για το πρόβλημα, οι αστερίες αποκολλούσαν οι ίδιοι τα άκρα τους.
“Σχίζανε τα άκρα τους με παρόμοιο τρόπο που ένας άνθρωπος, που δεν έχει πρόσβαση σε κάποιο αιχμηρό εργαλείο, θα ξερίζωνε ένα από τα δικά του άκρα: Χρησιμοποιώντας το ένα άκρο για να αποσπάσει το άλλο από τη θέση του”.
Ωστόσο, η Μελίσα Μάινερ, θαλάσσια ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στη Σάντα Κρουζ είπε ότι το πρόβλημα δεν έχει ακόμη τελειώσει, παρά τις ορισμένες ενδείξεις ανάκαμψης.
Τόνισε ότι η βοήθεια του κοινού στην ιστοσελίδα παρακολούθησης, SeaStarWasting.org, έχει βοηθήσει σημαντικά να παρακολουθούν τα χιλιάδες μίλια της παραλιακής.
Credit: dailymail.co.uk