Δεν είναι ένα νησί σαν όλα τ’ άλλα. Στην πραγματικότητα, δεν είναι καν νησί. Η Νίσυρος είναι ένα ηφαίστειο, το σχήμα του είναι σχεδόν σφαιρικό, ενώ στη μέση βρίσκεται ο ηφαιστειακός κώνος.
Ένα ηφαίστειο που σύμφωνα με την ελληνικη μυθολογία δημιουργήθηκε στη Γιγαντομαχία, στον πόλεμο μεταξύ Θεών και Γιγάντων. Τότε που ο Ποσειδώνας καταδίωξε τον Γίγαντα Πολυβώτη μέχρι την Κω, έκοψε ένα τμήμα της και, πετώντας το πάνω στον εχθρό του, τον βύθισε για πάντα στο Αιγαίο Πέλαγος.
Αυτός ο θρυλικός βράχος είναι η σημερινή Νίσυρος και οι εκρήξεις του ηφαιστείου η οργισμένη ανάσα του ηττημένου Γίγαντα.
Αυτές οι εκρήξεις σχημάτισαν το πιο νέο από τα ηφαιστειακά κέντρα της Ελλάδας και ακόμη ενεργό – μαζί με αυτά της Μήλου, της Σαντορίνης και των Μεθάνων.
Η Νίσυρος είναι ένα νησί που θυμίζει αυθεντικές περασμένες δεκαετίες και σε συνδυασμό με το απόκοσμο τοπίο χαρακτηρίζεται ως ένα από τα πιο παράξενα νησιά της Ελλάδας.
Το νησί έχει πολλά όμορφα μέρη που πρέπει να επισκεφτείς. Ένα από αυτά, είναι και μια μικρή, υπέροχη πλατεία, σαν ζωγραφιά! Η πλατεία του οικισμού Νικιά.
Η Νικιά είναι ένα μικρό, γραφικό χωριό με λίγους κατοίκους και απίστευτη ομορφιά. Οι επισκέπτες του νησιού συνήθως μένουν στο Μανδράκι και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Νικιά παραμένει πιο αυθεντική.
Τα στενά σοκάκια ανάμεσα στα σπίτια είναι άδεια και ήρεμα το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου.
Τα σπίτια του όλα είναι βαμμένα λευκά και έχουν χαρακτηριστικές μονοκλινείς κεραμοσκεπές, πολύχρωμες πόρτες και βοτσαλωτές αυλές.
Χτισμένη στο χείλος της καλντέρας, στο εσωτερικό του νησιού σε υψόμετρο 390μ, προσφέρει πανοραμική θέα του κρατήρα του ηφαιστείου.
Η πλατεία του χωριού όμως είναι ο βασικός λόγος να το ερωτευτείς..
Το όνομά της; «Πόρτα». Ίσως γιατί από αυτή ξεκινούν όλοι οι δρόμοι του χωριού. Η πλατεία ανοίγει όλες τις πόρτες του χωριού.
Είναι η πλατεία που έχει φωτογραφηθεί περισσότερο από κάθε άλλη νησιωτική πλατεία της χώρας μας. Όχι άδικα!
Χαρακτηριστικό της τα ψηφιδωτά. Μια τεχνική που βρίσκει κανείς στη Νίσυρο, για την κατασκευή των οποίων χρησιμοποιούνται μαύρες και λευκές πέτρες που σχηματίζουν ενδιαφέροντα σχέδια.
Στην πλατεία υπάρχει ένα βοτσαλωτό του ντόπιου τεχνίτη Πασχάλη Πασχαλάκη, το οποίο κατασκευάστηκε το 1923.
Γύρω από την πλατεία βρίσκονται ο Ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου με το παλιό σχολείο, το κτίριο της «Καζελλαρίας» (Δημαρχείο) και ένα νεοκλασικό καφενείο, ενώ από την άλλη πλευρά έχει θέα προς τη θάλασσα.
Το παλιό σχολείο κτίστηκε το 1856, επισκευάστηκε το 1907 και το 1926 έγινε διώροφη προσθήκη. Το σχολείο έκλεισε την Κατοχή και λειτούργησε σα ξενώνας και φαρμακείο.
Στην πλατεία βρίσκονται και 2 καφέ – εστιατόρια στα οποία μπορείτε να δοκιμάσει κανείς γλυκά, να πιει τον καφέ του ή και να φάει.
Στα Νικιά βρίσκεται και το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου. Στο ψηλότερο σημείο του οικισμού θα δείτε τα κατάλοιπα ιπποτικού κάστρου, καθώς από το σημείο μπορεί να εποπτεύει τα γύρω νησιά και το ηφαίστειο. Στα Νικιά βρίσκεται επίσης το Ηφαιστειολογικό Μουσείο Νισύρου, το οποίο στεγάζεται σε ένα εγκαταλελειμμένο σχολείο το οποίο διαμορφώθηκε κατάλληλα.