Το αποκαλούν «Σιβηρία των νοτίων Βαλκανίων» και όχι άδικα. Το Κάτω Νευροκόπι είναι ο δήμος στο βορειοδυτικό τμήμα του νομού Δράμας που είναι διάσημο πλέον ως η πιο κρύα περιοχή της επικράτειας, όπου οι θερμοκρασίες φτάνουν τους -30° C.
Είναι το σημείο αναφοράς των μετεωρολόγων και έχει καταγραφεί στη συνείδηση των Ελλήνων πολιτών ως το, άγνωστο για πολλούς, σημείο αυτό στο χάρτη όπου καταγράφονται οι χαμηλότερες θερμοκρασίες κατά τους χειμερινούς μήνες.
Οι επιστήμονες αποδίδουν το φαινόμενο των πολικών θερμοκρασιών στο γεγονός ότι τα γύρω βουνά εμποδίζουν την είσοδο θερμών αέριων μαζών στο λεκανοπέδιο, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται καιρικές συνθήκες όμοιες με της σιβηριανής στέπας.
Σύμφωνα με τα δεδομένα, ο χειμώνας διαρκεί 6-7 μήνες, με τον υδράργυρο να ανεβοκατεβαίνει μεταξύ -15 και -30 βαθμών, ενώ δεν είναι σπάνιες οι χιονοπτώσεις τον Μάιο, ακόμα και στα τέλη Ιουνίου όπως συνέβη το 1996.
Το χιόνι αγγίζει μέχρι και τα δύο μέτρα, που σημαίνει μια δύσκολη καθημερινότητα, απο αφορά ακόμα και στα πιο απλά πράγματα, από μια μετακίνηση για ψώνια μέχρι τη θέρμανση και το πάγωμα των υδρορροών.
Οι κάτοικοι έχουν μάθει να ζουν με το κρύο και έχουν προσαρμοστεί στις ακραίες καιρικές συνθήκες της πιο παγωμένης πόλης της Ελλάδας, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως ποτέ δεν έχουν αποκλειστεί από το χιόνι!
“Ζεστοί” άνθρωποι
Μπορεί να λέγεται “Σιβηρία” της Ελλάδας, καταγράφοντας τις πιο κρύες μέρες του χρόνου, ωστόσο η πόλη έχει απίστευτα “ζεστούς” και φιλόξενους ανθρώπους, που υποδέχονται τους επισκέπτες με χαμόγελο.
Στα βασικά αξιοθέατα της περιοχής, το χιονοδρομικό κέντρο Φαλακρού, ο παραδοσιακός οικισμός στο χωριό «Γρανίτης», οι τεχνητές λίμνες και τα ποτάμια με το μοναδικό φυσικό κάλλος, οι θεαματικές διαδρομές στα δάση και οι παλιές εκκλησίες.
«Βέβαια, είναι γνωστό στο πανελλήνιο για τις «πολικές» θερμοκρασίες του το χειμώνα, που είναι όμως αντιστρόφως ανάλογες με τα ζεστά χαμόγελα των ανθρώπων, οι οποίοι ασχολούνται κυρίως με τη γη», αναφέρει μια ομάδα κατοίκων της περιοχής οι οποίοι έχουν δημιουργήσει μια σελίδα στο Facebook αφιερωμένη στις ομορφιές του τόπου τους.