Η παραλία της Βοϊδοκoιλιάς, το παλάτι του Νέστωρα, η ανανεωμένη πόλη της Καλαμάτας, η γραφική Κορώνη, το κάστρο της Μεθώνης, οι αμμουδιές, τα μονοπάτια και οι δραστηριότητες, οι φιλόξενοι κάτοικοι. Ένα ταξίδι στη Μεσσηνία με φέρνει μπροστά στις συνταρακτικές αλλαγές μίας περιοχής case study για την ανάπτυξη του τουρισμού. Θυμάμαι ξεκάθαρα την εποχή που η περιοχή δεχόταν ελάχιστούς τουρίστες και κατά κύριο λόγω απευθυνόταν στον εσωτερικό τουρισμό.
Σήμερα, μετά από μία σειρά σημαντικών επενδύσεων, με βασικό πυλώνα τις ξενοδοχειακές μονάδες του συγκροτήματος της Costa Navarino, η περιοχή έχει μετατραπεί σε ένα διεθνή προορισμό, ο οποίος γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής. Το αεροδρόμιο της Καλαμάτας δέχεται απευθείας πτήσεις από πολλές πόλεις της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, ενώ στη μαρίνα της πόλης δένουν πολυτελή σκάφη. Η Μεσσηνία, η Πύλος, και άλλα σημεία της περιοχής περιλαμβάνονται στα αφιερώματα διεθνών περιοδικών ενώ η περιοχή έχει για τα καλά μπει στη λίστα των επιλογών των jet setters. Αυτοί με τη σειρά τους, διαφημίζουν την περιοχή με αναρτήσεις στα προσωπικά τους social media με τις φωτογραφίες του Instagram, να λαμβάνουν χιλιάδες likes και πολλά σχόλια.
Πράγματι, μία ιδέα ενός εμπνευσμένου ντόπιου, μία ιδέα που κατατέθηκε στο τραπέζι πριν από δεκαετίες σήμερα έχει φέρει σθεναρά αποτελέσματα σε όλη την περιοχή. Ο καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος είχε ένα όραμα και ήθελε να δει τον τόπο του να αναπτύσσεται τουριστικά μετουσιώνοντας την φιλοξενία αλλά και το πακέτο των φυσικών ομορφιών σε προορισμό. Αν κρίνουμε από αυτό που συμβαίνει σήμερα, τα κατάφερε και το ένα ξενοδοχείο διαδέχεται το άλλο. Γνωστά διεθνή ξενοδοχειακά brands, όπως η Marriott με το W και αλλά και η Mandarin Oriental, έρχονται να προστεθούν στη φαρέτρα των ξενοδοχείων του ομίλου ο οποίος λειτουργεί εδώ και χρόνια δύο ξενοδοχεία, το The Westin Resort, Costa Navarino και το The Romanos, a luxury Collection Resort. Παράλληλα επενδύσεις σε γήπεδα golf εντάσσουν τον προορισμό στις επιλογές ενός νέου κοινού, το οποίο ταξιδεύει συχνά και καταναλώνει για το σκοπό αυτό αρκετά χρήματα.
Πάμε όμως να δούμε μερικές ξεχωριστές εμπειρίες που μπορεί κανείς να απολαύσει στη Μεσσηνία μετατρέποντας έτσι τις διακοπές, σε αληθινή εμπειρία.
Μπάνιο στην παραλία του Αγιαννάκη
Ατελείωτη αμμουδιά με χοντρή άμμο, νερά καθαρά, «γλυκά», φιλόξενα και ελκυστικά. Στον ορίζοντα, οι γραμμές του Κεφαλλονίτικου Αίνου, η υποψία από τις Στροφάδες και η νότια Ζάκυνθος, οριοθετούν τη θέα. Βουτιές στα γαλάζια νερά και βόλτα στο καταπράσινο δάσος χαλεπίου πεύκης. Πυκνό, κανονικό δάσος που αρχίζει μόλις τελειώνει η παραλία. Αγαπημένο μέρος δεκάδων Ευρωπαίων, που έρχονται και απολαμβάνουν τη φύση, τη θάλασσα και τα θετικά του απαγορευμένου μεν, αλλά ανεκτού, ελεύθερου camping. Μια κοινότητα πολύχρωμη, ερωτευμένη με τη φύση και τον τόπο. Ο ήλιος βυθίζεται στη θάλασσα και σε μια ταβέρνα, τον Σταθμό, (τηλ.: 6934890176) χαμένη μέσα στις ελιές, δίπλα στον σιδηροδρομικό σταθμό, δύο μπουζούκια παίζουν τις πρώτες νότες. Ένα ταψί γεμιστά φτάνει στο τραπέζι και η χωριάτικη σαλάτα μοσχοβολά ελαιόλαδο και φρέσκια ρίγανη. Νόστιμα ψητά της ώρας, ορεκτικά που ξεχωρίζουν και όλα αυτά μέσα σε ένα τεράστιο κήπο. Την ίδια στιγμή στην εμπειρία της επίσκεψης στον Αγιαννάκη, θα γίνεις μία παρέα με τους εθελοντές του συλλόγου για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας. Κυπαρίσσια, η μυρωδιά από τις πευκοβελόνες, περιβόλια με πορτοκαλιές και λεμονιές. Ελάχιστα πέτρινα κτήρια, ένας τόπος αρχετυπικός, ελληνικός. Μια θάλασσα για να νιώσεις μόνος, εσύ και η φύση, ή για να γίνεις μέρος μιας παρέας. Ο Αγιαννάκης δίνει χώρο σε όλους.
Παραδοσιακή Γαστρονομία της Μεσσηνίας
Εποχικότητα και τοπικότητα, αποτελούν τα δύο βασικά χαρακτηριστικά της γαστρονομίας της Μεσσηνίας, με το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, να αποτελεί σημείο – κλειδί, για την ποιότητα αλλά και τη νοστιμιά.
Επισκεπτόμαστε ένα παραδοσιακό σπίτι της περιοχής, στις παρυφές της Πύλου, όπου συμμετέχουμε ενεργά στην παρασκευή του γεύματος, όπως προσφέρεται μέσα από τις αυθεντικές εμπειρίες της Costa Navarino. Αρχικά φτιάχνουμε σπιτικά ζυμαρικά, τις χυλοπίτες, με βάση την παραδοσιακή συνταγή. Στη συνέχεια ετοιμάζουμε την παραδοσιακή πίτα, όπου αντί για φύλλο, χρησιμοποιούμε κουρκούτι και μπόλικο ελαιόλαδο. Φρέσκιες σαλάτες, αλλά και κόκορας κοκκινιστός συνθέτουν ένα πλήρες γεύμα που κρύβει μέσα του Ελλάδα και γεύση.
Περπατώντας στο Παλαιόκαστρο
Έχοντας δει και θαυμάσει αρκετές φορές την παραλία της Βοϊδοκοιλιάς από ψηλά, το μονοπάτι προς το Παλαιόκαστρο, αποτελεί τον ιδανικό τρόπο ώστε να δει κανείς αυτή την εικόνα. Πράγματι, το να κάνεις μπάνιο σε αυτή την παραλία, είναι μία μοναδική εμπειρία, ωστόσο δεν μπορεί να καταλάβεις αυτό το μοναδικό σχήμα της, εξαιτίας του οποίου η παραλία έχει καταστεί συνώνυμο του μπλε του Ιονίου, σε δεκάδες περιοδικά και δημοσιεύσεις. Ολόκληρη η περιοχή, είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα Νatura 2000 και αποτελεί τον μεγαλύτερο υγρότοπο της νότιας Ελλάδας προσφέροντας καταφύγιο σε ενδημικά και μεταναστευτικά πουλιά. Ξεκινώντας από το τέλος της παραλίας Διβάρη, και συγκεκριμένα από το σημείο που είναι γνωστό ως «λαιμός», ανεβαίνουνε ένα σχετιά ήπιο μονοπάτι. Αρχικά θα δούμε το στενό θαλάσσιο πέρασμα που δημιουργείται ανάμεσα στη Σφακτήρια, το νησάκι που «κλείνει» τον κόλπο του Ναβαρίνο και την ηπειρωτική Ελλάδα. Ανηφορίζουμε, παρατηρώντας και βγάζοντας φωτογραφίες στην μικρή αμμώδη παραλία της Σφακτηρίας και συνεχίζουμε προς τα πάνω, και μάλιστα από την εξωτερική πλευρά, που μας δίνει οπτική επαφή με το ανοιχτό πέλαγος. Από εδώ η ακτή είναι βραχώδης και εντυπωσιακή. Το μονοπάτι περνάει ανάμεσα από δέντρα και θάμνους, ενός ευαίσθητου οικοσυστήματος. Φτάνοντας στην κορυφή του λόφου, κινούμαστε μέσα στο εγκαταλελειμμένο κάστρο με προσοχή, και ακολουθώντας το μονοπάτι, θα προσεγγίσουμε ένα σημείο από το οποίο φαίνεται η παραλία σε όλη της την έκταση, και το πολύ χαρακτηριστικό σχήμα της, που κάνει πολλούς να αναφέρονται σε αυτή με το γράμμα Ω.
Βιώστε την επαφή με ένα από τα πιο όμορφα ζώα, βρεθείτε σε ένα πανέμορφο φυσικό τοπίο χωρίς παρεμβάσεις
Ιππασία στο δάσος της Ελαίας
Ασφαλείς ιππικές διαδρομές μέσα στο πευκοδάσος της Ελαίας, με ήρεμα άλογα τα οποία θα μετατρέψουν τις διακοπές σας σε μία εμπειρία ξεχωριστή. Βιώστε την επαφή με ένα από τα πιο όμορφα ζώα, βρεθείτε σε ένα πανέμορφο φυσικό τοπίο χωρίς παρεμβάσεις. Στα όρια του νομού Μεσσηνίας με την Ηλεία, δίπλα στον ποταμό Νέδα, σε μία περιοχή χαρακτηρισμένη Natura 2000, θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε μοναδικές στιγμές πάνω στα άλογα. Ειδικά για τα μικρά παιδιά οι βόλτες γίνονται σε ελεγχόμενο χώρο, δίπλα στο δάσος,
Instagram: elea.horse.riding, Τηλ.: 6948335161
Το κάστρο, κατασκευάστηκε για να ελέγχει τη νότια είσοδο του όρμου του Ναυαρίνο, και πήρε το όνομα Νιόκαστρο
Επίσκεψη στο Νιόκαστρο στην Πύλο
Μία επίσκεψή στο Νιόκαστρο που βρίσκεται στην Πύλο, θα σταθεί ικανή για να ζήσετε την πολύπλευρη ιστορία του τόπου ως μία εμπειρία. Το κάστρο, κατασκευάστηκε για να ελέγχει τη νότια είσοδο του όρμου του Ναυαρίνο, και πήρε το όνομα Νιόκαστρο, καθώς στην περιοχή, βρίσκεται και το προγενέστερο φρούριο, το Παλαιόκαστρο, πάνω από την παραλία της Βοϊδοκοιλιάς, από το οποίο γινόταν ο έλεγχος της βόρειας εισόδου. Άρχισε να χτίζεται από τους Οθωμανούς το 1573, λίγο μετά την ήττα τους στη ναυμαχία της Ναυπάκτου, η οποία έγινε το 1571. Ακολούθησε την πορεία όλων των αντίστοιχων κάστρων της περιοχής, παραμένοντας στην κατοχή των Τούρκων μέχρι το 1686, οπότε και κατελήφθη από τους Ενετούς του Μοροζίνι, ενώ το 1715 οι Οθωμανοί το ανακαταλαμβάνουν. Το 1825, όταν ο Ιμπραήμ αποβιβάστηκε στη Μεθώνη, το Νιόκαστρο αποτέλεσε το σημείο των πιο σημαντικών επιχειρήσεων της εκστρατείας του. Στις 8 Οκτωβρίου 1827 ο ενωμένος συμμαχικός στόλος, που αποτελείται από Άγγλους, Ρώσους και Γάλλους, καταστρέφουν τον Τουρκοαιγυπτιακό στόλο στο Ναβαρίνο, αναγκάζοντας τον Ιμπραήμ να εγκαταλείψει την Πελοπόννησο. Το Νεόκαστρο παραδίδεται τελικά τον Οκτώβριο του 1828 στο γαλλικό εκστρατευτικό σώμα υπό τον στρατηγό Μαιζόν.
Ποδηλασία στη Γιάλοβα και στη Βοϊδοκοιλιά
Ανάμεσα στα ελαιόδεντρα και τα εσπεριδοειδή, το ποδήλατο αποτελεί το ιδανικό μέσο για να απολαύσει κανείς τις μυρωδιές και τη θέα. Απολαμβάνουμε τις αιωνόβιες ελιές, μυρίζουμε τα λεμόνια που θα συναντήσουμε στη διαδρομή μας, και φτάνουμε στον πανέμορφο κόλπο της Βοϊδοκοιλιάς. Αφήνουμε τα ποδήλατα στο πλάι και περπατάμε πάνω στην ψιλή άμμο, κάνοντας μία αναζωογονητική βουτιά. Η βόλτα συνεχίζει δίπλα στη λιμνοθάλασσα, και κάνουμε μία στάση για να δούμε τα πουλιά που σταθμεύουν στα ήσυχα νερά της λιμνοθάλασσας.
Περπάτημα στο Κάστρο της Μεθώνης
Ο τρόπος που είναι κατασκευασμένο το καθιστά μοναδικό και ίσως ένα από τα πιο εντυπωσιακά κάστρα στην Ελλάδα. Καταλαμβάνει ολόκληρο το ακρωτήριο της νοτιοδυτικής ακτής της Μεσσηνίας και φτάνει μέχρι τη θάλασσα, στο λεγόμενο Μπούρτζι, το οποίο είναι ένα οχυρωμένο νησάκι με τον οκταγωνικό πύργο κτισμένο στη νότια πλευρά. Είναι μία τάφρος αυτή που το χωρίζει από την ξηρά κάτι που κάνει την περιήγηση το χώρο ακόμη πιο εντυπωσιακή.
Μία πέτρινη γέφυρα από 14 τόξα είναι αυτή που θα φέρει τον επισκέπτη στο κάστρο, ενώ εντυπωσιάζουν η κύρια πύλη πάνω από την τάφρο με την περίτεχνη διακόσμηση, τα εντοιχισμένα ανάγλυφα με το λιοντάρι του Αγίου Μάρκου και οι επιγραφές με τους θυρεούς που διατηρούνται ακόμη.
Στο κάστρο της Κορώνης, ένα μέρος με απίστευτα όμορφες γωνιές/ Photo: Costa Navarino
Στη νησιωτική γοητεία της Κορώνης
Μία ευχάριστη αντίθεση, μία έκπληξη θα είναι η επίσκεψη στην πανέμορφη Κορώνη, με τα μικρά της στενάκια και τις όμορφες γωνιές της, η οποία δικαίως έχει πολλές φορές χαρακτηριστεί ως μία από τις πιο όμορφες μικρές πόλεις της χώρας. Ακουμπάει στη θάλασσα, ενώ εκτείνεται στην πλαγιά και στην κορυφή συναντάμε το επιβλητικό κάστρο με τις βενετσιάνικες επιρροές. Όμορφα και καλοδιατηρημένα αρχοντικά, ακροκέραμα, γειτονιές που έρχονται από μία άλλη εποχή και ένα μικρό λιμανάκι, συνθέτουν ένα σκηνικό αλλιώτικο και ξεχωριστό. Μία νησιώτικη αίθηση που απλώνεται σε όλο το χώρο και την ίδια στιγμή καταφέρνει και κρατά τον αέρα της Πελοποννήσου.