Νυμφαίο: Το «Στολίδι» Της Μακεδονίας Πόλος Έλξης Για Χειμερινούς Ταξιδιώτες
Νυμφαίο: Το «στολίδι» της Μακεδονίας στο Νομό Φλώρινας έχει γίνει πόλος έλξης για τις χειμωνιάτικες αποδράσεις των Ελλήνων και όχι μόνο. Μάλιστα, το Νυμφαίο ψηφίστηκε ως ένας από τους ωραιότερους προορισμούς σε όλη την Ευρώπη.
Νυμφαίο – Πού βρίσκεται
Πρόκειται κυριολεκτικά για μία «κουκίδα» στο χάρτη της Ελλάδας και βρίσκεται μόλις 28 χλμ από το κέντρο της Φλώρινας. Σε 1350 μ. υψόμετρο, συγκεκριμένα στο ανατολικό Βίτσι, δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να απολαύσουν μία εντυπωσιακή θέα, ένα αριστοτεχνικό έργο τέχνης στα φυσικά χρώματα της οξιάς, του χιονιού και της πέτρας που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο.
Οι μόνιμοι κάτοικοι και η «μεταμόρφωση» τον χειμώνα
Αν και οι κάτοικοι δύσκολα φτάνουν τους 35 στέλνοντας κάθε χρόνο τη νεολαία στη «διασπορά», είναι ένας οικισμός που κάθε χειμώνα μεταμορφώνεται, «σφύζει» από ζωή και δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τους αριστοκρατικούς Αλπικούς Ευρωπαϊκούς προορισμούς.
Αν αποφασίσετε να επισκεφθείτε το Νυμφαίο, αναμφίβολα θα χρειαστείτε ζεστά πανωφόρια, κασκόλ και γάντια αφού θα χορτάσετε ατελείωτο παιχνίδι στο χιόνι.
Νυμφαίο – Ο Αρκτούρος
Πέρα από τις φυσικές ομορφιές του τόπου, το Νυμφαίο δίνει αρκετούς λόγους στον επισκέπτη να «ανηφορίσει». Ένα από αυτά είναι ο Αρκτούρος.
Επιπλέον, λίγα χιλιόμετρα έξω από τον οικισμό, βρίσκεται η Αγραπίδα όπου μπορείτε να επισκεφτείτε το καταφύγιο του λύκου.
Δίνοντας σχεδόν την εντύπωση σκηνικού από ταινία εποχής ή όνειρο, το Νυμφαίο υπόσχεται να μείνει για πάντα χαραγμένο στη μνήμη όποιου αποφασίσει να το επισκεφθεί.
Τζάκια να καπνίζουν αφήνοντας πίσω μία μυρωδιά θαλπωρής, πέτρινα αρχοντόσπιτα όπως το κάποτε αρχηγείο του Παύλου Μελά κατά το Μακεδονικό Αγώνα, περίτεχνες λεπτομερείς προσόψεις, το υψωμένο ξύλινο γεφυράκι, τα πλακόστρωτα ανηφορικά καλντερίμια, η γραφική πλατεία με τα φιλόξενα καταφύγια που προσφέρουν στους περαστικούς λαχταριστά ντόπια εδέσματα, εκλεκτό κρασί και ζεστά ροφήματα, συνθέτουν μία ανεπανάληπτη εμπειρία που «ενεργοποιεί» και τις πέντε αισθήσεις.
Δείτε το βίντεο του Ανδρέα Κουτσοθανάση