Νυμφαίο: Η Σπάνια Ομορφιά, Οι Πανέμορφες Λίμνες Και Οι Παραδοσιακές Πίτες
Νυμφαίο: Ένας ορεινός ελληνικός παράδεισος σε προσκαλεί να τον γνωρίσεις. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως το χωριό της Φλώρινας συγκαταλέγεται στα δέκα ομορφότερα όλης της Ευρώπης.
Αν το πετύχετε χιονισμένο –και είναι πολύ πιθανόν, μιας κι αυτό είναι το σύνηθες– το Νυμφαίο μοιάζει σαν να βγήκε από παιδικό παραμύθι.
Το χωριό της Φλώρινας βρίσκεται σε υψόμετρο 1.350 μέτρων στο Βίτσι και πλέον είναι διάσημο ανάμεσα σε όσους έχουν γυρίσει τη βορειοδυτική Ελλάδα, αποτελώντας ορεινή αποκάλυψη για αυτούς που ακόμα δεν το έχουν γνωρίσει.
Το Νυμφαίο, του οποίου η αρχική ονομασία ήταν Νιβεάστα (σημαίνει νύμφη στα Βλάχικα), γνώρισε ιδιαίτερη οικονομική ανάπτυξη από τον 18ο αιώνα έως τις αρχές του 20ού, όταν ήταν γνωστό και ως το «πέτρινο στολίδι της Μακεδονίας». Αποτελούσε ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα αργυροχρυσοχοΐας όλων των Βαλκανίων, με τους Νεβεσκιώτες εμπόρους να εξαπλώνονται τόσο προς τη Δύση, όσο και προς την Ανατολή.
Το χωριό πρωτοκατοικήθηκε το 1385 και από τότε κατέχει σημαντική θέση στην ιστορία της Φλώρινας. Μπορεί κάποια εποχή οι περισσότεροι κάτοικοί του να το εγκατέλειψαν και να στράφηκαν στα μεγάλα αστικά κέντρα, όμως από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 αναγεννήθηκε, ζωντανεύοντας χάρη στη συμβολή σημαντικών ατόμων που κατάγονται από εκεί. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι ο τότε πρόεδρός του Νικόλαος Μέρτζος, αλλά και η οικογένεια Μπουτάρη –με τον Γιάννη Μπουτάρη σε ρόλο μπροστάρη. Από τότε έχει γίνει τουριστικός πόλος έλξης.
Ίσως το ωραιότερο πέτρινο χωριό της χώρας, το Νυμφαίο ξεχωρίζει χάρη στα αρχοντόσπιτά του: αν μπορέσετε, αξίζει να επισκεφθείτε κάποιο από αυτά, θαυμάζοντας τα παλιά έπιπλα, τους οντάδες και τα ζωγραφιστά ταβάνια. Έτσι δε όπως προβάλλει αμέσως μετά την ανάβαση μέσω ενός βουνίσιου δρόμου γεμάτου στροφές, πραγματικά σου κόβει την ανάσα. Η δε είσοδός του χαρακτηρίζεται από ένα τοξωτό ξύλινο γεφυράκι, το οποίο ενώνει δύο εντυπωσιακά αρχοντικά.
Είναι τόση η ομορφιά εδώ πέρα, ώστε μοιάζει με σκηνικό θεάτρου στημένο από κάποιον μεγάλο σκηνοθέτη. Δεν είναι τυχαίο που συγκαταλέγεται ανάμεσα στα 10 ομορφότερα χωριά της Ευρώπης, σύμφωνα με την UNESCO. Τα καλοδιατηρημένα βλάχικα αρχοντικά, τα μοναδικά λιθόκτιστα καλντερίμια που διασχίζουν όλη του την έκταση, αλλά και οι εκκλησιές και οι πλατείες, φτιάχνουν ένα σύνολο μοναδικό. Το οποίο λαμβάνει εικόνα σχεδόν μαγική τον χειμώνα, όταν το χιόνι μαζεύεται στις στέγες από γαλβανισμένη λαμαρίνα, που το βοηθάει να γλιστρά ευκολότερα. Αξέχαστα θα σας μείνουν όμως και τα μονοπάτια στο δάσος με οξιές που περιβάλλει τον οικισμό.
Σήμα κατατεθέν, το παλιό πέτρινο σχολείο: η Νίκειος Σχολή, δωρεά του μεγάλου καπνεμπόρου Ζαν Νίκου το 1928. Επιπλέον, μνημεία όπως το Σπίτι των Χρυσικών της Νέβεσκας –ένα αρχοντικό που ανακαινίστηκε και λειτουργεί σαν Μουσείο Αργυροχρυσοχοΐας, Λαογραφίας & Ιστορίας– κάνουν το Νυμφαίο ιδανικό προορισμό για ταξιδευτές που τους αρέσει η πεζοπορία, η φύση και τα ιστορικά μνημεία.
Η περιοχή προσφέρεται άλλωστε και για εκδρομές στο Καταφύγιο της Αρκούδας του Αρκτούρου· μια μη κυβερνητική, μη κερδοσκοπική περιβαλλοντική οργάνωση, η οποία ιδρύθηκε το 1992 με στόχο την προστασία της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος. Στο χωριό λειτουργεί λοιπόν το πάρκο περίθαλψης για την Καφέ Αρκούδα, ενώ λίγο πιο κάτω, στο χωριό Αγραπιδιά, λειτουργεί το κέντρο περίθαλψης για τον Λύκο.
Μη χάσετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε το Καταφύγιο Αρκούδας, το οποίο βρίσκεται σε μια περιφραγμένη έκταση 50 στρεμμάτων, μέσα σε φυσικό δάσος οξιάς. Εδώ φιλοξενούνται δέκα πρώην αιχμάλωτες αρκούδες –οι λεγόμενες «χορεύτριες»– που πια δεν μπορούν να ζήσουν μόνες στο φυσικό τους περιβάλλον. Στο Κέντρο Ενημέρωσης για την Καφέ Αρκούδα, στο ιστορικό κτήριο της Νικείου Σχολής, μπορείτε επίσης να ενημερωθείτε για την εξέλιξη του είδους.
Τοποθεσία
Βρίσκεστε στη Δυτική Μακεδονία, στην περιφερειακή ενότητα Φλώρινας. Στο Νυμφαίο φτάνει κανείς οδικώς μέσω Εγνατίας Οδού, με κατεύθυνση προς τη Φλώρινα.
Διαμονή
La Moara
Από μόνος του, αυτός ο εμβληματικός πέτρινος ξενώνας είναι λόγος για να πας στο Νυμφαίο. Παλαιότερα άνηκε στην οικογένεια του Γιάννη Μπουτάρη, οπότε διατηρεί ακόμα κάτι από την αύρα και τη δική του αισθητική, όπως βέβαια και την κάβα με τα κρασιά του. Κατά καιρούς φιλοξένησε μεγάλες προσωπικότητες όπως προέδρους δημοκρατίας, αρχιεπισκόπους, επιχειρηματίες, υπουργούς, συγγραφείς. Όλοι καταγράφονται στο βιβλίο επισκεπτών, μέσω του οποίου ζωντανεύει κι ένα κομμάτι από την ιστορία του τόπου.
Το La Moara αποτελείται από έξι κανονικά δωμάτια με ένα διπλό και δύο μονά κρεβάτια, δύο σοφίτες και δύο καθιστικά με τζάκι και καναπέδες, από όπου θα χαζέψετε το χιόνι. Επιπλέον υπάρχει και ο καλός οντάς –όπως τον λένε– με το μεγάλο τζάκι, τα χαμηλά τραπεζάκια, τα στρώματα και τα κιλίμια στο ξύλινο δάπεδο. Είναι ένα μέρος που αξίζει να το πιάσει μια μεγάλη παρέα, καθώς θα αισθανθεί σαν στο σπίτι της. (Τηλέφωνο: 23860/31377).
Αθηνά
Ξενώνας με χαρακτηριστική, κόκκινη πρόσοψη, ξύλινα, λουστραρισμένα πατώματα, χειροποίητα υφαντά, χουχουλιαστά παπλώματα, τζάκια, κρεβάτια με ουρανούς και εντυπωσιακή τραπεζαρία με ζωγραφιστούς ταμπλάδες στους τοίχους. Όλα αυτά δίνουν στο παλιό αρχοντικό μια αίσθηση πολυτέλειας άρρηκτα συνδεδεμένη με τα λαϊκά μοτίβα της περιοχής. Από εδώ πέρασε και ο Παύλος Μελάς στα χρόνια του Μακεδονικού Αγώνα. (Τηλέφωνο: 23860/24195)
View this post on Instagram
Enterne
Καφέ, μπιστρό και ξενώνας, που λειτουργεί σε ένα κτήριο στο οποίο από το 1898 στεγαζόταν το κεντρικό καφενείο του χωριού, με την επωνυμία ΝΕΒΕΣΚΑ. Το 1987 περιήλθε στην ιδιοκτησία της οικογένειας Οικονόμου και ανοικοδομήθηκε το 1990. Το 2004 ανακαινίστηκε και πλέον διαθέτει δωμάτια με παραδοσιακό στυλ και μοντέρνες πινελιές, αλλά και μια ωραιότατη σοφίτα.
Βρίσκεται πάνω στον κεντρικό δρόμο του χωριού, με το καφέ-μπιστρό να λειτουργεί στο ισόγειο, σε έναν πολύ όμορφο χώρο με τζάκι και ζεστή ατμόσφαιρα. (Τηλέφωνο: 23860/31230)
Νύμφες
Το πέτρινο αυτό κτήριο χτίστηκε το 1923 και βρίσκεται στην καρδιά του Νυμφαίου. Η αμφιθεατρική του θέση προσφέρει απλόχερη θέα. Ανακαινίστηκε πρόσφατα και διαθέτει τζάκι στον κοινόχρηστο χώρο, spa, αλλά και μια πανέμορφη αυλή για την άνοιξη και το καλοκαίρι. Τα δωμάτιά του φέρουν ονόματα από τις αρχαίες Νύμφες. (Τηλέφωνο: 23860/31114)
La Galba
Με παραδοσιακή αρχιτεκτονική, βρίσκεται στο μέσο τριών πηγών: μία από αυτές ονομάζεται Γκάλμπα, από όπου προήλθε και το όνομα του ξενώνα. Εντύπωση προκαλούν οι αντίκες, τα χειροποίητα υφαντά και κάποια εργόχειρα μοναδικής αισθητικής, αλλά και τα αρχοντικά διακοσμητικά στοιχεία και οι πίνακες ζωγραφικής –ιδιαίτερα η μεγάλη τοιχογραφία στο καθιστικό. Στο σαλόνι υπάρχει και τζάκι. (Τηλέφωνο: 23860/31314)
Δραστηριότητες
Το Νυμφαίο προσφέρεται για αρκετές δραστηριότητες, οι οποίες μπορούν να ομορφύνουν τις μέρες διαμονής σας στην περιοχή, είτε πάτε με παρέα, είτε με την οικογένεια.
Ιππασία
Μερικές φορές τα άλογα κυκλοφορούν ελεύθερα στο χωριό, κάνοντας βόλτες στα στενά πλακόστρωτα. Στο Νυμφαίο υπάρχει φάρμα αλόγων, αλλά και σχολή ιππασίας, όπου κάποιος μπορεί να νοικιάσει ζώα, ασκούμενος στο σπορ.
Πεζοπορίες
Το χωριό βρίσκεται δίπλα σε δάσος, όπου πολλά χαρτογραφημένα μονοπάτια οδηγούν σε μοναδικής ομορφιάς τοπία, τα οποία θυμίζουν Άλπεις.
Διαδρομές εκτός δρόμου
Μοναδικές διαδρομές σε δασικούς δρόμους, μέσα στους τριγύρω δρυμούς οξιάς, με διάφορα επίπεδα δυσκολίας.
Mountain Bikes
Για παρόμοιες διαδρομές, αλλά με ενοικιαζόμενα ποδήλατα.
Φαγητό
Στο Νυμφαίο υπάρχουν διάφορα μεζεδοπωλεία και ταβερνάκια, στα οποία θα γευτείτε κοψίδια στα κάρβουνα και στις σούβλες, αλλά και τα καλούδια της περιοχής.
Τέτοια μέρη είναι η «Πλατεία», με σούβλες, γάστρες, μαγειρευτά, αλλά και κυνήγι (αγριογούρουνο, ελάφι), ο «Μέγας Τίγρης», μεζεδοπωλείο με ωραία ατμόσφαιρα μέσα και έξω (όταν έχει καλό καιρό) και το «Δήπορτο», με κοτόπουλα σε διάφορες εκδοχές και αρκετές σαλάτες.
Γύρω από το Νυμφαίο
Η ευρύτερη περιοχή έχει μεγάλο ενδιαφέρον, όντας από τις πιο συναρπαστικές στην Ελλάδα.
Πανέμορφες μικρές λίμνες με ιδιαίτερο οικοσύστημα, η Ζάζαρη και η Χειμαδίτιδα αποτελούν προστατευόμενες περιοχές Natura 2000. Η πρώτη τροφοδοτείται από ένα μικρό ποτάμι που ξεκινά από το Σκλήθρο, γεμίζοντας έπειτα και τη δεύτερη. Αν φτάσετε μέχρι το Λιμνοχώρι –έναν σπάνιο βιότοπο– θα βρείτε και το «Del Lago», ένα όμορφο παραλίμνιο ταβερνάκι, όπου μπορείτε και να φάτε, αλλά και να πιείτε καφέ.
Στο Σκλήθρο βρίσκεται και το Λαογραφικό Μουσείο, ο ναός του Αγίου Δημητρίου –ο οποίος χτίστηκε το 1812 και ανακαινίστηκε το 1868– ο λόφος του Προφήτη Ηλία, το εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονα και φυσικά διαδρομές στα γύρω βουνά με δασικό οδικό δίκτυο, που φτάνουν μέχρι το Λέχοβο.
Κατεβείτε στο χωριό Ξινό Νερό για φαγητό στην ταβέρνα του Κοντοσώρου (23860/81256) όπου θα γευτείτε εξαιρετική τοπική κουζίνα: τραχανά βραστό με αγελαδινό βούτυρο, πίτα ανοιχτή με κιμά και πράσο και σουτ μακάλο, δηλαδή κεφτέδες από μοσχάρι με άσπρη σάλτσα και σαφράν. Ζητείστε επίσης να κατεβείτε στην καταπληκτική κάβα κρασιών που έχει στο υπόγειο, με μοναδικά διαμαντάκια από ελληνικούς και ξένους αμπελώνες.
Εξαιρετικά θα φάτε βέβαια και στο Σκλήθρο, στον «Θωμά» (23860/31080), ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της χώρας, επίσης με εξαιρετική λίστα κρασιών και ορισμένες σπάνιες χρονιές. Με την ευκαιρία, κάντε και μια περατζάδα από το οινοποιείο του Κτήματος Άλφα του Ιατρίδη, για ξενάγηση και δοκιμή θαυμάσιων κρασιών.