Συνηθίζεται να λέγεται πως «ο κόσμος είναι μικρός». Και πράγματι: ο πλανήτης Γη δεν είναι ιδιαιτέρως μεγάλος, υπάρχουν πλανήτες στο σύμπαν μας που κάνουν τον δικό μας να μοιάζει με λεπτομέρεια του διαστήματος. Όλα ωστόσο είναι ζήτημα οπτικής γωνίας. Ας πάει κανείς στο Πεκίνο ή τη Σανγκάη και για την ακρίβεια, σε συγκεκριμένες περιοχές τους και αυτόματα η παρατήρηση πως ζούμε σε έναν μικρό πλανήτη θα μοιάζει υπερβολικά σχετική.
Η ακριβώς αντίθετη εντύπωση θα δημιουργούταν σε κάποιον που θα επιχειρούσε κάτι τέτοιο. Ότι δηλαδή υπάρχει τόσο μεγάλο κομμάτι γης ανεκμετάλλευτο στον πλανήτη μας που αυτόματα τον καθιστά πολύ μεγάλο για την ανθρωπότητα. Κάπου μία με δύο ώρες έξω από το Πεκίνο και τη Σαγκάη υπάρχουν ένα σωρό σύγχρονες κινεζικές πόλεις, που στην ουσία είναι άδειες. Είναι λες και σε αυτό το σημείο του πλανήτη εξαφανίστηκε ξαφνικά η ανθρωπότητα.
Και δεν μιλάμε τώρα για τίποτα χωριουδάκια που έχουν εγκαταλειφθεί. Μιλάμε για περίπου 65 εκατομμύρια κενά, νεόδμητα διαμερίσματα! Πάνω κάτω δηλαδή για έναν αριθμό που αντιστοιχεί σε ολόκληρο τον πληθυσμό της Γαλλίας! Ναι.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του businessinsider συγκεκριμένες πόλεις ονομάζονται «πόλεις – φαντάσματα» και είναι αποτέλεσμα της πρωτοφανούς πολεοδομικής ανάπτυξης που βίωσε η Κίνα τα προηγούμενα χρόνια, διαδικασία που έπαιξε τεράστιο ρόλο για την συνολική αναβάθμιση της κινέζικης οικονομίας. Για να κατανοήσει κανείς τα μεγέθη, είναι ενδεικτικό πως μόλις το 2019, η χρηματιστηριακή αξία του κλάδου των ακινήτων έφτανε τα 52 τρισεκατομμύρια δολάρια, ποσό περίπου διπλάσιο σε σχέση με το αντίστοιχο των ΗΠΑ.
Η Ordos New Town ή αλλιώς «Kangbashi», που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Μογγολία και αποτελεί την πιο διάσημη από τις «πόλεις-φαντάσματα», μόλις στις αρχές του 2000 είχε πληθυσμό που ξεπερνούσε το ένα εκατομμύριο. Από το 2016 και μετά ξεκίνησε μια τεράστια μετακίνηση πληθυσμών με αποτέλεσμα σήμερα ο πληθυσμός να έχει περιοριστεί μόλις στους 100.000 κατοίκους.
Θα ήταν ένα πολύ πιο εύκολα εξηγήσιμο φαινόμενο αν είχαμε να κάνουμε με κακοφτιαγμένες πόλεις με παρακμιακά και άσχημα κτίρια, όμως μόνο για κάτι τέτοιο δεν πρόκειται. Μιλάμε αντίθετα για υπερσύγχρονες πόλεις, γεμάτες ποιοτικές εγκαταστάσεις, οι οποίες ωστόσο έχουν πέσει «θύματα» του αρνητικού ισοζυγίου μεταξύ προσφοράς και ζήτησης.
Όπως εύστοχα είχε διερωτηθεί σε μια σχετική συζήτηση ο Κινέζος καθηγητής του Πανεπιστημίου του Τέξας, Λι Τζαν: «Το πρόβλημα είναι ότι η Κίνα έχει υπερεκτιμήσει την προοπτική της αστικοποίησης του πληθυσμού. Πόσοι ακόμη θέλουν να μετακινηθούν από μια αγροτική περιοχή σε μια αστική περιοχή;».
Η Κίνα είναι μια χώρα στην οποία ετησίως κατασκευάζονται περίπου 15 εκατομμύρια νέες κατοικίες, αριθμός που είναι περίπου ο πενταπλάσιος με την αντίστοιχη κατασκευή κατοικιών στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Ωστόσο, αυτή την στιγμή, το 61% του πληθυσμού της Κίνας ζει στις πόλεις. Μόλις πριν δύο δεκαετίες το ποσοστό του κινέζικου πληθυσμού που ζούσε στις πόλεις ήταν περίπου το μισό, για την ακρίβεια, κυμαινόταν μόλις στο 35,8%!
Είναι μικρός ο κόσμος; Ναι, ίσως αν το δει κανείς από την προοπτική του σύμπαντος. Σε έναν πλανήτη ωστόσο γεμάτο προσφυγιά και μεταναστεύσεις, το παράδειγμα της Κίνας δείχνει πως μάλλον ο κόσμος μας είναι πολύ μεγάλος για να μην το εκμεταλλευόμαστε…