«Η Κάρπαθος έχει μπόλικη από τη γοητεία της «σικάτης» Σαντορίνης και της Μυκόνου, αλλά με το πλεονέκτημα των χαμηλότερων τιμών… Με ιστορία από τον 5ο π.Χ. αιώνα, προσφέρει στους λάτρεις της ιστορίας δύο ταξίδια σε ένα, συνδυάζοντας τον ήλιο και την άμμο με ένα βήμα πίσω στον χρόνο» αναφέρουν οι δημοσιογράφοι του Forbes για την Κάρπαθο, σε αφιέρωμα με τους οικονομικότερους προορισμούς για το 2018.
«Πέρα από τη χαλάρωση στις παραλίες με τη λευκή άμμο, οι δραστήριοι ταξιδιώτες μπορούν να επιλέξουν μία πλειάδα σπορ, από windsurfing μέχρι καταδύσεις και ιστιοπλοΐα…
Μακριά από το τετριμμένο τουριστικό μονοπάτι, έχει λόφους καλυμμένους από άγρια λουλούδια και μικρά χωριά όπως η Αρκάσα για να εξερευνήσει κανείς» αναφέρεται επίσης.
Δεν είναι τυχαίο, όμως, που η Κάρπαθος κερδίζει το ενδιαφέρον και του Παγκόσμιου Τύπου.
Το δεύτερο μεγαλύτερο σε έκταση νησί του ελληνικού συμπλέγματος της Δωδεκανήσου, βρίσκεται στη μέση του Καρπάθιου πελάγους μεταξύ Ρόδου και Κρήτης και έχει πρωτεύουσα τα Πηγάδια.
Μια σύγχρονη πόλη, περίπου 3000 κατοίκων, με πολλά ξενοδοχεία και υπηρεσίες, καφετέριες και εστιατόρια, στην οποία δεσπόζουν η αρχαία ακρόπολη του Ποσειδίου και διάσπαρτα αρχιτεκτονικά μνημεία από την εποχή των Ιταλών.
Αξίζουν επίσκεψης μια από τις 18 παλαιοχριστιανικές βασιλικές του νησιού, όπως η Αγία Αναστασία στην Αρκάσα ή η Αγία Φωτεινή στην πόλη της Καρπάθου ή τα ερείπια της αρχαίας πόλης της Βρυκούντος στα βόρεια του νησιού και τα ερείπια της αρχαίας Αρκάσιας στο Παλαιόκαστρο της Αρκάσας, καθώς και το Κάστρο και η αρχαία ακρόπολη της πόλεως Καρπάθου στο Απέρι.
Στο Λευκό (30 χλμ απ’ την πόλη) υπάρχει η Ρωμαϊκή δεξαμενή και αρχαιολογικά ερείπια. Στην πόλη της Καρπάθου και στην Αρκάσα υπάρχουν αρχαίοι θαλαμωτοί τάφοι, δείγμα των οποίων υπάρχει στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Καρπάθου. Επίσης, υπάρχουν διάσπαρτοι σε ολόκληρο το νησί παραδοσιακοί ανεμόμυλοι και παραδοσιακά κτήρια.
Στην πόλη της Καρπάθου, υπάρχουν δύο μνημειακά κτήρια της περιόδου της ιταλοκρατίας. Το κτήριο των Διοικητηρίων στο οποίο στεγάζεται το Επαρχείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Ειρηνοδικείο και το κτήριο του Λιμεναρχείου. Και τα δύο είναι έργα του ιταλού αρχιτέκτονα Rodolfo Petracco.
Τα μουσεία που υπάρχουν στο νησί είναι το Αρχαιολογικό μουσείο πόλεως Καρπάθου, το Λαογραφικό μουσείο Μενετών, το Αρχαιολογικό μουσείο Αρκάσας, το Αγροτικό μουσείο Πυλών και το Λαογραφικό μουσείο Όθους. Λαογραφική συλλογή με παραδοσιακές φορεσιές υπάρχει στη Βολάδα, ενώ Πινακοθήκη-Ιστορικό Πολιτιστικό Κέντρο υπάρχει στο Απέρι.
Όσον αφορά στις σμαραγδένιες παραλίες της: Άπελλα, Κυρα-Παναγιά, Αχάτα, Λευκός, Αμοοπή είναι μερικές μόνο από τις προαναφερθείσες στις οποίες μπορείτε να σταθείτε και να απολαύσετε τα καταγάλανα νερά.
Η Κάρπαθος, τέλος, μαζί με τη νήσο Σαρία, είναι από τα πιο σημαντικά και ενδιαφέροντα νησιά για την προστασία και τη διατήρηση σπάνιων ειδών και οικοτόπων. Με δύο περιοχές ενταγμένες στο δίκτυο NATURA 2000 θεωρείται περιοχή σημαντική για τα πουλιά και την προστασία της Μεσογειακής φώκιας.