Η Τζιά ή Κέα, όπως είναι η επίσημη ονομασία του νησιού, ήταν για χρόνια ένα κυκλαδονήσι που λίγοι του έδιναν σημασία, μόνο και μόνο γιατί ήταν κοντά. Οι ιστιοπλόοι βέβαια ήξεραν από παλιά τις ομορφιές του νησιού και άραζαν στα όμορφα κολπάκια του για βουτιές σε καταγάλανα νερά, έδεναν στο Βουρκάρι για ένα χαλαρό ποτάκι ή στην Κορησσία, στο λιμάνι, για θαλασσινό μεζέ και ουζάκι στα ταβερνάκια.
Τα τελευταία χρόνια όμως αυτό έχει αλλάξει. Η εγγύτητα της Τζιάς με την πρωτεύουσα, έγινε πλεονέκτημα και οι Αθηναίοι άρχισαν να φτιάχνουν τα εξοχικά τους στο νησί. Νέα ξενοδοχεία και δωμάτια άνοιξαν και χτίστηκαν υπέροχες βίλες με θέα το Αιγαίο. Οι παροχές σε παραλίες, εστιατόρια και ταβερνάκια αναβαθμίστηκαν και πλέον το νησί αποτελεί hot προορισμό για καλοκαιρινές διακοπές και φυσικά για μια πρόβα διακοπών πριν τη θερινή άδεια.
Η Τζιά είναι ιδανική για ένα χαλαρό αναζωογονητικό διήμερο μέχρι να έρθει η πολυπόθητη ώρα των διακοπών. Θα πάρετε το καράβι από το Λαύριο. Αν δεν θέλετε να έχετε μαζί σας αυτοκίνητο μπορείτε να το αφήσετε στο πάρκινγκ του λιμανιού ή σε ένα από τα στενά στα πέριξ. Σε μια μόλις ωρίτσα θα φτάσετε στο λιμάνι της Κορησσίας, τόσο απλά.
Αν θέλετε να μείνετε παραλιακά θα νοικιάσετε δωμάτιο στις Ποίσσες, στον Κούνδουρο, στο Βουρκάρι, στον Οτζιά, στο Καμπί και στη Χιλιομοδού. Αν προτιμάτε ενδοχώρα θα κάνετε κράτηση στην Ιουλίδα, την πανέμορφη Χώρα του νησιού, στην Αγία Μαύρα και στα Ελληνικά ή σε όποιον από τους μικρούς οικισμούς της Τζιάς σας φαίνεται πιο βολικός.
Αφού τακτοποιηθείτε, αφήσετε δηλαδή τις βαλίτσες σας και βάλετε μαγιό, σειρά έχουν τα μακροβούτια. Το νησί έχει παραλίες για όλους για τους μοναχικούς, για τους κοσμοπολίτες, για τους χαλαρούς, για αυτούς που αναζητούν τα κρυμμένα διαμάντια και για αυτούς που τους αρέσουν τα θαλάσσια σπορ. Στα ανατολικά του νησιού οι παραλίες είναι πιο εύκολα προσβάσιμες. Αν μένετε κοντά στο λιμάνι, θα πάτε στο Γιαλισκάρι, μια μεσαίου μεγέθους παραλία με μπόλικα αρμυρίκια, χόρτινες ομπρελίτσες και ωραίες ξαπλώστρες. Όμορφη, μεγάλη, αμμουδερή παραλία με λίγο βοτσαλάκι και τέλεια νερά είναι και τα Ξύλα με κυκλαδίτικο τοπίο στο φουλ. Οι Ποίσσες είναι επίσης μια μεγάλη και πολύ όμορφη παραλία. Θα βρείτε ομπρελίτσες αλλά και αρμυρίκια για σκιά. Στο πίσω μέρος της έχει και ταβερνάκια. Ο Κούνδουρος είναι από τις πιο γνωστές και κοσμοπολίτικες παραλίες του νησιού, φουλ οργανωμένη, αμμουδερή, με μπόλικα αρμυρίκια και με δυνατότητα για θαλάσσια σπορ.
Στα τρία λεπτά μακριά βρίσκεται και το επίσης κοσμοπολίτικο Κουνδουράκι με τα διάφανα νερά του, οργανωμένη παραλία και αυτή και με δυνατότητα για θαλάσσια σπορ επίσης. Η Χιλιομόδου προσφέρεται για πιο ήσυχες βουτιές. Εύκολα προσβάσιμες παραλίες με ωραία νερά και λιγότερο φασιαριόζικες είναι το Καμπί και το Λιπαρό. Στα δυτικά τώρα ο Σχίνος έχει μια κάπως πιο άγρια ομορφιά όπως και ο Άγιος Φίλιππος. Χαλαρές βουτιές θα κάνετε και στον Όρκο και στο Ψαθί με τα συγκλονιστικά νερά του. Η αμμουδερή Συκαμιά με τα βράχια γύρω γύρω και τα μπόλικα δέντρα της είναι ιδανική για ολοήμερη εκδρομή. Άνετα ρίχνετε και έναν υπνάκο στη σκιά. Το Σπαθί είναι η μεγαλύτερη παραλία της δυτικής ακτής του νησιού, χωρίς αυτό όμως να αφαιρεί από την ομορφιά της. Στα βόρεια του νησιού τώρα, ο Οτζιάς είναι μια υπέροχη αμμουδερή παραλία με καλά νερά και ταβερνάκια σε κοντινή απόσταση.
Αν μεταξύ πρωινού και απογεύματος σας μένει λίγος χρόνος και σας αρέσει το περπάτημα αξίζει να πάτε στην Αρχαία Καρθαία στα δυτικά του νησιού. Τα ευρήματα χρονολογούν την πρώτη κατοίκηση της πόλης στους γεωμετρικούς χρόνους η οποία όμως έφτασε στην ακμή της κατά τον 6ο και 5ο αι. π.Χ. Μια βουτιά στον όρμο ακριβώς από κάτω είναι στα must. Τόσο δρόμο κάνατε εξάλλου, να μη δροσιστείτε; Πολύ κοντά στο Βουρκάρι βρίσκεται και ο Προϊστορικός Οικισμός της Αγίας Ειρήνης. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά κέντρα του Αιγαίου που αναπτύχθηκαν από το τέλος της νεολιθικής εποχής (3000 π.Χ.).
Φυσικά, μη φύγετε πριν κάνετε μια βόλτα στην αρχοντική Ιουλίδα με την υπέροχη αρχιτεκτονική – το κτίριο του Δημαρχείου και του Ιστορικού Δημαρχείου είναι έργα του Ερνέστου Τσίλερ – αλλά και τις σκεπαστές στοές φιλοτεχνημένες από το γνωστό ζωγράφο Αλέκο Φασιανό. Αν σας αρέσουν οι καταδύσεις σημειώστε πως το νησί έχει τέσσερα ναυάγια. Το υπερωκεάνιο Βρετανικός, αδερφάκι του Τιτανικού, το ατμόπλοιο Πατρίς, παραγγελία του βασιλιά Όθωνα και ναυπηγημένο στον Τάμεση, που τον Φεβρουάριο του 1868 έπεσε σε ξέρα ανοικτά του Κούνδουρου, το γαλλικό υπερωκεάνιο «S/S Burdigala», μήκους 180 μ. που βυθίστηκε από νάρκη το 1916 και το γερμανικό αεροπλάνο Junkers 52 του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Φυσικά, μη φύγετε πριν κάνετε μια βόλτα στην αρχοντική Ιουλίδα με την υπέροχη αρχιτεκτονική/Photo: Shutterstock
Για βραδινή έξοδο, θα πάτε στο Βουρκάρι, όπου μια σειρά μπαράκια ντυμένα στα λευκά, το ένα δίπλα δίπλα στο άλλο ανεβάζουν τον ήχο της μουσικής και ο κόσμος στο δρόμο γίνεται μια παρέα.
Για φαγητό
Το Εξοχικό της Μαργαρίτας: κλασική ταβέρνα που είναι γνωστή κυρίως για τη σχάρα της, ωστόσο θα βρείτε και αρκετά μαγειρευτά. Πολλές φορές βάζει και σούβλα (Ποίσσες, 2288031223). Το Στέκι του Στρογγύλη: μεζεδοπωλείο σε κεντρικό σημείο στο λιμάνι με μπόλικες επιλογές σε μεζεδάκια τόσο κρεατοφαγικά όσο και θαλασσινά (Κορησσία, 2288021025). Μαγαζές: όμορφος περιποιημένος χώρος που σερβίρει ελληνικές γεύσεις. Θα βρείτε φρέσκα ψάρια, επιλογές σε κρέας αλλά και ζυμαρικά (Κορησσία, 2288021104).