Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ένα μαγικό χέρι γέμισε με δέντρα ολόκληρη τη βόρεια Εύβοια, συνδυάζοντας το ελβετικό αυτό τοπίο με υπέροχες φιλόξενες παραλίες πλαισιωμένες από καταγάλανα νερά.
Μόλις δύο με τρεις ώρες από την Αθήνα η βόρεια Εύβοια όχι απλά θα σας μαγέψει, αλλά θα σας εγκλωβίσει στα υπέροχα τοπία της και θα σας κάνει να την επισκεφθείτε πάρα πολλές φορές.
Ένας από τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς είναι το Πευκί. Με παραλία τεσσάρων χιλιομέτρων στην οποία θα βρείτε από ψιλή άμμο μέχρι και χοντρό βότσαλο, το Πευκί ικανοποιεί και τον πιο δύσκολο ταξιδιώτη.
Τα μικρά καφέ, αλλά και οι ταβέρνες που βρίσκονται κοντά στην παραλία θα σας ικανοποιήσουν με την εξυπηρέτησή τους μιας και δεν θα χρειαστεί να μετακινηθείτε από την ξαπλώστρα σας για να απολαύσετε για παράδειγμα έναν καφέ ή ένα μικρό σνακ.
Τα τουριστικά καταλύματα είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένα στο Πευκί και μπορείτε εύκολα να βρείτε ένα δωμάτιο στα μέτρα σας.
Γνωστή από την αρχαιότητα η λουτρόπολη της Αιδηψού είναι έτοιμη να σας χαρίσει μια απίθανη εμπειρία χαλάρωσης με τα δεκάδες spa που υπάρχουν εκεί. Η Αιδηψός συγκεντρώνει δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο μιας και η φήμη των ιαματικών πηγών της και του θεραπευτικού της νερού την έχουν κάνει διάσημη σε όλο τον κόσμο. Μεγάλης σπουδαιότητας είναι και τα αρχαιολογικά ευρήματα στην περιοχή.
Ακόμα μια περιοχή που μπορεί να σας προσφέρει υπέροχη διαμονή σε φροντισμένα καταλύματα αλλά και μπάνιο στα καταγάλανα νερά είναι ο Νέος Πύργος. Φημισμένος για την ομώνυμη παραλία του αλλά και την επίσης διάσημη παραλία «Νησιώτισσα» – με την υπέροχη αμμουδιά – αποτελεί πόλο έλξης για όσους βρεθούν το καλοκαίρι στη βόρεια Εύβοια.
Η περιοχή φαίνεται πως πήρε το όνομά της από τον πύργο που βρίσκεται σε ένα μικρό έρημο νησί κοντά στην «Νησιώτισσα», ο οποίος ανάγεται στα χρόνια της Οθωνανικής Αυτοκρατορίας
Αν είστε λάτρεις των θαλασσινών τότε θα πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε το χωριό Ήλια, όπου τα ψάρια και τα θαλασσινά αποτελούν τη σπεσιαλιτέ των εστιατορίων της περιοχής. Ωστόσο η θάλασσα είναι ιδανική για ψαροντούφεκο.
Από τους σημαντικότερους προορισμούς στη βόρεια Εύβοια είναι η Λίμνη. Χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω από έναν υπέροχο κόλπο που βρέχεται από τα νερά του Ευβοϊκού, η Λίμνη είναι ένας από τους πιο γραφικούς προορισμούς. Με πληθώρα καταστημάτων η Λίμνη αποτελεί ένα κεντρικό σημείο για τους ταξιδιώτες.
Τα καφέ και τα εστιατόρια ικανοποιούν κάθε γούστο, ενώ εάν οι διακοπές σας κρατήσουν αρκετές μέρες, στη Λίμνη μπορείτε να κάνετε τις τραπεζικές σας συναλλαγές αλλά και να προμηθευτείτε τα απαραίτητα.
Γνωστές για την παραλία τους οι Ροβιές αποτελούν πόλο έλξης πολλών ταξιδιωτών στη βόρεια Εύβοια. Δεκάδες καταλύματα περιμένουν τους επισκέπτες, ενώ άνετα μπορείτε να χαλαρώσετε κάνοντας μια ρομαντική βόλτα στην όμορφη παραλία του χωριού και στη συνέχεια να απολαύσετε το κρασάκι ή το ούζο σας ακόμα και σε τραπεζάκια που οι ντόπιοι καταστηματάρχες έχουν στήσει πάνω στην άμμο.
Ξεχωριστή θέση στις καρδιές όσων έχουν επισκεφθεί τη βόρεια Εύβοια έχει ο Άγιος Γεώργιος Λιχάδας. Ένα γραφικό ψαροχώρι, που διαθέτει ωστόσο τα απαραίτητα καταλύματα για να σας φιλοξενήσει. Η περιοχή διαθέτει όμορφες παραλίες, ενώ όσοι διαθέτουν φουσκωτό ή είναι δυνατοί κολυμβητές τα Λιχαδονήσια μπορούν να προσφέρουν μια ξεχωριστή και υπέροχη εμπειρία.
Σε υψόμετρο 620 μέτρων και στον δρόμο από τις Ροβιές προς το μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ, βρίσκονται οι καταρράκτες του Δρυμώνα.
Ο δρόμος αν και με αρκετές στροφές είναι άνετος, ενώ η διαδρομή θα σας αποζημιώσει καθώς σε πολλά σημεία της οι ακτίνες του ήλιου διαπερνούν με δυσκολία την πυκνή φυλλωσιά των δέντρων.
Το δασαρχείο έχει δημιουργήσει στους καταρράκτες ένα ξύλινο περίπτερο όπου υπάρχει μικρή έκθεση με φυτά που υπάρχουν στην περιοχή αλλά και απολιθώματα. Με κορμούς δέντρων και σχοινιά έχουν κατασκευαστεί γέφυρες έτσι ώστε ο επισκέπτης να μπορεί άνετα να φτάσει κοντά στους καταρράκτες.
Τα νερά που προέρχονται από τον ποταμό Σηπιά πέφτουν από ύψος 15 μέτρων στη λίμνη που περικλείεται από βράχια αλλά και δάσος.
Από την επίσκεψή σας στην βόρεια Εύβοια δεν θα πρέπει να λείψει το προσκύνημα στην μονή του Οσίου Δαυίδ μεταξύ των βουνών «Καβαλάρης» και «Ξηρόν Όρος». Με έτος κτίσεως πριν το 1500 η Μονή δημιουργήθηκε στα ερείπια παλαιότερης από τον Όσιο ο οποίος τιμάται εκεί.
Η Μονή καταστράφηκε ολοσχεδώς το 1824 από τους Τούρκους και 53 χρόνια αργότερα φτιάχτηκε ξανά. Λειτουργεί κανονικά, ενώ εκεί ασκήτευσε και διετέλεσε ηγούμενος ο για πολλούς σύγχρονος άγιος της Εκκλησίας, Γέροντας Ιάκωβος Τσαλίκης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο ναός της Μονής με τις σπουδαίες και παλιές τοιχογραφίες του αλλά και το σύνολο του μοναστηριού.
Σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από το χωριό Αγία Άννα, υπάρχει το ξακουστό φαράγγι της Μπουλοβίναινας. Σύμφωνα με τον θρύλο κατά την επανάσταση του 1821 σε μια σπηλιά της περιοχής κρύβονταν από τους Τούρκους περίπου 40 άτομα και μια εξ αυτών ήταν η Μπουλοβίναινα, που για άγνωστο λόγο βγήκε κάποια στιγμή από την κρυψώνα της και την εντόπισαν οι Τούρκοι.
Η ηρωική γυναίκα δεν θέλησε να την πιάσουν οι Τούρκοι φοβούμενοι ότι από τα βασανιστήρια θα ομολογούσε τον τόπο που κρύβονται οι σύντροφοί της και προτίμησε να πέσει στο φαράγγι.
Όσοι επισκέπτονται την περιοχή θα μείνουν εντυπωσιασμένοι από τη φυσική ομορφιά του φαραγγιού που είναι σχετικά βατό και προσφέρει μια υπέροχη εμπειρία σε όσους αποφασίσουν να το περπατήσουν.
Πηγή: news.gr