Φανταστείτε ότι μπαίνετε στο σπίτι σας μετά από μια κουραστική ημέρα στη δουλειά και… αυτόματα τα φώτα ρυθμίζονται στην κατάλληλη ένταση που ταιριάζει με τη διάθεσή σας. Μπορεί να ακούγεται σα σενάριο επιστημονικής φαντασίας, όμως είναι κάτι που αποτελεί ήδη πραγματικότητα, χάρη σε ένα νέο gadget με το όνομα «Muse».
συσκευή αυτή, που κυκλοφόρησε ήδη στη Μεγάλη Βρετανία, έχει σχεδιαστεί για να παρακολουθεί τα εγκεφαλικά κύματα των ανθρώπων, με τον ίδιο τρόπο που οι fitness trackers μετρούν τα βήματα που κάνει κάποιος, ή ελέγχουν τον καρδιακό του παλμό.
Οι χρήστες φορούν ένα πλαστικό εξάρτημα στο κεφάλι τους, το οποίο διαθέτει αισθητήρες μπροστά και πάνω από τα αυτιά, για να ανιχνεύει την εγκεφαλική δραστηριότητα. Στη συνέχεια, οι πληροφορίες αυτές μεταφέρονται μέσω Bluetooth στο κινητό τηλέφωνο του χρήστη ή σε έναν υπολογιστή, όπου «μεταφράζονται» σε διαφορετικές πληροφορίες. Όσοι έχουν πολλά στο μυαλό τους θα δουν σύννεφα να περνούν μπροστά από την οθόνη τους, ενώ όσοι καταφέρνουν να «αδειάζουν» το μυαλό τους από τις σκέψεις θα βλέπουν έναν καταγάλανο ουρανό, αναφέρει δημοσίευμα της MailOnline. Το προϊόν ανέπτυξε η καναδή νευροεπιστήμονας Ariel Garten και σχεδιάστηκε για να βοηθά τους ανθρώπους να χαλαρώνουν. «Το Muse είναι ένα εργαλείο εκγύμνασης του μυαλού, που επιτρέπει στους χρήστες να κάνουν περισσότερα με το μυαλό τους. Βλέποντας σε πραγματικό χρόνο την απόδοση του εγκεφάλου, αλλά και με την πάροδο του χρόνου, μπορεί κανείς να βελτιώσει τις πνευματικές του δεξιότητες και να κάνει πολύ περισσότερα απ’ όσα είχε σκεφτεί ποτέ». Σύμφωνα με την ίδια, η συσκευή «συνταγογραφείται» ήδη από γιατρούς στις ΗΠΑ και τον Καναδά σε ανθρώπους που υποφέρουν από στρες, άγχος και αϋπνία. Μάλιστα, όπως είπε η ίδια σε ένα συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στη Βαρκελώνη, οι χρήστες μπορούν ακόμη και να ελέγχουν αντικείμενα με τη δύναμη του μυαλού τους.
Συγκεκριμένα –όπως σημειώνει το το δημοσίευμα της Daily Mail- η Garten ανέφερε ότι ένας κατάφερε να σηκώσει στον αέρα μια καρέκλα. Η συσκευή μπορεί ακόμη να συνδεθεί με τα συστήματα φωτισμού και θέρμανσης, προκειμένου να αλλάζει η θερμοκρασία και η ένταση του φωτισμού, ανάλογα με τη διάθεση του χρήστη.