Η αύξηση του όγκου και της ταχύτητας μεταφοράς ψηφιακών δεδομένων στον παγκόσμιο ιστό συνεπάγεται τεράστια κατανάλωση ενεργειακών πόρων σύμφωνα με ερευνητές βρετανικού πανεπιστημίου.
Εκτιμούν μάλιστα ότι εάν η ταχύτητα μετάδοσης δεδομένων αυξηθεί με αυτούς τους ρυθμούς εντός της επόμενης οκταετίας, επίκειται ενεργειακή κρίση που μπορεί να λάβει δραματικές διαστάσεις ως το 2035.
“Τα καλώδια και οι οπτικές ίνες που στέλνουν δεδομένα στους υπολογιστές, τα κινητά τηλέφωνα, τις ταμπλέτες και τις άλλες συσκευές μας έχουν συγκεκριμένες δυνατότητες και αν η κατάσταση συνεχιστεί ως έχει θα αγγίξουν τα όριά τους μέσα σε διάστημα οκτώ ετών από σήμερα” αναφέρει ο Αντριου Ελις, καθηγητής του Πανεπιστημίου Άστον στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας.
“Πλησιάζουμε πλέον το σημείο όπου στα ερευνητικά εργαστήρια δε θα μπορούμε να βρούμε πλέον άλλους τρόπους για να τοποθετήσουμε περισσότερα δεδομένα σε μια οπτική ίνα” προσθέτει ο Ελις.
Όπως προέκυψε σε συνέδριο της Βασιλικής Εταιρείας του Λονδίνου με αντικείμενο τις δράσεις για την αποφυγή μιας “ιντερνετικής ενεργειακής κρίσης“, εάν η ταχύτητα στο internet συνεχίζει να αυξάνεται με τους ίδιους ρυθμούς, το 2035 η Βρετανία θα πρέπει να χρησιμοποιεί το 100% της ηλεκτροπαραγωγής γι’ αυτό το σκοπό!
Αυτή τη στιγμή η Βρετανία ξοδεύει το 16% της συνολικής της ενέργειας για το διαδίκτυο με το ποσοστό να διπλασιάζεται κάθε τέσσερα περίπου χρόνια.
Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στις υπόλοιπες προηγμένες χώρες του πλανήτη. Συνέπεια της ιντερνετικής ενεργειακής κρίσης θα είναι είτε η κατακόρυφη αύξηση του κόστους πρόσβασης στο διαδίκτυο είτε η επιβολή ανώτατου ορίου στα δεδομένα ανά χρήστη/οπτική ίνα καθώς οι υπάρχουσες υποδομές έχουν φτάσει στα όριά τους.
Ήδη οι επιστήμονες εργάζονται για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών που θα λύσουν το πρόβλημα, μόνο που το κόστος τους παραμένει άγνωστο.
[via]