Λογισμικό θα μεταφράζει τη “γλώσσα” των ζώων

«Συζήτηση» με τα κατοικίδιά τους θα μπορούν σε λίγα χρόνια να κάνουν οι ζωόφιλοι, χάρη σε μια νέα τεχνολογία που αναπτύσσει ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου της Βόρειας Αριζόνας και ειδικός στην επικοινωνία των ζώων δρ Κον Σλομπόντσικοφ.

Η τεχνολογία που αναπτύσσει ο επιστήμονας για την ώρα επιτρέπει τη μετάφραση των κραυγών ενός είδους τρωκτικών (prairie dog). Στοχεύει ωστόσο στη μελλοντική επέκταση του συστήματός του ώστε να καλύπτει μεγαλύτερη γκάμα «ξένων» γλωσσών και να είναι εφικτή η μετάφραση του γαβγίσματος του σκύλου, του νιαουρίσματος της γάτας ή ακόμη και του… βρυχηθμού του λιονταριού. Μέσα στα σχέδιά του περιλαμβάνεται επίσης η δυνατότητα μετάφρασης και της ανθρώπινης ομιλίας στη γλώσσα των ζώων. Οπως εξηγεί ο δρ Σλομπόντσικοφ, η τεχνολογία της επικοινωνίας με το ζωικό βασίλειο βασίζεται σε ένα λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης (AI) το οποίο επιτρέπει την ηχογράφηση των κραυγών των τρωκτικών, την ανάλυσή τους και τέλος τη μετάφρασή τους στην αγγλική γλώσσα.

Μετά την τριακονταετή μελέτη της επικοινωνίας των ζώων, ο ειδικός διαπίστωσε ότι τα συγκεκριμένα τρωκτικά τείνουν να προειδοποιούν με κραυγές τα υπόλοιπα μέλη της αγέλης τους όταν υπάρχει κάποιος κίνδυνος ή πλησιάζει κάποιος εχθρός, οι οποίες σύμφωνα με τον ίδιο είναι άκρως περιγραφικές.

«Πιστεύω ότι σήμερα διαθέτουμε τις τεχνολογίες οι οποίες επιτρέπουν την ανάπτυξη συσκευών με μέγεθος κινητού τηλεφώνου, οι οποίες θα μας επιτρέπουν να επικοινωνούμε σε μια κοινή γλώσσα με τον σκύλο ή τη γάτα μας» υποστηρίζει ο δρ Σλομπόντσικοφ. «Οπότε, όταν ο σκύλος μας θα λέει “γαβ”, η συσκευή θα μεταφράζει για παράδειγμα “θέλω να φάω κοτόπουλο απόψε”. Ή όταν η γάτα θα λέει “νιάου” ενδεχομένως να εννοεί, “δεν καθάρισες καλά την τουαλέτα μου”».

Ο επιστήμονας εκτιμά ότι για την τελειοποίηση μιας τέτοιας συσκευής απαιτείται εντατική μελέτη διάρκειας πέντε ως 10 ετών. Αν ένας ηλεκτρονικός μεταφραστής ζώων γινόταν πραγματικότητα, υποστηρίζει, τότε κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αλλάξει τον κόσμο.

«Σκεφτείτε για παράδειγμα ότι το 40% των Αμερικανών είναι ιδιοκτήτες τουλάχιστον ενός σκύλου και το 33% τουλάχιστον μιας γάτας. Και σκεφτείτε ότι περίπου τέσσερα εκατομμύρια σκύλοι οδηγούνται στην ευθανασία κάθε χρόνο λόγω προβληματικής συμπεριφοράς. Η αλήθεια είναι όμως, ότι τα περισσότερα προβλήματα πηγάζουν από την έλλειψη επικοινωνίας ανθρώπου – ζώου. Ο άνθρωπος δεν μπορεί να περάσει στο ζώο αυτά που θέλει και το ζώο δεν μπορεί με τη σειρά του να εκφράσει τι ακριβώς βιώνει» λέει ο καθηγητής και προσθέτει: «Αν είχαμε τη δυνατότητα επικοινωνίας σε μια κοινή γλώσσα τότε ο σκύλος θα μπορούσε για παράδειγμα να πει “με φοβίζεις”. Και ο άνθρωπος αντίστοιχα θα μπορούσε να πει “με συγχωρείς, δεν είχα αντιληφθεί ότι σε φοβίζω. Θα σου δώσω περισσότερο χώρο”. Αυτό που ελπίζω μέσα από όλο αυτό, είναι να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε συνεργασίες ανθρώπων – ζώων και όχι σχέσεις εκμετάλλευσης».

Ο δρ Σλομπόντσικοφ είναι της άποψης ότι τα περισσότερα άτομα φοβούνται τα ζώα ή δεν θέλουν να έχουν σχέση μαζί τους επειδή πιστεύουν ότι τα ζώα δεν προσφέρουν τίποτε στη ζωή τους.

«Προσωπικά πιστεύω ότι μόλις ο κόσμος φτάσει στο επίπεδο να επικοινωνεί πραγματικά με τα ζώα θα συνειδητοποιήσει ότι πρόκειται για σκεπτόμενους οργανισμούς, που έχουν πάρα πολλά να προσφέρουν στην ανθρώπινη ύπαρξη» συμπληρώνει.

Παρόμοια απόπειρα ενός «έξυπνου» μεταφραστή είχε γίνει με τη συσκευή BowLingual της ιαπωνικής εταιρείας Takara, ικανή να μεταφράζει το γάβγισμα σκύλων από διάφορες ράτσες, συμπεριλαμβανομένων και των ημίαιμων σκύλων. Την ίδια χρονιά, η συσκευή είχε λάβει τη διάκριση «Καλύτερη Εφεύρεση 2002» του αμερικανικού εβδομαδιαίου περιοδικού «Time».

[via]

Related posts

Έκρηξη σε ηφαίστειο – Σε πανικό ο κόσμος (Video)

Πενθεί το Χόλιγουντ: Πέθανε η Shannen Doherty ύστερα από σκληρή και μακροχρόνια μάχη με τον καρκίνο

Τραγωδία: Τουλάχιστον 10 νεκροί και 42 τραυματίες σε δυστύχημα με λεωφορείο