Πλέον, οι μηχανές αναζήτησης έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Οι απαντήσεις σχεδόν σε κάθε ερώτηση υπάρχουν μέσα σε λίγα κλικ, αλλά αυτή η ευκολία κοστίζει ακριβά. Όταν παίρνουμε κάτι από μία μηχανή αναζήτησης όπως η Google, το αντάλλαγμα είναι τα προσωπικά μας δεδομένα.
Ότι κάνουμε στο διαδίκτυο μπορεί να καταγραφεί και να αποθηκευτεί σε τράπεζες δεδομένων για όλων των ειδών τις χρήσεις. Οπότε, όταν χρησιμοποιείτε το διαδίκτυο, είναι καλό να θυμάστε πως η κάθε σας κίνηση παρακολουθείται…
Για παράδειγμα, η παραπάνω εικόνα εμφανίστηκε εκεί που δεν την περίμενε κανείς – στο Streetview του Google Maps. Είναι μόνο μία από τις εκπλήξεις που μπορεί κανείς να βρει εκεί.
Σήμερα, το να διαλέγεις μηχανή αναζήτησης είναι σχεδόν πολιτική πράξη. Κάθε φορά που κάνεις ένα κλικ, μπαίνεις όλο και πιο βαθιά στον ‘ιστό’ της παρακολούθησης που ελέγχει όλα όσα διαβάζουμε, γράφουμε και βλέπουμε στο διαδίκτυο. Οπότε, τι σημαίνουν όλα αυτά για μας;
Εάν ανησυχείτε για τα προσωπικά σας δεδομένα και είστε περίεργοι να δείτε τι άλλες πηγές πληροφοριών υπάρχουν εκεί έξω, θα πρέπει να σκεφτείτε τι μηχανή αναζήτησης χρησιμοποιείτε. Υπάρχουν πολλές επιλογές για όσους δεν θέλουν να καταγράφονται οι κινήσεις τους.
1. Google — Το Τέρας
Με πάνω από το 60% της αγοράς να ανήκει στην Google, είναι μακράν η πιο δημοφιλής και αυτό σημαίνει πως η εταιρία έχει πρόσβαση σε πολλά προσωπικά δεδομένα. Πλέον φαίνεται πως είναι σε πορεία να γίνει το ίδιο το διαδίκτυο. Είναι σημαντικό να ξέρουμε πως η Google αποθηκεύει όλες τις αναζητήσεις, τα κλικ, τα email και τις εικόνες.
2. DuckduckGo — Ο ανώνυμος
Αυτή είναι μία εναλλακτική μηχανή αναζήτησης που συγκεντρώνει αποτελέσματα από κάθε μηχανή αναζήτησης εκτός της Google. Δεν καταγράφει τις κινήσεις και δεν αποθηκεύει προσωπικά δεδομένα.
3. Quora — Η προσωπική επαφή
Εάν ψάχνετε για απαντήσεις, το Quora προσφέρει μία κοινότητα ανθρώπων που τους αρέσει να μοιράζονται την γνώση τους. Απλά γράψτε την ερώτησή σας και αμέσως θα πάρετε μία λίστα πληροφοριών. Οι απαντήσεις είναι αρκετά αξιόπιστες.
4. Ecosia — O περιβαλλοντολόγος
Για κάθε ερώτηση σ’αυτή την μηχανή αναζήτησης, η εταιρία φυτεύει ένα δέντρο. Είναι πολύ ωραίο να απολαμβάνεις τα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας ενώ κάνεις κάτι καλό για το περιβάλλον.
5. Million Short — Ο χίπστερ
Αυτή η μηχανή αναζήτησης δουλεύει όπως και το Google και ψάχνει στο διαδίκτυο για τις πιο δημοφιλείς απαντήσεις. Η διαφορά είναι στο ότι φιλτράρει καλύτερα τα αποτελέσματα και έτσι είναι δυνατό να προσπεράσεις τις μεγάλες ιστοσελίδες και την επανάληψη και να βρεις χρήσιμες πληροφορίες που είναι βαθιά κρυμμένες.
Οπότε τώρα που γνωρίζετε τις εναλλακτικές, ποια μηχανή αναζήτησης θα επιλέγατε; Εάν ακόμα δεν είστε σίγουροι, μπορείτε να δοκιμάσετε τις εναλλακτικές. Το πιθανότερο είναι να εκπλαγείτε από τα αποτελέσματα…
Credit: cleverly.me