Δείτε τις διαφορές των μωρών που γεννιούνται με καισαρική σε σχέση με αυτά που γεννιούνται με φυσιολογικό τοκετό! - Fanpage

Δείτε τις διαφορές των μωρών που γεννιούνται με καισαρική σε σχέση με αυτά που γεννιούνται με φυσιολογικό τοκετό!

H καισαρική τομή είναι μια μέθοδος τοκετού με μυστηριώδη ιστορία. Μια θεωρία αναφέρει ότι πήρε το όνομα της από τον Ιούλιο Καίσαρα, επειδή γεννήθηκε με αυτόν τον τρόπο. Ωστόσο, έχει απορριφθεί σαν μύθος.

112

Ένα πράγμα είναι σίγουρο: η καισαρική τομή γίνεται όλο και πιο δημοφιλής στις μέρες μας. Η πρόοδος της τεχνολογίας και η κατανόηση μας για τον τρόπο λειτουργίας του ανθρώπινου σώματος την έχουν μετατρέψει σε σχετικά ασφαλή επέμβαση. Χάρη στην σύγχρονη ιατρική, οι επιπλοκές είναι ελάχιστες γενικά.

113

Τα τελευταία 20 χρόνια, το ποσοστό των καισαρικών έχει αυξηθεί σημαντικά. Στις ΗΠΑ περίπου το 32% των μωρών γεννιούνται με καισαρική. 20 χρόνια πριν, το ποσοστό ήταν μόλις 21%

114

Η αύξηση στις καισαρικές έχει επηρεάσει το μέγεθος των μωρών όταν γεννιούνται.

115

Σύμφωνα με έρευνα, ο αριθμός των καισαρικών αυξάνεται σταθερά από την δεκαετία του 1950. από τότε, το μέγεθος του κεφαλιού των μωρών αυξάνεται επίσης σταθερά. Και μάλλον δεν πρόκειται απλά για σύμπτωση.

Baby being born via Caesarean Section

«Σε σύγκριση με τα άλλα πρωτεύοντα, η γέννα στον άνθρωπο είναι πιο δύσκολη, επειδή το έμβρυο είναι μεγάλο σε σχέση με τον μητρικό πυελικό σωλήνα. Αποτελεί μυστήριο της εξέλιξης το γιατί η λεκάνη δεν έχει εξελιχθεί σε πιο πλατιά, αυξάνοντας τον κίνδυνο τοκετού με εμπόδια.» Με άλλα λόγια, αφού ο μητρικός πυελικός σωλήνας δεν έχει μεγαλώσει, η καισαρική παραμένει απαραίτητη.

117

Όταν το κεφάλι του εμβρύου είναι πολύ μεγάλο ή ο πυελικός σωλήνας πολύ μικρός, ονομάζεται δυσαναλογία εμβρύου-πυελικού σωλήνα. Πριν διαδοθεί η καισαρική, πολλές μητέρες πέθαιναν στην γέννα εξαιτίας αυτή της δυσαναλογίας. Αλλά χάρη στην καισαρική, και η μητέρα αλλά και το μωρό έχουν πιθανότητες να επιβιώσουν.

118

Εδώ μπαίνει η εξέλιξη στο παιχνίδι. Σύμφωνα με τον Dr. Philipp Mitteroecker, «οι γυναίκες με πολύ στενή λεκάνη δεν θα επιβίωναν 100 χρόνια πριν. Σήμερα επιβιώνουν και κληροδοτούν τα γονίδια στενής λεκάνης και στις κόρες τους.»

119

Έτσι επηρεάζει η εξέλιξη τις γυναίκες που γεννάνε, αλλά τι γίνεται με τα μωρά; Σύμφωνα με το BBC, η φυσική εξελικτική τάση είναι να γεννιούνται πιο μεγάλα τα μωρά, γιατί είναι πιο υγιή. Αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα.

120

Λόγω της δυσαναλογίας που αναφέραμε παραπάνω, αν το μωρό κολλήσει και δεν μπορεί να γεννηθεί, τότε δεν κληροδοτούνται τα γονίδια για μεγαλύτερα μωρά. Κι έτσι το μέγεθος των μωρών δεν μεγαλώνει σταδιακά.

121

Ωστόσο, η καισαρική το άλλαξε αυτό. Χάρη στην καισαρική, τα μωρά γεννιούνται όλο και μεγαλύτερα. Άρα το μέγεθος των μωρών συνεχίζει να μεγαλώνει, ενώ το μέγεθος της λεκάνης παραμένει ίδιο.

122

Το φαινόμενο αυτό αντικατοπτρίζεται στις στατιστικές σχετικά με την δυσαναλογία εμβρύου-πυελικού σωλήνα. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι 50-60 χρόνια πριν, το ποσοστό των περιπτώσεων όπου το μωρό ήταν πολύ μεγάλο για τον πυελικό σωλήνα ήταν μόλις 3% παγκοσμίως. Σήμερα είναι 3,3-3,6%. Μπορεί να φαίνεται μικρή αύξηση, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για αύξηση της τάξης του 10-20%.

123

Άρα, χάρη στην καισαρική τομή γεννιούνται όλο και περισσότερα μωρά με μεγάλο κεφάλι. Και αυτό σημαίνει ότι αυτά τα μωρά μεγαλώνουν και κληροδοτούν τα γονίδια τους, με αποτέλεσμα όλο και μεγαλύτερα μωρά και περισσότερες καισαρικές. Θα συνεχίσει να αυξάνεται το ποσοστό των καισαρικών;

124

Ο Dr. Mitteroecker πιστεύει ότι το ποσοστό των καισαρικών θα συνεχίσει να αυξάνεται, αλλά όχι για πάντα. «Πιστεύω ότι αυτή η εξελικτική τάση θα συνεχιστεί, αλλά ίσως ελαφρώς και αργά. Υπάρχουν όρια. Άρα δεν περιμένω ότι μια μέρα η πλειοψηφία των παιδιών θα γεννιέται με καισαρική», είπε.

KLI EvoDevo

Είναι συναρπαστικό πώς μπορεί η ιατρική να επηρεάσει την διαδικασία της εξέλιξης. Ωστόσο, ο Dr. Mitteroecker ξεκαθάρισε ότι στόχος τους δεν είναι να ασκήσουν κριτική στην ιατρική παρέμβαση. Η καισαρική σώζει ζωές και σύμφωνα με την παραπάνω έρευνα, επηρεάζει το μέγεθος των μωρών.

126

Credit: guff.com

Αφήστε το σχόλιο σας: