Πως να μιλήσετε στον σύντροφό σας για κάτι που σας ενοχλεί πάνω του χωρίς να παρεξηγηθεί και χωρίς να βλάψετε τη σχέση σας - Fanpage

Πως να μιλήσετε στον σύντροφό σας για κάτι που σας ενοχλεί πάνω του χωρίς να παρεξηγηθεί και χωρίς να βλάψετε τη σχέση σας

Έχετε συνειδητοποιήσει ποτέ ότι για την αρμονική ανάπτυξη μιας οποιασδήποτε σχέσης (σε μια οικογένεια ή μια ομάδα) είναι σημαντικό να υπάρχουν συγκεκριμένες αναλογίες κριτικής και επαίνου;

Οι επιστήμονες έχουν κάνει πολλές έρευνες σχετικά με αυτό το θέμα και ανακάλυψαν την ιδανική αναλογία του καλού και του κακού. Σας παρουσιάζουμε αυτά τα ενδιαφέροντα ευρήματα.

Η αναλογία του Losada

Η αναλογία του Losada είναι η αναλογία των θετικών και των αρνητικών στις σχέσεις των ανθρώπων. Ο ψυχολόγος John Gotttman ήταν ο πρώτος που τόνισε την διαφορά αυτών των αναλογιών. Για πάνω από 40 χρόνια ανέλυσε πάνω από 3.000 γάμους. Με βάση τις αναλογίες των θετικών και των αρνητικών σε μια σχέση, μπόρεσε να προβλέψει την πιθανότητα διαζυγίου με 90% ακρίβεια.

Αργότερα, ο ψυχολόγος Marcial Francisco Losada, αφότου ανέλυσε εκατοντάδες επιχειρησιακές ομάδες, προσδιόρισε ξεκάθαρα τις συνθήκες για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και την αναλογία που προέκυπτε.

Γιατί είναι τόσο σημαντικές οι σωστές αναλογίες;

43

«Δεν μπορείς να κάνεις τίποτα!»

Φανταστείτε να βρισκόσασταν πάνω σε ένα πλοίο. Ο αέρας που φυσά τα πανιά είναι ο έπαινος. Και η κριτική είναι το τιμόνι του πλοίου. Θα κουνηθεί το πλοίο αν η κριτική είναι μεγαλύτερη από τον έπαινο; Όσο κι αν γυρνάτε το τιμόνι, το πλοίο δεν θα πάει πουθενά χωρίς τον αέρα του επαίνου.

44

«Είσαι τέλειος!»

Από την άλλη, τι γίνεται αν το μόνο που κάνετε είναι να επαινείτε τον σύντροφο σας και να κάνετε τα στραβά μάτια στα μειονεκτήματα του; Αυτό το πλοίο είναι ανεξέλεγκτο και κανείς δεν ξέρει πού θα το οδηγήσει ο άνεμος.

45

Η αναλογία του Losada είναι περίπου 3 θετικά για ένα αρνητικό. Αυτό είναι το κατώτατο απαιτούμενο όριο για υψηλή απόδοση σε οποιαδήποτε ομάδα, είτε ανάμεσα σε συναδέλφους, φίλους ή μια οικογένεια. Οι σχέσεις που ξεπερνάνε αυτά τα όρια, αναπόφευκτα χειροτερεύουν με τον καιρό.

Πώς λειτουργεί

46

«Είσαι τέλειος!»
«Δείχνεις σεβασμό, είσαι ευγενικός και δυνατός, αλλά μερικές φορές είσαι αφηρημένος.»

Χωρίς θετική στάση και προθυμία για συμβιβασμό, οποιαδήποτε σχέση μπορεί να διαλυθεί. Αλλά το ίδιο επικίνδυνη είναι και η πλήρης απουσία κριτικής. Η ισορροπία είναι πολύ σημαντική.

Μην ξεχνάτε, λοιπόν, αυτόν τον κανόνα: 3 θετικά για 1 αρνητικό.

Credit: brightside.me

Αφήστε το σχόλιο σας: