Οι περισσότεροι από μας ξέρουν κάποιον που λέει ψέματα. Παρόλο που τα ψέματα συνήθως αποκαλύπτονται και προκαλούν περισσότερα προβλήματα από ότι σκόπευαν να αποφύγουν, εκείνοι που τα λένε δεν σταματάνε. Υπάρχουν κάποιοι που είναι συστηματικοί ψεύτες.
Φαίνεται πως έχουν συνηθίσει το ψέμα και το χρησιμοποιούν για να γλυτώνουν από διαμάχες ή ευθύνες. Όταν κάποιος σου πει ψέματα, μετά είναι πολύ δύσκολο να τον πιστέψεις. Τελικά μπορεί να νιώθεις πως δεν μπορείς να τον εμπιστευτείς, ακόμα και αν περάσει αρκετός καιρός. Δεν είναι πάντα εύκολο να καταλάβεις αν κάποιος σου λέει την αλήθεια.
Αυτές οι 5 ενδείξεις όμως μπορούν να σας βοηθήσουν. Δείτε τι κάνουν οι χρόνιοι ψεύτες για να καλύψουν τα ίχνη τους:
1. Τονίζουν την ειλικρίνειά τους
Επειδή φοβούνται πως κάποιος θα τους καταλάβει, προσπαθούν να δώσουν έμφαση στην ειλικρίνειά τους εκ των προτέρων.
2. Μιλάνε γενικά
Οι ψεύτες λατρεύουν να κρύβονται πίσω από γενικόλογα – για τους εαυτούς τους και όσους είναι γύρω τους.
3. Λένε υπερβολικά λεπτομερείς ιστορίες
Μερικές φορές όταν κάποιος αργήσει ή δεν εμφανιστεί καθόλου, θα προσπαθήσει να δικαιολογήσει το λάθος του με μία ιστορία. Ο κλασσικός ψεύτης θα προσπαθήσει να γεμίσει την ιστορία με τόσες λεπτομέρειες που θα ακούγεται πιστευτή.
Συνήθως όμως δεν λέμε κάθε λεπτομέρεια όταν λέμε μια ιστορία. Ένας ψεύτης μπορεί να θυμάται ακριβώς την ώρα που συνέβη κάτι ή τι φορούσαν όσοι ήταν εκεί. Εάν νιώθετε πως ακούτε περιττές πληροφορίες, σκεφτείτε πως μπορεί να πρόκειται για μια ψεύτικη δικαιολογία.
4. Αποφεύγουν την λέξη ‘εγώ’
Συνήθως οι ψεύτες αποφεύγουν να βάζουν τους εαυτούς τους στο κέντρο των ιστοριών που φτιάχνουν. Νιώθουν πολύ παράξενα με κάτι τέτοιο και έτσι αποφεύγουν την λέξη ‘εγώ’ γιατί φέρνει μεγαλύτερη ευθύνη. Έρευνα έδειξε πως οι ψεύτες τείνουν να χρησιμοποιούν πιο συχνά λέξεις που σχετίζονται με αρνητικά συναισθήματα, όπως ‘μίσος’, ‘θλίψη’ και ‘θυμό.’
5. Είναι πολύ αμυντικοί και καχύποπτοι
Εάν αμφισβητήσετε την ιστορία ενός ψεύτη, το πιθανότερο είναι να την υπερασπιστεί με όλη του τη δύναμη. Θα δικαιολογήσουν τις πράξεις τους και θα προσπαθήσουν να ξεκαθαρίσουν πως έχουν δίκιο – ακόμα και αν δεν τους αμφισβητήσετε. Όταν έχουν αμυντική στάση χωρίς να τους κάνετε επίθεση, τότε μάλλον είναι αγχωμένοι και φοβούνται μην τους καταλάβουν.
Η άλλη πλευρά του νομίσματος είναι να είναι καχύποπτοι χωρίς λόγο. Είναι συχνό για παράδειγμα μία γυναίκα που απατάει τον άντρα της να τον κατηγορήσει πως είναι άπιστος.
Είναι σημαντικό να τονίσουμε πως το ότι κάποιος έχει ένα ή περισσότερα από αυτά τα χαρακτηριστικά, δεν σημαίνει απαραίτητα πως είναι ψεύτης. Πρέπει να ψάξουμε και για άλλες πληροφορίες που θα ενώσουν το παζλ και φυσικά να ακούμε το ένστικτό μας… Αν νιώθετε πως κάποιος σας λέει ψέματα, προσπαθήστε να αποστασιοποιηθείτε και να κοιτάξετε ολόκληρη την εικόνα.
Η ειλικρίνεια είναι ένα πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό για να χτιστεί μία δυνατή σχέση!
Credit: hefty.co