Οι εταιρίες προωθούν τα τρόφιμα κατευθείαν στα παιδιά μέσω των διαφημιστικών μηνυμάτων στην τηλεόραση, το ραδιόφωνο, το διαδίκτυο, τα παιχνίδια, τα ρούχα ακόμα και την τοποθέτηση προϊόντων σε ταινίες και βιντεοπαιχνίδια.
Το συνολικό ποσό που ξοδεύεται στην προώθηση προϊόντων σε παιδιά με σκοπό να επηρεάσουν ενεργά τις διατροφικές επιλογές τους είναι περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο. 10 δισεκατομμύρια δολάρια για να εξασφαλίσουν ότι τα παιδιά παίρνουν τα δημητριακά με την παραπάνω ζάχαρη επειδή έχει τον ήρωα της ταινίας στο κουτί, ή τα σνακ από φρούτα με τα τεχνητά συντηρητικά που έχουν σχήμα ζώων.
Η προώθηση στα παιδιά πιάνει και η αλήθεια είναι ότι τα περισσότερα τρόφιμα που προωθούνται στα παιδιά είναι ανθυγιεινά και επικίνδυνα για την υγεία. Πώς επηρεάζουν όμως τα συστατικά τους την υγεία μας; Πολλά δημοφιλή στα παιδιά σνακ περιέχουν τεχνητά χρώματα για να τα κάνουν πιο ελκυστικά – επιτρέποντας τους να “γευτούν το ουράνιο τόξο” και να διασκεδάσουν τρώγοντας.
Το κίτρινο 5 (ταρτραζίνη) και το κόκκινο 40 είναι δύο από τις χρωστικές που χρησιμοποιούνται πιο συχνά στα τρόφιμα και είναι φτιαγμένες από πετρέλαιο. Αυτές οι χρωστικές ουσίες συνδέονται με σοβαρά προβλήματα υγεία, όπως ο καρκίνος, η υπερκινητικότητα και οι αλλεργικές αντιδράσεις.
Το κίτρινο 5 και το κόκκινο 40 είναι 2 από τις 6 χρωστικές που έχουν απαγορευτεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά οι εταιρίες στις ΗΠΑ τις χρησιμοποιούν ακόμα ελεύθερα στα προϊόντα τους. Υπολογίζεται ότι οι κατασκευαστές στις ΗΠΑ χρησιμοποιούν περίπου 6,8 εκατομμύρια κιλά 8 διαφορετικών χρωστικών σε τρόφιμα.
Αν και ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων αναγνωρίζει το γεγονός ότι οι χρωστικές τροφίμων μπορούν να βλάψουν την υγεία κάποιων παιδιών, δεν έχει γίνει κάτι για να απομακρυνθούν από την αγορά. Η λίστα με τα προϊόντα που περιέχουν αυτές τις ουσίες είναι ατελείωτη, αλλά δείτε μερικά τρόφιμα που πρέπει να προσέχετε:
Pop Tarts
Η πιο δημοφιλής γεύση των Pop Tarts, φράουλα με γλάσο, περιέχει συστατικά όπως σιρόπι καλαμποκιού, δεξτρόζη, ζάχαρη, σιρόπι καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα σε καλαμπόκι, εκ των οποίων όλα συνδέονται με εθισμό στην ζάχαρη, διαβήτη και προβλήματα στο συκώτι σε παιδιά.
Επίσης, περιέχουν και TBHQ, ένα προϊόν με βάση το πετρέλαιο που προκαλεί κυτταρική δυσλειτουργία. Σε πειράματα με ζώα σε εργαστήρια έχει συνδεθεί με όγκους, απώλεια όρασης, πρήξιμο του συκωτιού, σπασμούς και παράλυση.
Καραμέλες με γεύση φρούτων
Η χρωστική που χρησιμοποιείται πιο συχνά στα σνακ με γεύση φρούτων είναι το κόκκινο 3 ή ερυθροσίνη, ένα προϊόν με βάση το πετρέλαιο το οποίο έχει απαγορευτεί από την χρήση σε καλλυντικά, επειδή συνδέεται με όγκους στον θυρεοειδή. Δεν είναι ασφαλές για το δέρμα, αλλά δεν πειράζει να το τρώμε; Αποφύγετε τον διάδρομο με τις καραμέλες!
M&M’s
Αυτές οι δημοφιλείς καραμέλες περιέχουν πολλά παραπάνω από σοκολάτα, ανάμεσα τους μπλε 1, μια χρωστική που μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη κακοήθων όγκων, μπλε 2, που μπορεί να προκαλέσει υπερκινητικότητα και συνδέεται με όγκους στον εγκέφαλο, κόκκινο 40, που μπορεί να καταστρέψει το DNA και κίτρινο 5 και 6 που συνδέονται με τον καρκίνο.
Cheetos
Τα τεχνητά χρώματα αυτού του σνακ φτιάχνονται από κίτρινο 6, το οποίο είναι προϊόν πετρελαίου, όπως και η γεύση “τυριού”, η οποία περιέχει μεθυλ-βενζοΐκο και μεθυλφαινιδάτη αιθυλεστέρα.
Teddy Grahams
Αυτά τα μικροσκοπικά αρκουδάκια περιέχουν TBHQ, το οποίο έχει αποδειχτεί ότι προκαλεί καρκίνο του στομάχου σε ποντίκια εργαστηρίου, κομματιάζει το DNA και προκαλεί βλάβη στους πνεύμονες του ανθρώπου και τα ομφάλια κύτταρα. Στα παιδιά μπορεί να προκαλέσει άγχος, ανησυχία και να κάνει τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ.
H συνεχής χρήση αυτών των τεχνητών χρωστικών ουσιών στα τρόφιμα, ιδιαίτερα στα σνακ των παιδιών, προκαλεί αχρείαστο κίνδυνο στην υγεία τους και μπορεί να αποφευχθεί αν είμαστε προσεκτικοί και παρατηρούμε τι χρωστικές περιέχουν τα τρόφιμα μας. Τα παιδιά σας θα μπορέσουν να “γευτούν το ουράνιο τόξο” – με την μορφή φυσικών, πολύχρωμων, βιολογικών φρούτων και λαχανικών.
Μοιραστείτε το με όλους τους φίλους σας που έχουν παιδιά!
Credit: davidwolfe.com