Κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός, αλλά οι ψυχολόγοι συνεχώς ανακαλύπτουν νέα πρότυπα συμπεριφοράς, που πιστεύεται ότι έχουν τις ρίζες τους στη παιδική μας ηλικία και μπορούν να εφαρμοστούν σε όλους.
Αποφασίσαμε να μοιραστούμε μαζί σας αυτά τα χρήσιμα ψυχολογικά τρικ. Ίσως σας βοηθήσουν στις επικοινωνιακές σας δεξιότητες και θα διευκολύνουν τη ζωή σας.
1. Για να ανακαλύψετε αν ένα άτομο σας συμπαθεί, διαλέξτε μια λέξη και κάθε φορά που τη χρησιμοποιεί ή λέει συνώνυμα, γνέψτε καταφατικά και χαμογελάστε. Αν σας συμπαθεί, δείτε τον να χρησιμοποιεί τη συγκεκριμένη λέξη συνέχεια.
2. Θέλετε οι άλλοι να σας παίρνουν στα σοβαρά; Κάθε φορά που λέτε κάτι, πείτε τους ότι σας το έμαθε ο πατέρας σας. Οι άνθρωποι τείνουν να πιστεύουν τις συμβουλές των γονιών εκ φύσεως.
3. Γίνετε ο απόλυτος πρωταθλητής στη “Πέτρα, μολύβι, ψαλίδι, χαρτί”! Για να κερδίσετε το παιχνίδι, πριν ακριβώς το παίξετε, ρωτήστε τον αντίπαλό σας μια τυχαία ερώτηση. Τις περισσότερες φορές ο μπερδεμένος φίλος σας θα φέρει “χαρτί”.
4. Αν θέλετε οι άλλοι να συμφωνούν μαζί σας, γνέψτε το κεφάλι σας ενώ μιλάτε. Το γνέψιμο σημαίνει ‘όσα λέω είναι αλήθεια’. Επιπλέον, ακολουθώντας τα κοινωνικά πρότυπα συμπεριφοράς, οι συνομιλητές τείνουν να γνέφουν και αυτοί.
5. Έχετε ευχηθεί το μετρό ή το λεωφορείο να μην είναι τόσο συνωστισμένο το πρωί; Σε συνωστισμένα μέρη κοιτάξτε ακριβώς μπροστά σας προς την κατεύθυνση που ταξιδεύετε. Θα εντυπωσιαστείτε πως το πλήθος ανοίγει το δρόμο του μπροστά σας. Αυτό το κόλπο είναι εύκολο να εξηγηθεί: σε συνωστισμένα μέρη τείνουμε να κοιτάζουμε τους άλλους στα μάτια για να γνωρίζουμε προς ποια κατεύθυνση πηγαίνει κάποιος. Παίρνουμε την αντίθετη κατεύθυνση για να μη πέσουμε ο ένας πάνω στον άλλον.
6. Αν ένα συγκεκριμένο τραγούδι έχει κολλήσει στο μυαλό σας και θέλετε να το ξεχάσετε, σκεφτείτε το τέλος του κομματιού. Σύμφωνα με την επίδραση Zeigarnik, ο εγκέφαλός μας τείνει να θυμάται τα πράγματα που έχουμε αφήσει στη μέση. Έτσι, αν σκεφτείτε το τέλος μιας ενοχλητικής μελωδίας, θα απαλλαγείτε από αυτήν πιο εύκολα.
7. Θέλετε τα παιδιά να φάνε μπρόκολο; Ρωτήστε τα αν θέλουν 2 ή 5 κοτσάνια μπρόκολο, αντί να τα ρωτήσετε αν θέλουν μπρόκολο. Κατά αυτόν τον τρόπο, έχετε αποφασίσει για το μεσημεριανό τους, αλλά εκείνα νιώθουν ότι έχουν πάρει τη δική τους απόφαση. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ίδιο κόλπο σε διαφορετικές περιπτώσεις.
8. Αν έχετε το αίσθημα ότι κάποιος σας παρακολουθεί, χασμουρηθείτε και κοιτάξτε τριγύρω. Αν κάποιος όντως σας παρακολουθεί, θα χασμουρηθεί και εκείνος, μιας και το χασμουρητό είναι κολλητικό.
9. Ο φίλος σας πιθανόν θα βοηθήσει με το κουβάλημα πραγμάτων, αν συνεχίζετε να μιλάτε, ενώ του δίνετε τα πράγματα. Η πλειοψηφία ούτε καν θα το παρατηρήσει ότι τους δίνετε κάτι και θα το πάρουν. Ωστόσο, κάποιοι είναι πιο προσεκτικοί και λιγότερο κοντινοί προς εσάς μπορεί να μπερδευτούν.
10. Αν γνωρίζετε ότι θα σφίξετε χέρια με κάποιον, σιγουρευτείτε ότι τα χέρια σας είναι αρκετά ζεστά. Τα ζεστά χέρια προωθούν μια πιο φιλική ατμόσφαιρα, ενώ τα κρύα χέρια δίνουν το αντίθετο αποτέλεσμα.
11. Ό, τι μόλις είπε ο φίλος σας, παραφράστε το και πείτε το διαφορετικά. Το άτομο που σας μιλάει υποσυνείδητα θα νιώσει ότι είστε σπουδαίος ακροατής. Μη το παρακάνετε όμως.
12. Αν θέλετε κάποιος να σας βοηθήσει, ξεκινήστε τη φράση σας με τις λέξεις ‘Χρειάζομαι τη βοήθειά σου…’ Οι άνθρωποι μισούν να νιώθουν ενοχές και δε θα αρνηθούν να βοηθήσουν.
13. Αν πιστεύετε ότι ένα άτομο δε σας συμπαθεί, ρωτήστε τον αν μπορείτε να δανειστείτε ένα μολύβι ή στυλό. Από τη μία πλευρά, οι άνθρωποι τείνουν να μη βοηθούν όσους δεν συμπαθούν, αλλά από την άλλη, είναι μικρή χάρη και πιθανόν δε θα αρνηθεί. Εντέλει θα συνειδητοποιήσει ότι δεν είστε τόσο κακός.
Credit: brightside.me