Όταν το μωρό έρθει στον κόσμο, τίποτα δεν θα είναι πια ίδιο. Περιμένοντας αυτή την αλλαγή, οι μέλλουσες μαμάδες βάζουν μπροστά τη φιλομάθειά τους, ανοίγουν βιβλία, εφημερίδες και διαδικτυακά άρθρα και παλεύουν να καταλάβουν τι τις περιμένει. Μαζί με το μωρό έρχεται το τέλος της κοινωνικής ζωής τους; Θα το αγαπούν «από το πρώτο δευτερόλεπτο» όπως γράφουν και δηλώνουν όλοι; Πώς θα τα βγάλουν πέρα μόνες;
Πώς είναι, τέλος πάντων, η μητρότητα; Πώς είναι η ζωή με το μωρό, πέρα απ’ τα κλισέ και τις αναλύσεις των βιβλίων;
Η μαμά σου θα προσφέρει την πιο πολύτιμη βοήθεια
Τουλάχιστον στις περισσότερες περιπτώσεις (γιατί, φυσικά, υπάρχουν και γυναίκες που δεν χαίρουν αυτής της τύχης), η νέα γιαγιά προσφέρει τις καλύτερες συμβουλές, δίνει την περισσότερη βοήθεια, κάνει τα αδύνατα να μοιάζουν δυνατά. Θα προσφέρει την εμπειρία και τη σοφία της, θα σε καθησυχάσει, θα μαγειρέψει και θα κρατήσει το μωρό όταν η αϋπνία θα έχει φτάσει στο απροχώρητο. Τι θα απογίνονταν οι περισσότερες μαμάδες χωρίς τις γιαγιάδες;
Από ‘δω και πέρα δεν θα είσαι ποτέ ξανά μόνη σου
Μόλις περάσεις το κατώφλι του σπιτιού σου, κουβαλώντας ένα καλαθάκι με ένα μικροσκοπικό ανθρωπάκι, αποχαιρετάς μια για πάντα τη μοναξιά. Στην αρχή η φυσική παρουσία είναι απαραίτητη και η διαρκής εποπτεία αναγκαία. Αλλά και αργότερα, όταν το μωρό σας γίνει παιδί και αρχίσει να κάνει τα πρώτα του βήματα προς την αυτονόμηση, θα βρίσκεται διαρκώς στο μυαλό σας. Όταν θα είστε μακριά ή όταν θ’ αρχίσει να βγαίνει, τα μάτια σας θα είναι καρφωμένα στο κινητό -γιατί το ενδιαφέρον, δεν θα τελειώσει ποτέ.
Η μαμά σκέφτεται πια για δύο –ή τρεις, ή τέσσερις…
Όλοι θα λένε τη γνώμη τους –είτε τη ζητάτε, είτε όχι
Αν πρόκειται να γίνετε μαμά πρέπει να αρχίσετε να συνηθίζετε ότι ο κόσμος θα είναι πολύ παρεμβατικός. Γνωστοί, φίλοι, συγγενείς και άγνωστοί σας άνθρωποι θα έχουν από μία γνώμη για το πόσο πρέπει να θηλάσετε, για το ποιο είναι το ιδανικό βάρος του μωρού, αν είναι «καλά ντυμένο» ή αν θα κρυώσει. Γενικώς, από εδώ και μπρος, η ζωή σας θα διέπεται από διαρκή κριτική -άλλοτε καλοπροαίρετη κι άλλοτε κακόβουλη.
Πολλοί φίλοι θα χαθούν,αλλά όσοι μείνουν θα είναι οικογένεια
Αν πρόκειται να φέρετε στον κόσμο το πρώτο σας μωράκι, τότε αξίζει να θυμάστε ότι, ναι, ο κύκλος σας θα μειωθεί σημαντικά. Οι έξοδοί σας θα ελαχιστοποιηθούν (εννοούμε αυτές που κινδυνεύουν από εξαφάνιση -τις χωρίς παιδιά) και ο κύριος όγκος των φίλων και των γνωστών δεν πετάει τη σκούφια του στην ιδέα να σας επισκεφτεί στο σπίτι, με το μωρό να κλαίει γιατί βγάζει δόντια κι εσάς σε κατάσταση ημί-ύπνου.
Ταυτόχρονα, όταν γίνεσαι μαμά, καταλαβαίνεις ότι δεν είσαι το κέντρο του σύμπαντος και ότι ούτε τα τελευταία, καυτά νέα για τον τάδε σύντροφο της φίλης σου είναι το κέντρο του σύμπαντος. Η φίλη σου ορθά συνεχίζει να ασχολείται με τα της καριέρας της ή με τα αισθηματικά της -με τι άλλο να ασχοληθεί;. Εσύ άλλαξες. Η δική σου ζωή απέκτησε σαφές και ξεκάθαρο κέντρο -ένα κέντρο με ροδαλά μάγουλα, άφθονες απαιτήσεις και υπέροχη μυρωδιά.
Οι καλές μαμάδες έχουν κακές μέρες
Όταν το μωρό έρθει στον κόσμο, θα φέρει αναπόφευκτα μαζί του μερικές πολύ κακές στιγμές. «Είμαι αρκετά καλή μαμά;», «Του παρέχω ό,τι χρειάζεται;», «Δεν αντέχω άλλο! Θέλω να κοιμηθώ!». Η κούραση ή η διαρκής ανησυχία θα συννεφιάσουν κάποιες απ’ τις μέρες της νέας μαμάς. Κάθε σημάδι κούρασης, κάθε στριφογύρισμα από ανησυχίας στο κρεβάτι, κάθε μίνι κρίση άγχους, σημαίνει ότι νοιάζεστε, ότι παλεύετε κι ότι δίνετε τον καλύτερό σας εαυτό. Οι καλές μαμάδες δεν τρέχουν με τις πλεξούδες λυτές, σε πράσινα λιβάδια. Οι καλές μαμάδες έχουν μαύρους κύκλους, άδεια πορτοφόλια και άγχος -γιατί κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν.
Όλες οι μαμάδες, κοιμούνται όρθιες
Το καινούριο μέλος της οικογένειας προσφέρει πολλή χαρά, αμέτρητες συγκινήσεις και πολλή αϋπνία. Τους πρώτους μήνες της ζωής του, θα κοιμάται πολύ και θα θηλάζει περισσότερο. Όσο κοιμάται κάνεις ό,τι πρέπει να γίνει σε ένα σπίτι για να είναι βιώσιμο και ό,τι χρειάζεται ένας άνθρωπος για να στέκεται στα πόδια του: κουτσό-τρως, κουτσό-κοιμάσαι, κουτσό-λες μια κουβέντα με τον άνθρωπό σου και με κανένα φίλο. Μέχρι το μωρό να μπει σε πρόγραμμα «φυσιολογικού» ύπνου -να κοιμάται δηλαδή συνεχόμενα το βράδυ χωρίς να ξυπνάει για γάλα- ο ύπνος θα είναι το μόνο σχεδόν πράγμα που θα επιθυμείτε πραγματικά. Ίσως φαινόμαστε δραματικοί, αλλά σας προκαλούμε να ονοματίσετε ένα γονιό που δεν κοιμόταν όρθιος όλη την ημέρα, κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του νεογέννητου.
Η σχέση με τον εαυτό μας και με τον καλό μας θέλει πιο πολλή φροντίδα από ποτέ
Η σχέση μερικών ζευγαριών ανανεώνεται όταν μαζί φτιάχνουν ένα καινούριο ανθρωπάκι. Το καινούριο μέλος της οικογένειας μπορεί όμως να διαταράξει τις ισορροπίες. Δεν είναι λίγες οι μαμάδες που αφοσιώνονται στο παιδί, παραμελώντας τον μπαμπά ή που τον αντικαθιστούν στο κρεβάτι τους με το παιδί. Η σχέση σας με τον καλό σας δεν θα είναι ποτέ πια η ίδια -η ομάδα σας μεγάλωσε και εσείς προαχθήκατε σε προπονητές. Και πρέπει να πορευτείτε με συντροφικότητα.
Αντίστοιχα, αρκετά είναι τα παραδείγματα των γυναικών που, όταν κάνουν παιδιά, σταματούν να ασχολούνται με τον εαυτό τους. Δεν πειράζει αν πάρετε μερικά κιλά ή αν ρίξετε τα στιλιστικά σας στάνταρντς ή αν τα μαλλιά σας είναι πια μόνιμα πιασμένα σε ένα πρόχειρο κότσο. Πειράζει, όμως, να χάσετε τον προ της μητρότητας εαυτό σας και να παραμελήσετε εντελώς τους στόχους, τις επιθυμίες και τις ανάγκες σας. Μια μαμά πρέπει να αγαπά και να φροντίζει τον εαυτό της -είναι μέρος του συμβολαίου της.
Πηγή: mama365.gr