12 μύθοι για το Μεσαίωνα που ΟΛΟΙ Γνωρίζουμε Αλλά Πρέπει να Σταματήσουμε να Πιστεύουμε! Ειδικά Αυτό για την Εκκλησία Είναι Τεράστιο Ψέμα! - Fanpage

12 μύθοι για το Μεσαίωνα που ΟΛΟΙ Γνωρίζουμε Αλλά Πρέπει να Σταματήσουμε να Πιστεύουμε! Ειδικά Αυτό για την Εκκλησία Είναι Τεράστιο Ψέμα!

Όταν μιλάμε για τον Μεσαίωνα, συχνά δημιουργούμε ακούσια μια συγκεκριμένη εικόνα στο μυαλό μας, η οποία ως επί το πλείστον είναι λανθασμένη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν πολλοί μύθοι σχετικά με αυτήν την περίοδο της ιστορίας.

Κάναμε μια μικρή έρευνα σχετικά με κάποιες πεποιθήσεις του Μεσαίωνα που πρέπει να αντιμετωπίζετε με σκεπτικισμό.

12. Οι άνθρωποι πίστευαν ότι ο κόσμος ήταν επίπεδος.

1

Για να είμαστε ακριβείς, η ιδέα ότι η Γη ήταν επίπεδη ήταν παρούσα στην ειδωλολατρική Σκανδιναβία και εξαφανίστηκε με την άφιξη του Χριστιανισμού στην περιοχή αυτή. Στην υπόλοιπη Ευρώπη και τη Μεσόγειο, οι άνθρωποι (τουλάχιστον όσοι είχαν παιδεία) γνώριζαν ότι ο κόσμος ήταν πιθανώς στρογγυλός ήδη από τον Μεσαίωνα. Αυτό αποδεικνύεται από τον μεγάλο αριθμό χαρτών και κειμένων που σώζονται από εκείνη την περίοδο.

11. Ο Κολόμβος ήθελε να αποδείξει ότι ο κόσμος ήταν στρογγυλός.

2

Αν ο κόσμος γνώριζε ότι ο κόσμος ήταν στρογγυλός, τότε δεν υπήρχε ανάγκη να το αποδείξουν. Μέσα από το ταξίδι του, ο Κολόμβος απέδειξε ότι ο κόσμος ήταν πολύ μεγαλύτερος από όσο πίστευαν τότε. Ο ναυτικός πίστευε ότι θα μπορούσε να φτάσει στις πλούσιες αγορές της Ανατολικής Ασίας πλέοντας δυτικά, αλλά αντίθετα ανακάλυψε τα μέχρι τώρα άγνωστα νησιά της Καραϊβικής.

10. Οι Βίκινγκς φορούσαν κράνη με κέρατα.

3

Τα κράνη με κέρατα ήταν στην πραγματικότητα καθόλου πρακτικά και άνετα να τα φορούν κατά τη διάρκεια μιας μάχης. Μόλις τον 19ο αιώνα οι Σκανδιναβοί καλλιτέχνες άρχισαν να προσθέτουν κέρατα στις απεικονίσεις τους για τους Βίκινγκς.

9. Οι άνδρες έβαζαν τις γυναίκες τους να φορούν ζώνες αγνότητας.

4

Όλοι έχουμε ακούσει για το «γεγονός» ότι οι ευγενείς έβαζαν τις γυναίκες τους να φορούν ζώνες αγνότητας όταν έφευγαν στις σταυροφορίες. Αλλά αυτές οι τρομαχτικές κατασκευές σιδήρου που καλύπτουν το κάτω μισό του σώματος στην πραγματικότητα είναι μύθος. Είναι απλώς μια ερωτική φαντασία των μετέπειτα χρόνων.

8. Οι άνθρωποι ζούσαν μόνο μέχρι την ηλικία των 30 ετών.

5

Οι δείκτες για το μέσο προσδόκιμο ζωής κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα είναι πολύ χαμηλοί εξαιτίας του εξαιρετικά υψηλού ποσοστού παιδικής θνησιμότητας που προκαλούνταν από ασθένειες. Αλλά εάν ένα άτομο έφτανε στην ενηλικίωση και δεν είχε κάποια ασθένεια, υπήρχε μεγάλη πιθανότητα να ζήσει μέχρι την ηλικία των 60-70 ετών.

7. Οι άνθρωποι δεν πλένονταν.

6

Φυσικά, οι άνθρωποι δεν ήταν τόσο καθαροί εκείνες τις ημέρες, όπως εμείς τώρα με τη συνεχή πρόσβαση μας σε καθαρό και ζεστό νερό. Παρ ‘όλα αυτά, ο μεγαλύτερος πληθυσμός πλενόταν καθημερινά, εκτιμούσε την καλή υγιεινή και απομακρυνόταν από εκείνους που μύριζαν από κακή προσωπική υγιεινή. Αυτή ήταν η εποχή κατά την οποία η χρήση του σαπουνιού έγινε ευρέως διαδεδομένη και οι κατασκευαστές σαπουνιών είχαν ακόμη και τις δικές τους εμπορικές συντεχνίες στις μεγάλες πόλεις.

6. Οι γυναίκες δεν είχαν δικαιώματα.

7

Οι γυναίκες του Μεσαίωνα προφανώς δεν ήταν τόσο ελεύθερες όσο είναι τώρα. Οι περισσότερες από αυτές είχαν να αντιμετωπίσουν την επιλογή μεταξύ γάμου ή μοναστηριού. Παρόλα αυτά, βοηθούσαν τους πατέρες και τους συζύγους τους στα επαγγέλματα τους, και μπορούσαν να κληρονομήσουν και να αγοράσουν περιουσία ή να διαχειριστούν ένα νοικοκυριό. Υπήρχαν επίσης πολλές γυναίκες που ασκούσαν επιρροή, μεταξύ των οποίων ήταν και οι γυναίκες ηγεμόνες.

5. Οι άνθρωποι δεν χρησιμοποιούσαν μαχαιροπίρουνα.

8

Στην πραγματικότητα, τα μαχαιροπήρουνα ήταν ήδη ευρέως διαδεδομένα μέχρι τον Μεσαίωνα. Για παράδειγμα, τα πηρούνια εμφανίστηκαν στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία τον 6ο αιώνα και στην Ιταλία τον 11ο αιώνα.

4. Η εκκλησία επιβράδυνε την εξέλιξη της επιστήμης.

9

Οι περισσότεροι επιστήμονες ήταν οι ίδιοι άνθρωποι της εκκλησίας. Πολλοί δεν ήταν καταπιεσμένοι για τις δραστηριότητές τους και στην πραγματικότητα είχαν ανταμοιβές για τη γνώση και τη σοφία τους. Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι κάποιος τιμωρήθηκε στη πυρά από την εκκλησία για την επιστημονική του προσπάθεια. Η περίπτωση του Γαλιλαίου είχε να κάνει περισσότερο με την Καθολική Μεταρρύθμιση παρά με τις σχέσεις μεταξύ εκκλησίας και επιστήμης.

3. Εκατομμύρια γυναίκες τιμωρήθηκαν και κάηκαν με την κατηγορία της μάγισσας.

10

Το φαινόμενο του «κυνηγιού μαγισσών» δεν χρονολογείται στον Μεσαίωνα αλλά εμφανίστηκε αργότερα (έφτασε στο αποκορύφωμά του τον 16ο και 17ο αιώνα). Τον Μεσαίωνα, οι άνθρωποι στην πραγματικότητα αρνούνταν την ύπαρξη μαγισσών.

2. Οι φεουδαρχικοί άρχοντες απολάμβαναν «το δικαίωμα της πρώτης νύχτας» με τις συζύγους των υπηκόων τους

11

Δεν υπάρχει τίποτα που να επιβεβαιώνει ότι ο κανόνας αυτός υπήρχε στην πραγματικότητα και οι περισσότεροι ιστορικοί συνηγορούν υπέρ της άποψης ότι αυτό θεωρήθηκε ως αποτέλεσμα κακής ερμηνείας ιστορικών κειμένων.

1. Οι ιππότες ήταν άκρως ευγενείς και ευγενικοί.

12

Δυστυχώς, αυτό απέχει πολύ από την αλήθεια. Συχνά, στην πραγματικότητα όταν οι ιππότες δεν μάχονταν, έκαναν λεηλασίες, τρομοκρατώντας τον πληθυσμό. Ήταν ακόμη διαβόητοι για βιασμούς γυναικών.

Credit: BrightSide

Αφήστε το σχόλιο σας: