Οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει ένα νέο γιγαντιαίο είδος σκουληκιού που φτάνει τα 1,5 μέτρα. Το τεράστιο πλάσμα ανακαλύφτηκε μέσα σε κέλυφος που έμοιαζε με χαυλιόδοντα. Το ζώο αυτό ζει σε αβαθείς κόλπους με λάσπη στις Φιλιππίνες και τρέφεται με βακτήρια.
Η έρευνα έδειξε πως το ζώο αυτό παίρνει την ενέργεια που χρειάζεται από μία μορφή θείου που υπάρχει στην λάσπη. Ενώ αυτά τα όστρακα έχουν καταγραφεί από τον 18ο αιώνα, οι ερευνητές ποτέ δεν είχαν πρόσβαση στο ζώο που ζούσε μέσα. Το φυσικό του περιβάλλον ήταν άγνωστο μέχρι που δημοσιεύτηκε ένα ντοκιμαντέρ που έδειχνε τα σκουλήκια στην λάσπη μιας ρηχής λιμνοθάλασσας.
Με βάση αυτό, οι ερευνητές πήγαν για να βρουν δείγματα αυτού του τεράστιου σκουληκιού του οποίου το επιστημονικό όνομα είναι Kuphus polythalamia. Όταν τελικά βρήκαν ένα ζωντανό Kuphus στο όστρακό του, το πήγαν στον Dr Daniel Distel, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Northeastern, ο οποίος το έβγαλε από το σπίτι του και το εξέτασε.
Επειδή το ζώο αυτό δεν είχε μελετηθεί ποτέ, δεν υπάρχουν αρκετές πληροφορίες για την ιστορία του, το φυσικό του περιβάλλον ή την βιολογία του.
Ενώ τα συνηθισμένα σκουλήκια ζουν στα δέντρα ή στον ωκεανό – και τρώνε ξύλο με την βοήθεια βακτηρίων – τα Kuphus ζουν στην λάσπη και τρώνε λάσπη με την βοήθεια βακτηρίων.
Τα βακτήρια που ζουν στα βράγχια του χρησιμοποιούν το υδρόθειο σαν ενέργεια για να παράγουν οργανικό άνθρακα με το οποίο τρέφεται το σκουλήκι – σε μία διαδικασία παρόμοια με αυτή που τα φυτά χρησιμοποιούν τον ήλιο για να μετατρέψουν τον άνθρακα στον αέρα σε τροφή.
Επειδή δεν χρειάζεται να χωνεύει την τροφή του, τα εσωτερικά πεπτικά τους όργανα έχουν μικρύνει από την αχρηστία. Οι ερευνητές θα συνεχίσουν να εξετάζουν τον ρόλο που παίζει το ξύλο στην μετάβαση από το κανονικό σκουλήκι προς το γιγαντιαίο σκουλήκι.
Είναι επίσης ενδιαφέρον να δούμε εάν υπάρχει κάποια παρόμοια μετάβαση σε ένα άλλο είδος που ζει σε ιδιαίτερο περιβάλλον.
Credit: dailymail.co.uk