Ένα ατελείωτο νεκροταφείο ψυχών η χωματερή Λουτρακίου η Αφροδίτη και τα σκυλιά της - Fanpage

Ένα ατελείωτο νεκροταφείο ψυχών η χωματερή Λουτρακίου η Αφροδίτη και τα σκυλιά της

Η Αφροδίτη Τσουκαλά γνωρίζει από φροντίδα. Ασχολείται με την φροντίδα ηλικιωμένων ανθρώπων. Όταν τον Αύγουστο του 2017 ανακάλυψε μαζί με την Ευαγγελία Παπακωνσταντίνου στη χωματερή Λουτρακίου δεκάδες αδέσποτα σκυλιά συνειδητοποίησε πως έχει περίσσευμα τρυφερότητας. Αλλά και να μην είχε βρήκε. Η τραγική κατάσταση των ζώων που έτρωγαν από τα σκουπίδια δεν άφηνε περιθώρια για απάθεια.

Αυτή είναι η ιστορία των «σκουπιδιών» και πώς ξεκίνησαν όλα. Η Αφροδίτη, μία εθελόντρια διάσωσης, και τα σκυλιά της που αντιμετωπίζουν έναν τεράστιο αγώνα επιβίωσης κάθε μέρα.

Η Αφροδίτη η οποία παρέχει φροντίδα και στοργή στα εγκαταλελειμμένα σκυλιά της χωματερής Λουτρακίου.

Η Χωματερή Λουτρακίου βρίσκεται 10 χιλιόμετρα εκτός πόλης και είναι αυτό που λέει η λέξη, αποθέτονται τα σκουπίδια της πόλης. Η αποκλειστική περιοχή της χωματερής περιβάλλεται από πυκνή βλάστηση με πεύκα κλπ. όπου κρύβονται τα ζώα. Εκεί υπάρχουν περίπου 150-200 ζώα (ποτέ δεν είναι δυνατόν να μετρηθούν) τα οποία τρέφονται από τα σκουπίδια.

Αυτά υπάρχουν εκεί πάνω από 15 χρόνια και τα ζευγαρώματα έχουν αυξήσει τον πληθυσμό τους. Περισσότερα από αυτά είναι άρρωστα από δερματικά και ερλιχειαση, αναιμία, λεισμανια κλπ. Το χειρότερο είναι τα κουτάβια. Από 1 μηνός έως 3-4, σχεδόν όλα με τύφο και δερματικά (ψώρα). Υπήρχαν μήνες που υπήρξαν 5-6 γέννες με 5-7 κουτάβια και όλα άρρωστα.

ΑΘΗΝΑ. Το 2018 η Αφροδίτη μετακόμισε κοντά στην πελώρια χωματερή του Λουτρακίου. Το πέρασμά της από τη χωματερή ήταν μια εμπειρία που της άλλαξε ολόκληρη τη ζωή, βλέποντας τις φρικτές συνθήκες στις οποίες ζουν τα σκυλιά και τα κουτάβια. Αντίκρισε αγέλες σκυλιών και κουταβιών σε τρομερές συνθήκες με σπασμένα κόκαλα, πληγές σε όλο τους το σώμα, υποσιτισμένα, διψασμένα και δυστυχώς μερικά από αυτά νεκρά. Σύντομα, η Αφροδίτη ξεκίνησε να φροντίζει όλα τα σκυλιά που συναντούσε. Οι τοπικές αρχές καθώς και η κυβέρνηση δεν της προσέφεραν βοήθεια.

Η έκταση της χωματερής είναι τεράστια και εντός αυτής ζουν περίπου 130 σκυλιά τα οποία βρίσκονται δίπλα σε τόνους από σκουπίδια στις πιο δυσμενείς συνθήκες. Αμέτρητα κουτάβια γεννιούνται και πεθαίνουν αβοήθητα χωρίς ευκαιρία να έχουν μια κανονική ζωή. Η κατάσταση αυτή είναι τραγική. Ένα ατελείωτο νεκροταφείο ζώων. Σκυλιά να πίνουν από βρώμικα και επικίνδυνα λιμνασμένα νερά, ψάχνοντας για τροφή στα σκουπίδια. Ποιος θα πάει μέσα σε μια χωματερή για να φροντίσει τα σκυλιά που ζουν εκεί;

Μονάχα η Αφροδίτη.

Μια κυρία που κάνει εξαιρετική προσπάθεια εδώ και χρόνια για να βρει μια λύση, αφιερώνοντας ολόκληρη τη ζωή της σε αυτό το έργο.

Αδέσποτα σκυλιά αναζητούν τροφή ανάμεσα στα σκουπίδια της χωματερής του Λουτρακίου.

Η Αφροδίτη, μια καλόκαρδη και συμπονετική κυρία έχει πιάσει, εμβολιάσει, στειρώσει και θεραπεύσει όσα περισσότερα σκυλιά μπορούσαν να μεταφερθούν στο μικρό οικόπεδο γης το οποίο ενοικιάζει. Δεν της έχει απομείνει καθόλου χώρος για τα σκυλιά το οποία έχουν μείνει πίσω στη χωματερή. Επομένως, σε αυτή τη χρονική στιγμή εάν κάποιο σκυλί χρειαστεί ιατρική βοήθεια, η Αφροδίτη δεν έχει καμία άλλη εναλλακτική παρά μόνο να τοποθετήσει το ζώο σε ένα κλουβί και να του παρέχει εκεί τη θεραπεία που χρειάζεται. Αν κάποιο σκυλί είναι βαριά άρρωστο, μεταφέρεται στον κτηνίατρο για θεραπεία και έπειτα επανεντάσσεται ξανά στη χωματερή καθώς δεν υπάρχει άλλος χώρος να το φιλοξενήσει.

Το όνειρο της Αφροδίτης είναι να πάρει όλα τα σκυλιά από τη χωματερή και να τους προσφέρει την ζωή που τους αξίζει μέσα σε μια οικογένεια γεμάτη αγάπη. Για να πραγματοποιηθεί το όνειρό της, είναι απαραίτητο να έχει μια μεγαλύτερη έκταση γης η οποία θα λειτουργήσει ως καταφύγιο ζώων, δίνοντας σε όσα περισσότερα σκυλιά γίνεται την ευκαιρία να έχουν μια υγιή και ευτυχισμένη ζωή με ιατρική περίθαλψη, αγάπη και φροντίδα ελπίζοντας σε φιλοξενίες και ακόμη καλύτερα σε υιοθεσίες.

Το 2018, δημιούργησε την σελίδα της στο Facebook ώστε ο κόσμος να δει την προσπάθειά της να εξαλείψει τον πόνο και το μαρτύριο που βιώνουν αυτά τα σκυλιά. Ακόμα και η πιο μικρή δωρεά θα βοηθήσει αυτό το σκοπό. Η Αφροδίτη είναι μόνη της στην προσπάθεια να βοηθήσει τα «σκυλιά των σκουπιδιών» και μετά βίας μπορεί να τα βγάλει πέρα.

Αναζητήστε την σελίδα της στο Facebook για να δείτε το έργο της. Ας την βοηθήσουμε αν μπορούμε με ένα τσουβάλι τροφής, με μερικά φάρμακα, φιλοξενίες και υιοθεσίες σκύλων καθώς και κοινοποιήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αδέσποτα σκυλιά πάνω σε πεταμένο στρώμα τρώνε ό,τι βρουν μπροστά τους από τα σκουπίδια της χωματερής του Λουτρακίου. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΑΡΑΧΏΡΗΣΗ JULIE SCOURFIELD

Το αξιοθαύμαστο και ανιδιοτελές έργο της με τα σκυλιά της χωματερής έχει αναγνωριστεί από μια γερμανική φιλανθρωπική οργάνωση https://www.facebook.com/NeverWalkAloneTierschutzverein της Marika Kamari. Στέλνουν στην Αφροδίτη παλέτες με ξηρά τροφή για να βοηθήσουν, δίνοντας μια σανίδα σωτηρίας σε αυτά τα σκυλιά.

Στη χωματερή Λουτρακίου υπάρχουν περίπου 130 σκυλιά, τα περισσότερα εκ των οποίων υποφέρουν φρικτά από ασθένειες. Ο Δήμος του Λουτρακίου δεν ενδιαφέρεται για την ευημερία αυτών των σκυλιών και δεν έχουν παρθεί μέτρα για την εξάλειψη αυτής της κατάστασης εκτός από την παροχή τεσσάρων τσουβαλιών ξηράς τροφής κάθε εβδομάδα. Τα σκυλιά είναι απαραίτητο να πιαστούν, να στειρωθούν και να τους χορηγηθεί ιατρική θεραπεία για ασθένειες και δερματικές παθήσεις. Επιπλέον, τροφή και κατάλληλο κατάλυμα είναι απαραίτητο να παρασχεθεί. Οι λίγοι εθελοντές, συνήθως η Αφροδίτη μόνη της, οι οποίοι προσπαθούν να κάνουν την κατάσταση καλύτερη για αυτά τα δυστυχισμένα σκυλιά μπορούν με δυσκολία να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες τους.

Τα τελευταία χρόνια η χωματερή του Λουτρακίου έχει γίνει ο τόπος όπου οι άνθρωποι πετούν τα σκουπίδια τους καθώς και τα κατοικίδιά τους. Ανεύθυνοι άνθρωποι, μέλη της τοπικής κοινότητας εγκαταλείπουν τα ανεπιθύμητα σκυλιά τους στη χωματερή. Δυστυχώς, στην κατάσταση αυτή συμβάλλουν και άνθρωποι που προέρχονται από διαφορετικές περιοχές.

Αυτά τα ζώα ζουν μια τραγική ζωή. Είναι ή έχουν γίνει φοβικά, νοσούν από διάφορες ασθένειες, περιπλανιούνται στην χωματερή και αναζητούν τροφή στα σκουπίδια.
Ο πιο σημαντικός λόγος για την επιδείνωση της κατάστασης είναι ότι τα σκυλιά δεν είναι στειρωμένα και έτσι ο αριθμός τους αυξάνεται και αυτό επιτείνει το πρόβλημα.

Εξαιτίας των συνθηκών που βρίσκονται, εκτεθειμένα σε κάθε καιρικό φαινόμενο μην έχοντας φάρμακα για τσιμπούρια, ψύλλους και παράσιτα, αρρωσταίνουν. Λεϊσμανίαση, ερλιχίωση, ψώρα, δερματικές παθήσεις καθώς και σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα είναι μερικές από τις πιο συχνές ασθένειες από τις οποίες τα σκυλιά των σκουπιδιών πάσχουν. Αυτά τα σκυλιά και τα κουτάβια είναι καταδικασμένα σε μία ζωή γεμάτη δυστυχία και πόνο. Η Αφροδίτη με μια καρδιά από χρυσάφι είναι η μόνη εθελόντρια σε αυτήν την χωματερή.

Η Ελλάδα είναι ένας ξακουστός τουριστικός προορισμός χάρη στη φυσική της ομορφιά, τις αρχαιολογικές περιοχές και τα όμορφα τοπία, προσελκύοντας κάθε χρόνο πολλούς τουρίστες. Αυτό που πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν είναι πως πίσω από αυτό το όμορφο προσωπείο υπολογίζεται πως υπάρχει ένας πληθυσμός γύρω στα 3,5 εκατομμύρια αδέσποτων στους δρόμους που ζουν σε άθλιες συνθήκες. Ντόπιοι εθελοντές καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες για να ανακουφίσουν το μαρτύριο αυτών των ζώων.
Αναρωτιέται κανείς γιατί ένας δήμος, που διαθέτει πρόγραμμα περίθαλψης αδέσποτων ζώων και φιλοζωικά σωματεία, δεν βοηθάει περισσότερο;

«Έχουμε στείλει πολλές επιστολές στον Δήμο Λουτρακίου- Περαχώρας – Αγ. Θεοδώρων περιγράφοντας το πρόβλημα και ζητώντας τους να αναλάβουν τις ευθύνες τους βάσει του νόμου 4039/2012 όπου ο Δήμος πρέπει να φροντίζει τα αδέσποτα ζώα της περιοχής του. Οι απαντήσεις του Δήμου αφορούσαν τις ενέργειες που κάνουν για τα ζώα εντός πόλης και το ποσό που διατίθεται από τον προϋπολογισμό τους για αυτά. Να τονιστεί ότι δεν μας έχουν δώσει πέρα από ένα σακί τροφή την εβδομάδα – όταν εμείς χρειαζόμαστε τουλάχιστον 4 – και βέβαια ούτε λόγος να μας παραχωρηθεί ένας χώρος που επανειλημμένα ζητήσαμε για να τα περιθάλπουμε όπως αναφέρεται παραπάνω. Να τονίσουμε ότι από το ποσό που διαθέτει ο Δήμος μας «παραχώρησε» 100 στειρώσεις που πραγματοποιούνται από 2 τοπικούς κτηνίατρους. Οι ιδιαίτερες τροφές και τα φάρμακα θεραπείας δεν καλύπτονται. Υπάρχει ένα υποτυπώδες κυνοκομείο του Δήμου όπου όμως φιλοξενεί τα ζώα που συλλέγουν από τον στενό αστικό ιστό. Γενικώς ο Δήμος ενδιαφέρεται για την «εικόνα του» προς τους κατοίκους και τους επισκέπτες και όχι για τα ζώα.v

Πως μπορούμε εμείς να βοηθήσουμε; «Οι ανάγκες που έχουμε είναι για τροφές μέσω κατάθεσης χρημάτων σε λογαριασμό ενός Pet shop που υπάρχει στο Λουτράκι. Επίσης μπορεί κάποιος να προσφέρει τροφή αν θέλει να μας επισκεφτεί. Κατά καιρούς ανεβάζουμε ανακοινώσεις για βοήθεια αν χρειαστούμε ειδικά φάρμακα για συγκεκριμένες αρρώστιες. Επίσης θα ήταν ευπρόσδεκτα χρήματα στον λογαριασμό του pet shop, για να μπορούμε να έχουμε τα κουτάβια που μεγαλώνουν σε πανσιόν ή κατοικίες φιλοξενίας μέχρι να υιοθετηθούν. Για όλα τα παραπάνω χρησιμοποιούμε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και διάφορες φιλοζωικές ομάδες. Το πιο σοβαρό πρόβλημα όμως είναι ότι χρειαζόμαστε εθελοντές για τάισμα, πιάσιμο ζώων για στείρωση ή ακόμα και για βραχείες φιλοξενίες. Δυστυχώς οι συμπολίτες μας δεν βοηθούν. Για το οικονομικό, όταν έχουμε 500, 1000 ή και 2000+ φίλους στα κοινωνικά δίκτυα, από ένα ευρώ ο καθένας αν καταθέσει μια φορά τον μήνα, μπορεί η ανάγκη να γίνει πραγματικότητα».

Το σπουδαιότερο είναι να πιεστεί ο Δήμος να αναλάβει τις ευθύνες του και να παρέχει ανθρώπινο δυναμικό και εκπαιδευτές που ειδικεύονται στο πιάσιμο των ζώων για θεραπείες και στειρώσεις. Το πιάσιμο και η μεταφορά των ζώων μέσα σε σιδερένια κλουβιά απαιτεί 2-3 άτομα, ιδανικά άνδρες.

Μπορείτε να επικοινωνείτε με την ομάδα μέσω του προφίλ «Εθελοντές για τα ζώα χωματερής» ή του προσωπικού μου προφίλ «Afroditi Frida Filozoiko Profil» ή στο e mail της κ. Παπακωνσταντίνου [email protected]Το σπουδαιότερο είναι να πιεστεί ο Δήμος να αναλάβει τις ευθύνες του και να παρέχει ανθρώπινο δυναμικό και εκπαιδευτές που ειδικεύονται στο πιάσιμο των ζώων για θεραπείες και στειρώσεις. Το πιάσιμο και η μεταφορά των ζώων μέσα σε σιδερένια κλουβιά απαιτεί 2-3 άτομα, ιδανικά άνδρες.

Μπορείτε να επικοινωνείτε με την ομάδα μέσω του προφίλ «Εθελοντές για τα ζώα χωματερής» ή του προσωπικού μου προφίλ «Afroditi Frida Filozoiko Profil» ή στο e mail της κ. Παπακωνσταντίνου [email protected]

πηγή: pet-sitting.gr

Αφήστε το σχόλιο σας: