Φινλανδία:Πρωτοποριακή Ιδέα Σώζει Εκατοντάδες Ζώα: Βάφουν Τα Κέρατα Των Ταράνδων Για Να Τα Βλέπουν Οι Οδηγοί - Fanpage

Φινλανδία:Πρωτοποριακή Ιδέα Σώζει Εκατοντάδες Ζώα: Βάφουν Τα Κέρατα Των Ταράνδων Για Να Τα Βλέπουν Οι Οδηγοί

Φινλανδία: Η Πρωτοποριακή Ιδέα Έσωσε Εκατοντάδες Ζώα Βάφουν Τα Κέρατα Των Ταράνδων Για Να Τα Βλέπουν Οι Οδηγοί

Φινλανδία: Μεγάλο πρόβλημα παγκοσμίως αποτελούν τα τροχαία ατυχήματα. Σήμερα θα ασχοληθούμε με τα τροχαία ατυχήματα που έχουν ως θύμα τους αδέσποτα ζώα, τα οποία βρίσκουν ακαριαίο θάνατο μετά την σύγκρουση. Στη Φινλανδία αποφάσισαν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το πρόβλημα που υπήρχε κυρίως με τους ταράνδους.

Η πρωτοποριακή ιδέα της Φινλανδίας

Στη Φινλανδία το πρόβλημα είναι οι τάρανδοι και τα τροχαία. Κάθισαν λοιπόν κάτω και αποφάσισαν να βρουν έναν τρόπο για να μειώσουν αυτά τα τροχαία. Γιατί η αλήθεια είναι ότι όταν οδηγεί κάποιος τη νύχτα, σε δάση, σε έρημους και απόμερους δρόμους, δεν είναι τόσο εύκολο να εντοπίσει το άγριο ζώο, το οποίο συχνά το βλέπει τελευταία στιγμή χωρίς να προλάβει να αντιδράσει. Και το κακό γίνεται.

Στην πραγματικότητα έχει υπολογιστεί ο αριθμός των σκοτωμένων ταράνδων, ο οποίος είναι μεγάλος. Σύμφωνα με τις φινλανδικές αρχές πάνω από 4 χιλιάδες τάρανδοι πεθαίνουν κάθε χρόνο λόγω ατυχημάτων.

Τα τροχαία κοστίζουν – Η λύθη βρέθηκε

Το είδαν επίσης και από την οικονομική του διάσταση το θέμα καθώς εκτιμάται ότι το σύνολο των ζημιών ετησίως από αυτά τα τροχαία αυτά μπορεί να ξεπεράσει τα 15 εκατομμύρια ευρώ.
Και η λύση βρέθηκε. Το 2014 ο Σύλλογος Finnish Reindeer Herders (Φινλανδική Ένωση Ταράνδων) ξεκίνησε να βάφει τα κέρατα των ζώων αλλά και κάποια άλλα μέρη των ελαφιών με αντανακλαστική μπογιά, δίνοντάς τους ουσιαστικά ένα “γιλέκο ποδηλάτου” ώστε οι οδηγοί να μην τα χτυπούν τη νύχτα. Τα κάνει, με άλλα λόγια, πιο ορατά, αφού λάμπουν στο σκοτάδι, από τα διερχόμενα αυτοκίνητα. Ο οδηγός τα εντοπίζει έγκαιρα και θα κάνει τις ανάλογες κινήσεις ώστε να αποφευχθεί το ατύχημα.

Ο τρόπος της Φινλανδίας και η αδιαφορία της χώρας μας

Η αντανακλαστική ζωγραφική της Φινλανδίας είναι μόνο ένας τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι προσπαθούν να διατηρήσουν τα ζώα ασφαλή. Σε αρκετές περιοχές σε όλον τον κόσμο χτίζουν διαβάσεις για τα άγρια ζώα. Τα βοηθούν να περάσουν από τους πολυσύχναστους δρόμους στο βιότοπό τους. Κάτι πραγματικά που έχει σώσει αμέτρητες ζωές. Και κάτι που θα μπορούσαμε να κάνουμε και εμείς. Αλλά δεν θα το κάνουμε γιατί απλά δεν μας νοιάζει ο θάνατος ενός ζώου.

Reindeer with glowing horns to prevent road accidents in Finnish Lapland from All About Lapland on Vimeo.

Αφήστε το σχόλιο σας: