Μαρία Ρέτσα: 20χρονη Κτηνοτρόφος Βόσκει 100 Γιδοπρόβατα στην Εύβοια και Δίνει Ελπίδα στη Νέα Γενιά - Fanpage

Μαρία Ρέτσα: 20χρονη Κτηνοτρόφος Βόσκει 100 Γιδοπρόβατα στην Εύβοια και Δίνει Ελπίδα στη Νέα Γενιά

Καλεσμένη στην εκπομπή της ΚΡΗΤΗ TV «Κρήτη Σήμερα» ήταν η μόλις 20 χρονών κτηνοτρόφος Μαρία Ρέτσα, που κάνει θραύση στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης tik tok.

Η Μαρία Ρέτσα, αναφερόμενη στη δυσκολία του επαγγέλματος της, ανέφερε πως «η κτηνοτροφία έχει τις δυσκολίες της, έχει όμως και τα καλά της, όπως όταν είναι η εποχή που γεννιούνται τα μικρά ζώα».

Στη συνέχεια, σχετικά με τα βίντεο στο tik tok της με τουλάχιστον 35 χιλιάδες likes, στα οποία δείχνει τη καθημερινότητα μιας νεαρής κτηνοτρόφου, αναφέρει η ίδια «Στην αρχή ξεκίνησα να ανεβάζω βίντεο απλά επειδή μου αρέσαν, μετά όμως είδα ότι αρέσαν και στον κόσμο, ο οποίος μου έγραφε πολύ όμορφα μηνύματα στα σχόλια».

Η 20χρονη κτηνοτρόφος, η οποία είναι η μόνη γυναίκα στο χωριό της που ασχολείται με την κτηνοτροφία, περιέγραψε την ημέρα της λέγοντας «Τον χειμώνα ξυπνάω έξι το ξημέρωμα, ενώ το καλοκαίρι που έχουμε και τα γεννητούρια των ζώων ξυπνάω από τις τέσσερις», ενώ φαίνεται πως αγαπάει πολύ αυτό με το οποίο ασχολείται, καταρρίπτοντας τα στερεότυπα.

Η νεαρή βοσκός από τον Γαβαλά, αφιερώνει σχεδόν όλη της τη μέρα σε αυτό καθώς η βοσκή ολοκληρώνεται το απόγευμα. Κατά την επιστροφή στο σπίτι οι αρμοδιότητες συνήθως μοιράζονται με τον πατέρα της: «Κατά τις 11:00 που είναι η ώρα που βγαίνουν έξω για τη βοσκή τους τα ζώα ξεκινάω μπροστά και αυτά ακολουθούν. Για να περάσει η ώρα ως τις 17:00 που διαρκεί, βάζω τραγούδια στο κινητό μου και απλά απολαμβάνω την ησυχία και το ποσό όμορφα βόσκουν τα ζώα μου. Όταν γυρίσουμε στο μαντρί η πρώτη μου κίνηση είναι να αφήσω τη τσάντα με το νερό που παίρνω μαζί και να βγάλω τα παπούτσια μου για να βάλω μπότες. Ύστερα ταΐζω τα σκυλιά όσο ο πατέρας μου βάζει τις γίδες μέσα. Κάπως έτσι τελειώνει μια συνηθισμένη μέρα στα ζώα.» Στον ελεύθερο της χρόνο όπως μας είπε πηγαίνει για χαλαρούς περίπατους στην γειτονιά με τα σκυλάκια, συναντιέται με τη φίλη της στην καφετέρια του χωριού ή επισκέπτονται φιλικά σπίτια.


Πέρα από τη στήριξη των φίλων της, έχει δημιουργήσει μια κοινότητα στα social media από λάτρεις της ζωής στα χωριά, που της στέλνουν δεκάδες μηνύματα θαυμασμού και κοινοποιούν τις selfies που αναρτά από τη βοσκή του κοπαδιού καθώς έτσι αποδεικνύεται πως τα μικρά αγροτικά μέρη της Ελλάδας έχουν ακόμα νεανική ζωή. «Η οικογένειά μου, οι γνωστοί και οι παρέες μου χαίρονται που με βλέπουν να κάνω αυτό που αγαπάω, ανάμεσά τους η φίλη μου η Μαριάννα που ξέρω ότι θέλει πάντα να έχω χαρές στη ζωή μου. Οι ανθρώπους που με παρακολουθούν στα social media χαίρονται εξίσου που βλέπουν μια κοπέλα να ασχολείται με ένα επάγγελμα που έχει τόσα καλά αλλά και κακά.

Είναι λίγο σπάνιο να βλέπουν κοπέλες μέσα σε γίδια και πρόβατα, μου στέλνουν πάρα πολύ όμορφα μηνύματα που με ενθαρρύνουν να συνεχίσω να κάνω αυτό που λέει η καρδιά μου. Μια φορά μονάχα έτυχε να με κοροϊδέψουν για της φωτογραφίες και τα βίντεο που ανέβαζα στο Facebook αλλά δεν ασχολήθηκα γιατί δεν άξιζε τον κόπο. Δεν με ενόχλησε γιατί υπάρχουν τόσοι άνθρωποι που στηρίζουν ένα νέο κορίτσι μέσα στα ζώα και στη γη. Αυτό που αγαπάω στη κτηνοτροφία είναι ότι φροντίζω όχι ένα ούτε δύο ζώα αλλά πολλά και είμαι περήφανη που μπορώ να προσφέρω τα προϊόντα που παράγω αυτά σε άλλους ανθρώπους και εκείνοι με τη σειρά τους να λένε τα καλύτερα.» Η δουλειά του κτηνοτρόφου μπορεί να είναι η περήφανη επιλογή της Μαρίας ωστόσο έχει καθημερινές απαιτήσεις, όπως οι καιρικές συνθήκες, οι ασθένειες των ζώων, η τρέχουσα οικονομική κατάσταση που δεν βοηθά αλλά και το περιβαλλοντικό πρόβλημα που είναι αισθητό έντονα στον πρωτογενή τομέα. «Οι τιμές στις ζωοτροφές είναι στα ύψη με αποτέλεσμα τα ζώα να μειώσουν τη παραγωγή του γάλακτος εάν δεν πάρουν τη ποσότητα της τροφής που τους αναλογούν τότε μειώνετε και σιγά σιγά το γάλα.


Μετά ακολουθεί η πρόκληση του καιρού: Ο κτηνοτρόφος δεν γνωρίζει από χιόνια, κρύο, βροχές, αέρα… πρέπει να πάει στο μαντρί του. Από την άλλη το καλοκαίρι που ως συνήθως ξεσπoύν πυρκαγιές σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και υπάρχει κίνδυνος να χαθεί η μονάδα και τα ζώα από την φωτιά. Άλλη μια δυσκολία είναι οι διαφορές ασθένειες που μπορούν να υπάρξουν σε ένα στάβλο και ίσως βλάψουν την υγεία των ζώων που εκτρέφονται εκεί, μεγάλων και μικρών.» Θα παρότρυνε μια νεαρή κοπέλα να ασχοληθεί με την κτηνοτροφία; Η Μαρία μας απαντά… «Εννοείται πως θα το έλεγα και σε άλλες κοπέλες εφόσον τους αρέσει να κάνουν το επόμενο βήμα για να μπουν και εκείνες στον πρωτογενή τομέα. Αρκεί όμως το κάνουν με τη καρδιά τους γιατί τα ζώα καταλαβαίνουν εάν τα αγαπάς η όχι… Επίσης θα ήθελα να τους συμβουλεύσω να πάρουν στο κυνήγι τα όνειρα τους και να μην τα παρατούν με τη πρώτη δυσκολία γιατί η ζωή είναι δύσκολη μα έχει και τα καλά της και τα όμορφα της.»

Αφήστε το σχόλιο σας: