Εμφανίζεται μετά από ένα κάταγμα, μια αλλεργική αντίδραση ή μια λοίμωξη και την αναγνωρίζουμε από τη δυσφορία, το πρήξιμο και το αίσθημα καύσου που προκαλεί.
Αν και τα συμπτώματα αυτά μοιάζουν ασήμαντα, η μακροπρόθεσμη επίδρασή της στον οργανισμό μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική.
Μια φλεγμονή που “σιγοκαίει” στο σώμα για πολύ καιρό βρίσκεται στην καρδιά των περισσότερων, εάν όχι όλων, των χρόνιων νοσημάτων.
Από το διαβήτη έως την αθηροσκλήρωση, την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας έως την άνοια, η χρόνια φλεγμονή είναι ίσως ο “συνδετικός κρίκος” ανάμεσα σε όλες τις γνωστές χρόνιες παθήσεις.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Πωλ Μόργκαν, ανοσολόγο στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ, ακόμη και σε ασθένειες που θεωρούνται κατ’ εξοχήν εκφυλιστικές, όπως η άνοια, αποδεικνύεται ότι η φλεγμονή παίζει σημαντικό ρόλο.
Υπό κανονικές συνθήκες, η φλεγμονή είναι ένας χρήσιμος μηχανισμός για να αντιμετωπιστεί μια λοίμωξη από τον οργανισμό και να επέλθει η επούλωση ενός τραύματος. Αναδεικνύεται όμως σε πρόβλημα εάν γίνει χρόνια και εξαπλωθεί στο σώμα.
Δεν υπάρχει ομοφωνία μεταξύ των επιστημόνων για τα βαθύτερα αίτια της χρόνιας φλεγμονής. Μία από τις προτεινόμενες θεωρίες είναι ότι το σχεδόν αποστειρωμένο περιβάλλον στο οποίο ζούμε αποσυντονίζει το ανοσοποιητικό μας, με αποτέλεσμα αυτό να αντιδρά με το παραμικρό εpέθισμα. Έχει επίσης προταθεί ότι οι αυξημένοι δείκτες παχυσαρκίας έχουν παίξει ρόλο στην ολοένα και συχνότερη εκδήλωση της χρόνιας φλεγμονής. Από την άλλη, η γήρανση του πληθυσμού συνεπάγεται ότι περισσότερες φλεγμονές εκδηλώνονται λόγω της φυσιολογικής φθοράς που φέρνει το πέρασμα του χρόνου.
Το πρώτο βήμα για την πρόληψη της χρόνιας φλεγμονής είναι η σωστή διατροφή: λιγότερη ζάχαρη και βλαβερά λιπαρά τρανς, περισσότερο ψάρι, φρούτα και λαχανικά. Επίσης, η συστηματική σωματική άσκηση συνδέεται άμεσα με τους μειωμένους δείκτες φλεγμονής στο σώμα.
[via]