Σε όλους μας έχει συμβεί: βάζουμε νερό στο βραστήρα και μετά το ξεχνάμε, με αποτέλεσμα να το ξαναβράζουμε. Γνωρίζατε όμως τους κινδύνους που εκγυμονεί αυτή η φαινομενικά άκακη συνήθεια;
Όταν το νερό βράζει αλλάζει η σύστασή του, πράγμα το οποίο εν γένει είναι καλό γιατί τα πτητικά συστατικά που περιέχει εξατμίζονται και τα αέρια διαλύονται. Γι’ αυτό είναι απόλυτα ασφαλές να πίνουμε νερό που έχουμε βράσει προηγουμένως.
Παρόλα αυτά, αν το βράσουμε για πολύ ώρα ή το ξαναβράσουμε, οι χημικές ενώσεις αλλοιώνονται προς το χειρότερο και δημιουργούνται επικίνδυνες ουσίες αντί να διαλύονται: αρσενικό, νιτρικά και φθόριο!
Ακόμη και ευεγερτικές για την υγεία ουσίες μετατρέπονται σε βλαβερές όταν βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες: τα άλατα ασβεστίου μπορούν να προκαλέσουν πέτρες στα νεφρά!
Όταν νιτρικά εκτίθονται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες (όπως το βραστό νερό), είναι ιδιαίτερα τοξικά γιατί μετατρέπονται σε νιτροζαμίνες, οι οποίες είναι καρκινογόνες, ενώ έχει βρεθεί συσχέτιση με ασθένειες όπως η λευχαιμία και πολλών ειδών καρκίνος.
Η μεγάλη συγκέντρωση αρσενικού με την πάροδο των χρόνων προκαλεί δηλητηρίαση με αποτέλεσμα καρκίνο, καρδιαγγειακές νόσους, νευρολογικά προβλήματα και στείρωση.