Ο 33χρονος Anthony Kulkamp Dias από την Βραζιλία, δεκαπέντε μέρες πριν διαγνωστεί με όγκο στον εγκέφαλο είχε γίνει για πρώτη φορά πατέρας. “Το απόλυτο κίνητρο για να παλέψεις“, όπως δήλωσε ο ίδιος.
Χειρουργήθηκε άμεσα, με μια μέθοδο που σπάνια επιλέγεται από τους ασθενείς γιατί απαιτεί αντοχή, ψυχραιμία και το κυριότερο πλήρη συνείδηση καθ’ όλη τη διάρκεια της επέμβασης.
Δεν ένιωσε φόβο γιατί οι γιατροί φρόντισαν να του εξηγήσουν εγκαίρως τα σημαντικά προτερήματα της επιλογής του.
Με την μη χορήγηση αναισθησίας θα μπορούσαν να ελέγχουν κάθε λεπτό τις αντιδράσεις του εγκεφάλου και των ζωτικών του οργάνων.
Ο εγκεφαλικός ιστός δεν έχει αισθητήρες πόνου, μόνο το δέρμα και κάποιες άλλες δομές του ανθρώπινου σώματος, κάτι που όπως του εξήγησε ο χειρουργός Jean Abreu Machado δεν είναι ευρέως γνωστό.
Η έκπληξη ήρθε από την αντίδραση του Kulkamp όταν δήλωσε πως όχι μόνο ήθελε να μπει σε αυτή τη διαδικασία, αλλά και να βοηθήσει με τον τρόπο του.
Ο διευθυντής της κλινικής τον ρώτησε εάν έπαιζε κάποιο μουσικό όργανο. Ο Anthony ήταν επαγγελματίας κιθαρίστας πάνω από 20 χρόνια. Του ζήτησε κατά τη διάρκεια της επέμβασης να παίξει όλα τα αγαπημένα του κομμάτια στην κιθάρα.
Έπαιξα έξι τραγούδια σε καθορισμένες στιγμές. Την κιθάρα μου την στήριζα επάνω στο στομάχι μου. Οι γιατροί μου υποδείκνυαν κάθε πότε έπρεπε να παίζω και να τραγουδάω παράλληλα. Έπαιξα το αγαπημένο μου κομμάτι των Beatles, “Yesterday” και τραγούδια από την Βραζιλία που είναι η πατρίδα μου. Κάποια από αυτά μου ζητούσαν να τα επαναλάβω. Είχα τις αισθήσεις μου και μιλούσα συνεχώς με τον χειρουργό και την ομάδα του.
Παρακολουθείστε το συγκλονιστικό στιγμιότυπο από την επέμβαση του Anthony Κulkamp που παίζει κιθάρα και τραγουδάει την στιγμή που οι γιατροί αφαιρούσαν τον όγκο από τον εγκέφαλο του:
Όλα πήγαν καλά. Ο Anthony βγήκε νικητής και σήμερα χαμογελάει ξανά μαζί με την οικογένεια και τον μονάκριβο γιο του.
Αφού όλη αυτή η ιστορία έχει περάσει εξομολογείται πως σημαντικό ρόλο για την απόφαση του έπαιξε και η ομαλή εξέλιξη της πρώτης απόπειρας με την συγκεκριμένη τεχνική με τον βιολονίστα Roger Frisch που κατά τη διάρκεια της επέμβασης έπαιζε μουσική με το βιολί του ενώ παράλληλα επικοινωνούσε με τους γιατρούς.
O Δρ. Machado εξηγεί πως μέσα από αυτή την μέθοδο οι προκλήσεις για τον αναισθησιολόγο είναι πολλές. Ο κόσμος δεν γνωρίζει και είναι λογικό να αντιδρά με τρόμο, όμως είναι μια απόλυτα ασφαλής τεχνική που εξασφαλίζει την ομαλή λειτουργία του ασθενή τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετεγχειρητικά.
[via]