Μπορεί οι γυναίκες να αλλάζουν συνέχεια τα μαλλιά τους, οι τρίχες του σώματός μας όμως αποκαλύπτουν πολλά σημαντικά πράγματα για την υγεία μας.
1. Γενετική κληρονομικότητα
Το ποσοστό της τριφοχυΐας σε κάθε άνθρωπο έχει να κάνει με την εθνικότητά του. Οι Ασιάτες π.χ. έχουν μικρότερο ποσοστό τριχοφυΐας σε περιοχές όπως τα φρύδια και οι βλεφαρίδες σε αντίθεση με τους Ισπανούς.
2. Αυτοάνοσα προβλήματα
Είναι αρκετά σπάνιο, αλλά το ανοσοποιητικό μας σύστημα μπορεί να στραφεί εναντίον των θυλάκων της τρίχας, με αποτέλεσμα να υπάρχουν κενά ή ακόμη – στην πιο ακραία μορφή – να χάσουμε ΟΛΕΣ τις τρίχες του σώματός μας.
3. Πρόβλημα με τις ορμόνες
Η απότομη αύξηση ή πτώση της τριχοφυΐας στις γυναίκες, μπορεί να έχει να κάνει με ανισορροπία στις αντρικές ορμόνες του οργανισμού της (τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες έχουμε περίπου τις ίδιες ορμόνες σε διαφορετικά ποσοστά). Αν αυξηθεί η τεστοστερόνη, για παράδειγμα, έχουμε και αύξηση της τριχοφυΐας, κάτι που συμβαίνει συχνά κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης.
4. Ίσως υπάρχει πρόβλημα στις ωοθήκες
“Αν η τριχοφυΐα ακολουθείται από ακανόνιστη εμμηνόρροια, συνήθως υπάρχει πρόβλημα“, αναφέρει ο δρ. Wierman. Ο συνήθης ύποπτος είναι πολυκυστικές ωοθήκες, με δεύτερη αιτία να είναι η παχυσαρκία.
5. Ύπαρξη όγκου;
Αν η τριχοφυΐα αυξηθεί απότομα και δραματικά – π.χ. σε περίοδο 6 μηνών – και τα επίπεδα τεστοστερόνης και DHEAS (και τα δύο μπορούν να ελεγχθούν με μια απλή εξέταση αίματος) είναι πολύ υψηλά, ίσως είναι ενδείξεις όγκου στο θυροειδή ή στις ωοθήκες.
6. Έλλειψη σιδήρου ή υπολειτουργία του θυρεοειδούς
Οι τρίχες μας έχουν και αυτές τον κύκλο ζωής τους. Μερικοί άνθρωποι παρουσιάζουν μεγαλύτερη τριχόπτωση την άνοιξη και το φθινόπωρο, ενώ άλλοι το καλοκαίρι και τον χειμώνα. Αν παρατηρήσετε όμως ότι η κατάσταση είναι πολύ πιο σοβαρή, αυτός ίσως σημαίνει πως έχετε έλλειψη σιδήρου ή ο θυροειδής σας υπολειτουργεί.
7. Κακές συνήθειες
Κάποιες ναρκωτικές ουσίες αφήνουν ανιχνεύσιμα κατάλοιπα στα μαλλιά σας για χρόνια – ακόμη και για έναν ολόκληρο αιώνα!