Η ζωή έχει τα πάνω της και τα κάτω της. Δε γίνεται να είμαστε συνέχεια μέσα στην τρελή χαρά. Γνωρίζατε όμως ότι τα συναισθήματα και οι σκέψεις μας μπορούν να έχουν άμεσες επιπτώσεις στην υγεία μας;
Σύμφωνα με τη δρ. Susanne Babbel, ψυχολόγος που ειδικεύεται στα ψυχολογικά τραύματα και την κατάθλιψη, “έρευνες έχουν δείξει πως οι χρόνιοι πόνοι δεν είναι πάντα αποτέλεσμα κάποιου τραυματισμού, αλλά μπορεί να οφείλονται και στο άγχος ή άλλα συναισθηματικά θέματα“.
Πόνοι στο κεφάλι
Η δρ. Christina Peterson αναφέρει: “οι ίδιες αιτίες που μας προκαλούν άγχος και άλλα δυσάρεστα συναισθήματα, συχνά συνοδεύονται από ημικρανίες“. Οι πονοκέφαλοί μας μπορεί να είναι το αποτέλεσμα του υπερβολικού άγχους που επιτρέπουμε να μας επηρεάζει στην καθημερινότητά μας!
Πόνοι στο λαιμό
Σύμφωνα με την Lori D’Ascenzo, δασκάλα του Reiki και ειδική στην κινησιολογία, “όλες οι ενοχές και η άσχημη αυτοκριτική που ασκούμε στον εαυτό μας, καταλήγουν στο λαιμό μας“. Μήπως δε μπορείτε να συγχωρήσετε τον εαυτό σας για κάτι ή μήπως τον κρίνετε πολύ αυστηρά; Κάντε μια λίστα με όλα τα προτερήματά σας και ζητήστε συγνώμη αν πιστεύετε πως έχετε αδικήσει κάποιον. Αγαπήστε τον εαυτό σας!
Πόνοι στους ώμους
Ο ειδικός της κινησιολογίας Ros Kitson πιστεύει ότι “όλα τα βάρη μας τα σηκώνουμε στους ώμους μας. Δεν είναι απλά μια έκφραση. Είναι πραγματικότητα“. Μοιραστήτε τις υποχρεώσεις σας με κάποιον άλλο. Δε χρειάζεται να λύνετε μόνοι σας όλα τα προβλήματα.
Πόνοι στο πάνω μέρος της πλάτης
Σύμφωνα με την life coach Ronda Degaust “το πάνω μέρος της πλάτης έχει να κάνει με το αίσθημα της έλλειψης συναισθηματικής υποστήριξης. Ίσως νιώθετε ότι δε σας αγαπούν ή εσείς να καταπιέζετε την αγάπη σας για κάποιον άλλον“.
Πόνοι στο κάτω μέρος της πλάτης
Ο δρ. Mark W. Tong λέει: “Οι πόνοι στη μέση και γενικότερα χαμηλά στην πλάτη, συνήθως συνδέονται με οικονομικά προβλήματα και άγχη“. Μήπως ήρθε η ώρα να ζητήσε την αύξηση που δικαιούστε; Ή να επανεξετάσετε που ξοδεύετε τα χρήματά σας;
Πόνοι στους αγκώνες
Ο δρ. Alan Fogel γράφει στο Psychology Today: “όλα τα συναισθήματα έχουν αντίκτυπο σε κάποιο σημείο του σώματός μας“. Οι πόνοι στους αγκώνες έχουν να κάνουν κυρίως με την αρνητική στάση σας απέναντι στις αλλαγές. Είστε αρκετά ξεροκέφαλοι, αλλά ειδικά στις σχέσεις πρέπει να συμβιβαζόμαστε.
Πόνοι στα χέρια
Ο Lori D’Ascenzo υποστηρίζει ότι “τα χέρια είναι αυτά που τείνουμε προς το συνάνθρωπό μας. Μήπως καταπιέζετε αυτή την ανάγκη για επικοινωνία;“. Δουλέψτε με τον εαυτό σας για να κάνετε νέους φίλους, γνωρίστε τους γείτονές σας και βγήκε για φαγητό με ένα συνάδελφό σας.
Πόνοι στους γοφούς
Η ιδρύτρια του Beyond Affirmations, Barbara Clark, γράφει: “Ο φόβος της κίνησης μπορεί να μουδιάσει ή ακόμη και να προκαλέσει πόνους στους γοφούς – φοβάστε να προχωρήσετε μπροστά, προς το μέλλον σας“. Πάρτε ρίσκα, μη διστάζετε να λάβετε μεγάλες αποφάσεις που ίσως αλλάξουν τη ζωή σας.
Πόνοι στα γόνατα
Η Lawrence Michail, που γράφει για την παραδοσική Κινέζικη ιατρική και το βελονισμό μας λέει: “ο πόνος στα γόνατα υποδεικνύει ότι είμαστε προσκολημμένοι στο Εγώ μας. Θεωρούμε ότι είμαστε πολύ περήφανοι για να λυγίσουμε“. Δοκιμάστε να είστε πιο μετριόφρονες, έτσι για αλλαγή…
Πόνοι στις γάμπες
Η δρ. Laura Perry γράφει στο blog της: “οι πόνοι και οι κράμπες στις γάμπες ίσως οφείλονται στο άγχος ή τη συναισθηματική φόρτιση“. Ιδιαίτερα συναισθήματα όπως η ζήλια και η μνησικακία.
Πόνοι στους αστραγάλους
Στο βιβλίο της “My “Plane” Truth“, η συγγραφέας Jill Douglas αναφέρει: “οι αστράγαλοι αντιπροσωπεύουν την ικανότητά μας να δεχόμαστε ικανοποίηση“. Αντιστέκεστε στις πιο απολαυστικές πλευρές της ζωής. Αφεθείτε ελεύθεροι και ζήστε!
Πόνοι στις πατούσες
Σύμφωνα με τον δρ. Adaobi Anyeji “όταν κάποιος νιώθει κατάθλιψη, συχνά κατηγορούν τον εαυτό τους για διάφορα πράγματα. Αυτό έχει αντίκτυπο στο σώμα τους και μάλιστα επιδεινώνει ήδη υπάρχοντα προβλήματα“. Απολαύστε τα μικρά πράγματα στη ζωή και μην “κολλάτε” σε ό,τι σας κάνει να νιώθετε άσχημα.