Ακόμη και οι επιστήμονες δυσκολεύονται να βρουν την απάντηση σε κάποιες από τις παρακάτω πολύ παράξενες αντιδράσεις του σώματός μας, αλλά μην ανησυχείτε: είναι απόλυτα φυσιολογικές.
1. Γιατί ανατριχιάζει το δέρμα μας
Πρόκειται για την ανάγλυφη όψη της επιδερμίδας μας όταν τρομάζουμε ή κρυώνουμε, ακόμη και όταν ακούμε ένα πολύ συγκινητικό τραγούδι! Στην πραγματικότητα όμως, δεν υπάρχει καμία βιολογική εξήγηση γι’ αυτό το φαινόμενο.
Κάποτε που οι πρόγονοί μας ήταν πολύ πιο τριχωτοί, ίσως αυτή η αντίδραση ήταν μέσο εκφοβισμού (όπως κάνουν οι γάτες όταν σηκώνονται οι τρίχες τους για να φαίνονται μεγαλύτερες και πιο τρομακτικές).
2. Ρίγος
Είναι σαν το αντίθετο του ιδρώτα (που συμβαίνει όταν ζεσταινόμαστε υπερβολικά και πρέπει να δροσιστούμε). Αντίστοιχα, το ρίγος χρησιμεύει στην παραγωγή και διατήρηση θερμότητας.
3. Απότομο τίναγμα όταν μας παίρνει ο ύπνος
Σύμφωνα με μία από τις θεωρίες που κυκλοφορούν, αυτό συμβαίνει όταν το σώμα μας αρχίζει να χαλαρώνει και η αναπνοή επιβραδύνεται, οπότε ο εγκέφαλός μας νομίζει ότι πέφτουμε αντί να αποκοιμόμαστε και απλά… σιγουρεύεται ότι έχεις γνώση της κατάστασης!
Βέβαια υπάρχει και η άποψη πως είναι απλά αντανακλαστικό από τους μυς που χαλαρώνουν και συνήθως είναι πιο έντονο όταν είμαστε πολύ στρεσαρισμένοι ή αγχωμένοι, όταν έχουμε πιει πολύ καφεΐνη ή αλκοόλ, ή όταν απλά είμαστε πολύ κουρασμένοι.
4. Χασμουρητό
Αντίθετα με την δημοφιλή άποψη, δε χασμουριόμαστε επειδή είμαστε κουρασμένοι ή βαριόμαστε. Νέες έρευνες υποστηρίζουν πως είναι μία αντίδραση του οργανισμού μας για να διατηρηθεί ο εγκέφαλός μας δροσερός – κυριολεκτικά.
5. Σάλια
Η έκκριση σάλιου γίνεται για διάφορους λόγους: για να διατηρείται υγpό το στόμα μας, για τη διάσπαση της τροφής και… για την προστασία του στόματος και των δοντιών μας πριν κάνουμε εμετό!
6. Σύσπαση των ματιών
Το “πετάρισμα” του κάτω βλέφαρου έχει κι αυτό αρκετές εξηγήσεις: στρες, έλλειψη ύπνου, στεγνά μάτια, ευαισθησία στο φως, υπερβολική καφεΐνη, αλκοόλ ή αλλεργίες.
7. Λόξιγκας
Προκειμένου να αναπνεύσουμε, οι πνεύμονές μας λειτουργούν σε συνεργασία με το διάφραγμα. Αν λοιπόν φάμε ή πιούμε πολύ γρήγορα, το διάφραγμα μπορεί να εpεθιστεί με αποτέλεσμα ο αέρας να παγιδευτεί στο λαιμό μας και έτσι να προκληθεί λόξιγκας.
8. Δάκρυα
Το κλάμα είναι πολύ πιο περίπλοκη υπόθεση απ’ ότι φαντάζεστε. Στην πραγματικότητα υπάρχουν διαφορετικά δάκρυα, ανάλογα με την περίσταση!
- Βασικά δάκρυα: διατηρούν την υγρασία του ματιού και το προστατεύουν από βακτήρια και άλλους βλαβερούς παράγοντες.
- Αντανακλαστικά δάκρυα: όπως π.χ. όταν κόβουμε ένα κρεμμύδι. Εκκρίνονται σε μεγαλύτερες ποσότητες απ’ ότι τα βασικά με σκοπό να αποτρέψουν αέρια ή οξύ να διεισδύσουν στα μάτια μας.
- Συναισθηματικά δάκρυα: όλοι έχουμε εμπειρία από αυτά αν και οι επιστήμονες δε μπορούν να εξηγήσουν αυτή μας την αντίδραση είτε είμαστε χαρούμενοι είτε λυπημένοι. Εκτός από την πιθανότητα να έχουνε ηρεμιστική επίδραση.
9. Κοκκίνισμα
Η κλασσική αντίδραση όταν βρισκόμαστε σε μια ντροπιαστική κατάσταση και νιώθουμε το πρόσωπό μας να παίρνει φωτιά. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια έκρηξη αδρεναλίνης, αύξηση των παλμών της καρδιάς και διεσταλμένα αγγεία για αύξηση της ροής του αίματος.
10. Ρέψιμο και… λοιπά άερια
Ναι είναι όντως άβολα, λαμβάνουν χώρα όμως όταν παγιδευμένα αέρια πρέπει να απελευθερωθούν από τον οργανισμό μας.
Το ρέψιμο συνήθως προκαλείται επειδή τρώμε πολύ γρήγορα, καταπίνουμε πολύ αέρα, μασάμε τσίχλα ή πίνουμε ανθρακούχα ποτά.
Τα “αέρια” από την άλλη έχουν να κάνουν με τροφή που δε χωνέψαμε πλήρως με αποτέλεσμα τα βακτήρια που αρχίζουν και τρέφονται από τα υπολείμματα να προκαλούν αέρια.